Black Friday: Fake News πως προήλθε από το σκλαβοπάζαρο

Black Friday: Fake News πως προήλθε από το σκλαβοπάζαρο

dsgs

Είναι η ημέρα που επικρατεί φρενίτιδα και σε ορισμένες μεγαλουπόλεις ακόμη και χάος στα καταστήματα και εμπορικά κέντρα, αφού ο κόσμος μετατρέπεται σε επίδοξο αγοραστή, έτοιμο πολλές φορές μέχρι και να παρεκτραπεί άγρια αν είναι να κερδίσει το πολυπόθητο γι’ αυτόν προϊόν με τη μεγάλη έκπτωση. Αυτό βεβαίως και ευτυχώς στην προκείμενη, αποτελεί φανταστικό σενάριο για την Κύπρο που συνήθως η προσφορά δεν αξίζει ούτε για να σηκωθείς από τον καναπέ σου.

Η εμπορευματοποίηση της ημέρας αυτής, προκάλεσε και παράτασή της, μετατρέποντας την μέχρι και σε «Μαύρη» εβδομάδα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αγορές και οι πωλήσεις που ορισμένες φορές φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και εκείνες των Χριστουγέννων, κάνοντας του καταστηματάρχες να τρίβουν τα χέρια τους. 

zvdzc

Ουδεμία σχέση δεν έχει με το δουλεμπόριο

Οι εκδοχές για την ονομασία της ημέρας αυτής, ποικίλουν και μάλιστα σχετικά καινούριες φήμες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να διαδίδονται από «τοίχο» σε «τοίχο» του facebook, θέλουν την «Μαύρη Παρασκευή» να προέρχεται από ένα απάνθρωπο και καθόλα ρατσιστικό γεγονός. Σύμφωνα με αυτές, ο όρος αναφέρεται στις αγοροπωλησίες δούλων που γίνονταν παραδοσιακά την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, τότε ακόμη που στην Αμερική ίσχυε ο θεσμός της δουλείας, δηλαδή μέχρι το 1865. Υποστηρίζεται ότι ονομάστηκε έτσι, επειδή οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση εκείνη τη μέρα.

Η φήμη αυτή αν και καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους ιστορικούς, η παραπληροφόρηση συνεχίζει να μεταφέρεται από «πληκτρολόγιο σε πληκτρολόγιο» και από στόμα σε στόμα, «αμαυρώνοντας»-λίγο μπλακ χιούμορ δεν βλάπτει-τη φήμη της ημέρας. Ως αποτέλεσμα πολλοί αρνούνται να προβούν σε αγορές θέλοντας να την μποϊκοτάρουν. Εάν λοιπόν, έχεις διαβάσει παρόμοιες αναρτήσεις, μην αισθάνεσαι τύψεις πηγαίνοντας στο ταμείο ή το online καλάθι αγορών σου για να κάνεις πληρωμή. Το Black Friday δεν ήταν η μέρα που «έπεφταν» οι τιμές των σκλάβων, επειδή λόγω της εποχής του χρόνου δεν υπήρχε ανάγκη για το άμεσο μάζεμα του καλαμποκιού και των άλλων καρπών.

fbsh

Η προέλευση της

Με δημοσίευμα της 28ης Νοεμβρίου 1981 η «Philadelphia Inquirer», ισχυρίζεται ότι τη δεκαετία του 1950, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό (υποχρεώσεις) και με μαύρο τα κέρδη, τα οποία για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από τη μέρα μετά το Thanksgiving και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Το παραπάνω ενισχύει το γεγονός ότι παραδοσιακά οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον όρο «κόκκινο» όταν μια επιχείρηση έχει έλλειμμα και τον όρο «στο μαύρο» όταν έχει πλεόνασμα. Την Παρασκευή λοιπόν, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών οι πωλήσεις της ημέρας ήταν πάντα πλεονασματικές, καθιερώνοντάς την ως Μαύρη Παρασκευή.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Black Friday: Οι ζωές που χάνονται στο κυνήγι των εκπτώσεων


Ωστόσο, άλλη εκδοχή, θέλει την ονομασία της συγκεκριμένης μέρας να προέρχεται από τους τροχονόμους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο Ben Zimmer, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν το 1961 από αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι επιχείρησαν να περιγράψουν την πρωτοφανή κοσμοσυρροή των καταναλωτών στα καταστήματα και την αγοραστική μανία που σημειώθηκε. Οι αστυνομικοί με τη φράση αυτή θέλησαν να περιγράψουν το χάος που επικράτησε στο κέντρο της πόλης την ημέρα που οι πολίτες ξεχύθηκαν λόγω των εκπτώσεων.

ghdzh

Τέλος, μια άλλη εκδοχή που διατυπώθηκε για την προέλευσή της ονομασίας, εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να παίρνουν άδεια από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

Τώρα, ποιο σενάριο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Μάλλον διαλέγεις και παίρνεις αυτό που προτιμάς.

sfcadcfa

Loader