Black Friday: Οι ζωές που χάνονται στο κυνήγι των εκπτώσεων

Black Friday: Οι ζωές που χάνονται στο κυνήγι των εκπτώσεων

Εάν διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο αυτή τη στιγμή, θα πει πως είτε βρίσκεσαι ήδη στην τεράστια ουρά ενός ταμείου για να πληρώσεις κάποιο προϊόν σε προσφορά-οπότε βρήκες τρόπο να περάσει η ώρα-, είτε έχεις ήδη τελειώσει τυχερέ. Εκτός και αν οι σημερινές εκπτώσεις δεν σε αφορούν, οπότε απλώς ενημερώνεσαι για το τι περνάνε-και δεν είναι λίγα ή αμελητέα- όλοι όσοι τρέχουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα τέτοια μέρα.


ΣΧΕΤΙΚΟ: Σήμερα εκτός από τη Black Friday είναι η Buy Nothing Day


Στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν αστειεύονται, αφού τα Black Friday deals είναι τόσο σημαντικά για εκείνους, ώστε αψηφούν τον κίνδυνο ο οποίος συχνά μόνο μικρός δεν είναι, ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο PlayStation, smartphone ή τηλεόραση σε μειωμένη τιμή. Εκατοντάδες, χιλιάδες πελάτες εισρέουν σαν χείμαρρος σε πολυκαταστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πέραν των αμέτρητων πωλήσεων, πολλοί τραυματισμοί ή και κάποιοι θάνατοι, που μπορεί να προκύψουν ακόμη και από ένα «λάθος» ή παρεξηγημένο βλέμμα.

Σύμφωνα με το Digital Trends.com,το έτος 2018, ξοδεύτηκε σε μία μόνο ημέρα-Black Friday-, το αμύθητο ποσό των 6.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο και αντιστοιχεί στο 23.6% των ετήσιων πωλήσεων. Από αυτό και μόνο, κάποιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος του πλήθους που διψάει και είναι έτοιμο να «μονομαχήσει» ή για να ακριβολογούμε, να πιαστεί στα χέρια, να βάλει τρικλοποδιά ή να ρισκάρει να ποδοπατηθεί, με σκοπό να κερδίσει αυτό που θέλει διακαώς να πάρει στο σπίτι του φεύγοντας από το κατάστημα.

Τα γραφόμενα μας στοιχειοθετούν και αριθμοί, που θέλουν τους τραυματισμούς στην Αμερική κατά τη μέρα αυτή και μεταξύ των ετών 2006 - 2018, να ανέρχονται στους 117, ενώ τους θανάτους στους 12. Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα αφιερωμένη στην καταμέτρηση και ακριβή καταγραφή παρόμοιων περιστατικών, η οποία ονομάζεται Black Friday Death Count.

Ακολουθούν μερικά από τα ακραία φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά την Black Friday

-Το 2008, στο γνωστό πολυκατάστημα «Walmart» στο Long Island, υπάλληλος ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από το ενθουσιώδες πλήθος πελατών –περισσότερα από 2000 άτομα-, που έσπασε την κύρια είσοδο για να μπει μέσα. Επιπλέον, μια έγκυος γυναίκα επίσης ποδοπατείται και αποβάλλει. Ούτε καν η αστυνομία όταν έφτασε δεν κατάφερε να ηρεμήσει τον κόσμο.

-Και πάλι το 2008, στην California αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στο πολυκατάστημα παιχνιδιών «Toys R Us», δυο γυναίκες με τα παιδιά τους δίπλα, ξεκινούν άγριο καβγά για άγνωστο λόγο. Οι σύζυγοί τους, αναλαμβάνουν «δράση», βγάζοντας αμφότεροι τα όπλα και αρχίζοντας να πυροβολούν μέσα στο κατάστημα. Επικράτησε χάος από τον τρομοκρατημένο κόσμο που έτρεχε να σωθεί. Οι δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά τους-μπροστά στα μάτια άλλων μα και των δικών τους παιδιών. 

 -Το 2011, στο «Walmart» του Phoenix, ένας 61χρονος φαρμακοποιός καταρρέει όταν παθαίνει έμφραγμα και ενώ μόλις είχε ανοίξει το κατάστημα για τις αναμενόμενές «απίστευτες» προσφορές. Το πλήθος, όχι μόνο δεν βοήθησε τον 61χρονο αλλά ούτε καν του έριξε δεύτερη ματιά. Όλοι τον προσπέρασαν, με αποτέλεσμα, όταν του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, να ήταν πλέον πολύ αργά. 

-2016 και ένας άντρας στις ΗΠΑ, πυροβολεί δύο άλλα άτομα σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου, επειδή διεκδικούσαν την ίδια θέση! Ο ένας εκ των δύο τραυματίστηκε και ο άλλος έπεσε νεκρός. Το 2011, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ψεκάζει με σπρέι πιπεριού τον κόσμο στο «Walmart», θέλοντας να προλάβει πρώτος τα εκπτωτικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί προκληθούν τραυματισμοί.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Black Friday: Fake News πως προήλθε από το σκλαβοπάζαρο

Loader