Κανείς δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στη Γιολίτη από την ίδια

Κανείς δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στη Γιολίτη από την ίδια

Κάποιος να θυμίσει... χθες στην Υπουργό Δικαιοσύνης ότι είναι ΠΡΩΤΑ υπουργός, δηλαδή δημόσιο πρόσωπο ανοιχτό -και ανεκτικό- σε κριτική και σάτιρα, και μετά η ιδιώτης νομικός που έμαθε να λύνει τις διαφορές της στα δικαστήρια.

Η Έμιλυ Γιολίτη τείνει να μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς - και μιλάμε για το 2020, την ίσως πιο fucked up χρονιά του αιώνα. Στην αρχή κέρδισε την συμπάθειά μας κυρίως για τις άδικες (και σεξιστικές) επιθέσεις που δέχθηκε με τον διορισμό της ως Υπουργός Δικαιοσύνης πριν καν αναλάβει καθήκοντα αλλά και για μερικές πινελιές προοδευτισμού όπως την ξεκάθαρη στάση της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης με αφορμή την υπόθεση του ζωγράφου εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ. Κάτι που τελικά αποδείχθηκε αναλαμπή γιατί προφανώς η “ελευθερία της έκφρασης” και τα υποκριτικά #JeSuisCharlie εκπαραθυρώνονται όταν ο -υποτιθέμενος- ελεύθερος λόγος χτυπάει too close to home.

Δεν πρόλαβε να καθίσει η σκόνη από τις έντονες αντιδράσεις (ακόμα και μέσα στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο) για την εκφοβιστική, δυσανάλογη και εξοντωτική αγωγή που κίνησε στη δρα Θεανώ Καλαβανά για μια αντιπαράθεση που είχαν στο Twitter με αφορμή το σκάνδαλο των διαβατηρίων, η social media-savvy Υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε τη θέση της και πολύτιμους κρατικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της για να εξοντώσει ακόμα έναν ύπουλο, αδίστακτο και άκρως επικίνδυνο εχθρό του κράτους: ένα... parody account της αφεντιάς της στο Twitter. Όχι τίποτα χουλιγκάνους, ναρκέμπορους, εμπρηστές κεραιών, εγκληματικές συμμορίες, cyberstalkers ή κάποιον από τους white collar  μεγαλοαπατεώνες που λυμαίνονται τον τόπο αλλά ένα σατιρικό ακάουντ της ίδιας που το χειρότερο έγκλημά του παίζει να είναι η φωτο εξωφύλλου:

'' ''

Θεέ μου, αυτά τα δόντια

Πρόκειται για το (parody) Twitter account Lady Έμιλυ Καρτάσιαν Duchess of Yiolou που εδώ και λίγο καιρό σατιρίζει την Υπουργό Δικαιοσύνης, κυρίως για το lifestyle της, χωρίς να λείπουν φυσικά τα καυστικά σχόλια για το έργο της αλλά και την επικαιρότητα γενικότερα, χωρίς να έχει πέσει στην αντίληψή μας κάτι προσβλητικό, χυδαίο, ποινικά κολάσιμο ή τέλος πάντων κάτι που να δικαιολογεί τη δυσανάλογα έντονη αντίδραση της Υπουργού που κινητοποίησε την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εντοπίσει τον διαχειριστή του ακάουντ και να κλείσει δια παντός το τελευταίο (που παραμένει ενεργό και τουϊτάρει κανονικά μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό).

Η Αστυνομία σε αντίθεση με τους κοινούς θνητούς-θύματα ηλεκτρονικού stalking και bullying στα οποία συνήθως λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα (ή “ας πρόσεχες” αν είναι γυναίκα που διασύρεται από ερωτικό βίντεο που ανέβασε ο μαλάκας πρώην για να την εκδικηθεί) κινήθηκε αστραπιαία και μπούκαρε στο σπίτι γυναίκας στη Λάρνακα για την οποία υπήρχε υποψία ότι κρύβεται πίσω από το σατιρικό ακάουντ. Τρεις αστυνομικοί (δύο άντρες και μία γυναίκα) εισέβαλαν στο σπίτι μιας μόνης γυναίκας και αφού της έδειξαν φευγαλέα το ένταλμα (η ίδια ισχυρίζεται πως δεν την άφησαν να το διαβάσει) της κατάσχεσαν το λάπτοπ και το κινητό, σε διασύνδεση -όπως της είπαν- με ηλεκτρονικό έγκλημα.

Η γυναίκα (με την οποία συνομίλησα) αρνείται κάθε σχέση με την όλη ιστορία ενώ ο δικηγόρος της έβγαλε αργά σήμερα ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι η πελάτισσά του “συνεργάστηκε σε απόλυτο βαθμό με τις Αστυνομικές Αρχές και παραλήφθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές από την οικία της”. Επίσης ότι “καμία διασύνδεση δεν υπήρχε ή/και υπάρχει με τον επίμαχο λογαριασμό και οποιαδήποτε διασύνδεση της πελάτισσας μας με τον εν λόγω λογαριασμό στο Twitter είναι κακόβουλη”. Αναφορικά με την έκδοση του εντάλματος έρευνας της οικίας της, ο δικηγόρος το χαρακτηρίζει “παράνομη αλίευση μαρτυρίας” και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της πελάτισσας του. 

Αφορμή για την αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση στάθηκε, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η χρήση από το parody account φωτογραφιών των γονέων της κας Γιολίτη, όχι όμως σε προσβλητικό context, κάτι που θα είχε λυθεί με μια απλή παράκληση από μέρους της να κατεβούν. Και πάλι όμως, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η ταλαιπωρία ενός πολίτη και μάλιστα άσχετου όπως φαίνεται με την υπόθεση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της τουϊτοσφαίρας -και όχι μόνο- η Υπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το ακόλουθο tweet που από μόνο του έφτανε για να λύσει το θέμα χωρίς την επιστράτευση της αστυνομίας:

Δηλαδή να της πούμε και μπράβο της μεγαλόψυχης Υπουργού που δεν συνέλαβε τη γυναίκα (που αρνείται μάλιστα κάθε σχέση) αλλά έστειλε τρεις αστυνομικούς να την τρομοκρατήσουν στο σπίτι της; Περίεργες αντιλήψεις για την υγεία, την αγάπη και το χιούμορ έχει η κα Γιολίτη.

Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από τις λέξεις και τον Αρκά (πέρασε και δεν ακούμπησε). Ο πραγματικός λόγος που στάλθηκε η Αστυνομία με εντολές της πολιτικής προϊσταμένης τους, είναι ο εκφοβισμός, το σπάσιμο του τσαμπουκά και η επίδειξη ισχύος από πλευράς της. Να δείξει ποιος είναι πραγματικό το αφεντικό και τι να περιμένει όποιος της ασκεί κριτική ή τη σατιρίζει. Μια πρακτική που θυμίζει μια πολύ συγκεκριμένη επταετία στη μαμά Ελλάδα που φαίνεται πως κάποιοι νοσταλγούν ή λυπούνται που δεν έζησαν.

Το έχουμε πει και γράψει χιλιάδες φορές και αν χρειαστεί θα το ξαναγράψουμε άλλες τόσες: Το starter kit ενός δημοσίου προσώπου, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, περιλαμβάνει αντοχή και ανοχή στη σκληρή κριτική και τη σάτιρα. Και απαντά με επιχειρήματα και -φυσικά- έργο. Όποιος δεν αντέχει επιστρέφει στο σπίτι και τις δουλειές του. Και σε καμιά περίπτωση δεν επιστρατεύει πρακτικές καθεστώτων που κάποιοι έδωσαν τις ζωές τους για να ξεφορτωθούμε.

Loader