Φίλε, μη με ρωτάς γιατι πρέπει να ανακυκλώσεις

Φίλε, μη με ρωτάς γιατι πρέπει να ανακυκλώσεις

Υπάρχουν χίλιοι και ένας λόγοι. Απλά κάν' το!

Γράφει ο Γιώργος Ευσταθίου


Πολύ συχνά, όταν πέφτει στο τραπέζι η συζήτηση περί περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, ακούω διάφορα κουφά.

«Γιατί να ανακυκλώσεις δηλαδή;», «Άσε μωρέ που θα σκορσάρομαι και θα τρέχω τώρα» και άλλα διάφορα τέτοια. Είναι και φορές που βγαίνω εκτός εαυτού για όλο αυτό το θέμα, τουλάχιστον εξαιτίας αυτών που βαριούνται να κάνουν τη διαδικασία. Πώς να στο πω; Μου βγάζει ένα εγωισμό και μία αδιαφορία, και η αλήθεια είναι ότι δεν μας παίρνει άλλο πια. 

Μπορεί να ακούγεται γραφικός κάποιος όταν σου λέει, φίλε μου, για την προστασία του περιβάλλοντος, του υπόγειου υδροφορέα, της τροφικής μας αλυσίδας, των ζώων και της ανθρωπότητας της ίδιας, αλλά, σόρι, έτσι έχουν τα πράγματα. Κι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, εγώ κι εσύ, κι όλοι μαζί, όσο boring κι αν ηχεί στα αυτιά σου, τη βάψαμε. 

Η ανακύκλωση δεν θέλει κόπο, φίλε, τρόπο θέλει. Κι όπως έμαθες να χωρίζεις το πλαστικό απ’ το χαρτί, καλό είναι να αρχίσεις να κοιτάς κι άλλα αναλώσιμα που μπορείς να τα τοποθετήσεις, πολύ απλά, στη θέση που πρέπει... γι’ αυτό βαρεμάρες, τέλος. 

Προσωπικά, στο σπίτι είχα ένα κάρο μπαταρίες που άδειασαν. Σε συσκευές, στα παιχνίδια των παιδιών, σε ρολόγια τοίχου και τηλεχειριστήρια. Σ’ ένα χαριτωμένο κουτί που είχα στην αποθήκη, τις έβαλα όλες μαζί και πάνω σ’ ένα sticky note έγραψα, πολύ απλά: Μπαταρίες.  

Το 'χω κάνει συνήθειο, απ’ εκείνη τη μέρα, όποιες μπαταρίες δεν δουλεύουν, τις πετάω εκεί. Δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναλέμε σε σένα που διαβάζεις και ξέρεις και είσαι ευσυνείδητος, πόσο βλαβερές για το περιβάλλον μπορεί να γίνουν εάν τις πετάξεις στα συμβατικά σου σκουπίδια.  Τόσο τοξικές είναι οι μπαταρίες, που μία να πέσει στο έδαφος, μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο εδάφους. 

Τις μαζεύω κι εγώ που λες στο κουτί μου και όταν αυτό  γεμίσει, το παίρνω και ξεκινώ για τους  κάδους ανακύκλωσης που σίγουρα θα τους έχει πάρει το μάτι σου, γιατί υπάρχουν σε όλη την Κύπρο. Απ’ ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν πάνω  από 5,000 κάδοι σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών & ηλεκτρικών ειδών, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, σχολεία, τράπεζες, δημόσια κτίρια, περίπτερα και ταχυδρομεία.  

Όχι, δεν βγάζω για βόλτα το κουτί μου και αρχίζω να ψάχνομαι, αφού έχω κατεβάσει δωρεάν το σχετικό app ΕΔΩ και στο τσακ μπαμ εντοπίζω πού βρίσκεται ο πιο κοντινός μου κάδος! 

Αν θες να απαντήσω στην ερώτησή σου «Γιατί να ανακυκλώσω;», μάθε πως απ’ εκεί, οι παλιές και βλαβερές για το περιβάλλον μπαταρίες, θα συλλεχθούν και θα εξαχθούν σε αδειοδοτημένες από την ΕΕ μονάδες του εξωτερικού για σωστή διαχείριση.

Αφού σου λέω, δεν θέλει κόπο. Τρόπο θέλει. Και ένα κουτί στο σπίτι, που θα σου γίνει στο τέλος συνήθεια. Θα βάζεις τις μπαταριούλες σου μέσα προσωρινά και μετά θα τις μεταφέρεις σ’ ένα κάδο της Α.Φ.Η.Σ., η οποία μπορεί επίσης να σου αποστείλει ταχυδρομικώς στο σπίτι ειδικά χάρτινα κουτάκια για να τις αποθηκεύεις.  Στείλε απλώς μήνυμα στο Facebook Page της Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος και τελείωσες!

Μην τα ξαναλέμε για το περιβάλλον. Για να μπορεί να μας φιλοξενεί, πρέπει να το προστατεύουμε. Ευσυνειδησία ονομάζεται… και είναι καλή.

Loader