Η Μαριάννα Γαλίδη μάς έστειλε απόσπασμα από το νέο της βιβλίο

Η Μαριάννα Γαλίδη μάς έστειλε απόσπασμα από το νέο της βιβλίο

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα

«Τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα καταστρατηγούν την αξιοπρέπειά τους»

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα καθώς και την αναστάτωση που έχει προκληθεί τις τελευταίες λίγες μέρες γύρω από την υπόθεση με το άλογο, η αγαπημένη Μαριάννα Γαλίδη μας κάνει την τιμή και μας στέλνει απόσπασμα από το νέο της βιβλίο «Οι Pizzigatti» που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Άνευ.

(…)

Κεφάλαιο Ένατο – Angel Eyes

Ο Σεπτέμβρης κύλησε ήσυχα. Ο μήνας που ακολούθησε όμως, είχε κάμποσα σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας και μια δυσκολία να ισορροπήσει ανάμεσα στο καλοκαίρι και στο φθινόπωρο. Στις αρχές Οκτωβρίου, κανονίστηκε δεύτερη επίσκεψη στο ραδιόφωνο. Ήμασταν όλοι καταγοητευμένοι. Αυτή η συσκευή εξέπεμπε μια ζεστασιά και μια ατμόσφαιρα παραμυθένια που δεν συναντούσες πουθενά αλλού. Εκείνο το βράδυ, η ψιλή βροχή που έπεφτε ακανόνιστα στο τζάμι, δεν χάλασε τη διάθεση του Ντίλαν. Έδειχνε ανυπόμονος λες και θα μοιραζόταν μαζί μας τα μυστικά του κράτους.

-Αύριο ξημερώνει 4 Οκτωβρίου, μας ανακοίνωσε χαμηλόφωνα. -…………………

-Πάλι θα λέμε τα ίδια και τα ίδια; 4 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ζώων. Πόσο δύσκολο είναι να το θυμόμαστε; Μια μέρα τον χρόνο αφιερωμένη σε μας. Αύριο μετά το πρωινό, θα ανάψουμε το ραδιόφωνο, ίσως κάνουν κάποια αναφορά.

-Μα θα ασχοληθούν μαζί μας λες, Ντίλαν; είπε η Κλάραμπελ.

-Να’ σαι σίγουρη μικρή μου. Τέτοιες επέτειοι δίνουν στον άνθρωπο τη ψευδαίσθηση ότι κάνει το σωστό, ότι διαθέτει συνείδηση κι ότι σκέφτεται την ευημερία των άλλων όντων με τα οποία συγκατοικεί στον πλανήτη. Θα ακούσουμε πολλά και διάφορα αύριο, κάποια θα τα εννοούν και κάποια όχι. Να είστε προετοιμασμένοι. Η πρώτη που τίμησε τη ξεχωριστή μέρα μας ήταν η Άννα που φρόντισε να έχουμε στα μπολ μας μαλακή και γευστική τροφή. Και διπλή, γιορτινή δόση! Μόλις βγήκε από την πόρτα, τρέξαμε στο δωμάτιο της μουσικής που φιλοξενούσε το ραδιόφωνο. Δεν θέλαμε να χαλαρώσουμε και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο στην, κατά τα άλλα, άχρονη απραξία μας. Η εκπομπή είχε ήδη αρχίσει. Κάποιος κύριος με εκλεπτυσμένη φωνή μιλούσε με ενθουσιασμό για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ανατρέχοντας στο ιστορικό της.

-Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλώριντα, ως τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που είχε αναγορευτεί από την καθολική εκκλησία προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων του 1978 αναφέρει ανάμεσα στα άλλα πολλά ότι ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Σταχυολογώ από τα πολλά κι ενδιαφέροντα που βρίσκω στο διαδίκτυο: Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Και δυστυχώς συμβαίνει συχνά στον τόπο μας. Και τέλος, η έκθεση ζώων και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα καταστρατηγούν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό προς τη ζωή τους.

-Είδατε που σας το έλεγα; Οι ζωολογικοί κήποι καταπατούν τα δικαιώματά μας. Θα πρέπει να κλείσουν όλοι και τα ζώα να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα, είπε με θυμό ο Ντίλαν. Ήταν ο μόνος που έδινε σημασία στη διάλεξη, ενώ εμείς, περιμέναμε μπας κι ακούσουμε κανένα τραγούδι για να χαλαρώσουμε. Είχαμε αράξει στα μαξιλάρια και ξεκινήσανε να φροντίζουμε τις γούνες μας λίγο πριν πάρουμε την πρώτη δόση του ημερήσιου ύπνου.

-Και βασικά, συνέχισε η ευγενική φωνή, το να αγαπάς τα ζώα είναι κουλ.

-Πες τα χριστιανέ μου, είπε ο Λίο. Τι δασκαλίστικα κοπανάς τόση ώρα;

-Άδικα σπαταλά το σάλιο του. Έτσι κι αλλιώς θα μας τα εξηγήσει όλα αργότερα ο Ντίλαν, συμπλήρωσε ο Μάνος. Το να ακούς έναν τέτοιο κύριο ξαφνικά και από το πουθενά να λέει πόσο κουλ είναι να είσαι φιλόζωος, έκανε ακόμα και τον Ντίλαν να χαμογελάσει. Και μετά το μονόλογο που παρατράβηξε, είναι αλήθεια ακόμα και για τις αντοχές ενός πανεπιστημιακού, ακούστηκε το πρώτο τραγούδι:

Ήταν ένας γάτος / μαύρος πονηρός

Κάθε που εβράδιαζε ντυνότανε γαμπρός…


ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μαριάννα Γαλίδη, πώς είναι να κάνεις 30 χρόνια ραδιόφωνο;


 

Loader