Κύπρος: Η χώρα που κατουρά ο στρούθος τζαι πνίουνται ούλλοι

Guest Star: Γράφει η Νικολίνα Θεμιστοκλέους 


Ζούμε σε ένα νησί που μπάζει νερά από παντού. Πάρ’ το και για διπλής ανάγνωσης άμα γουστάρεις, πρόβλημα κανένα. 

Απροετοίμαστοι για θκιο σταξιές νερού, γελάμε με τον -θρυλικό- κυριούλη που είχε πει την -θρυλική- ατάκα με το κατούρημα του στρούθου αλλά όχι με τα χάλια των υποδομών μας. 

Εδώ το καλό το καρέ. Ας τον απολαύσουμε ξανά και ξανά: 

Απ’ την μία υπερχειλίζουν φράγματα και τρελαινόμαστε που έππεσε το ξυλούι τζαι σημαίνει εξεχείλισε το φράγμα (ας θυμηθούμε εδώ την περσινή παρωδία των βροχοπτώσεων) και από την άλλη ξεχειλίζει ο μισός ποταμούλης που έχουμε π.χ. στη Λευκωσία και κλείνουν δρόμοι και παράδρομοι. 

Οι πόλεις μας μοιάζουν με μικρές βενετίες, τα “ρέματα” που δημιουργούνται όπου έχει απλωσιά σου γεμίζουν το παπουτσάκι σε χρόνο dt, τα σπίτια με στέγες στάζουν ωσάν να πρόκειται για κουτάλες τρυπητές (ο γνωστός κυπριακός σου μάστρος είπε την τελευταία φορά “εννά σου φκάλει δέκα χρόνια εγγυημένα τούτο το κεραμίδι, μεν φοάσαι”), τα καινούργια σπίτια, τα προχθεσινά, αυτά των 250 χιλιάδων τιγκάρουν στην υγρασία και μουχλοποιούνται με τριών ημερών βροχές, κλείνουν τα φρεάτια επειδή η γειτόνισσα η σιόνα αποφάσισε να σκουπίσει φύλλα και κλωνάρια γιατί της χαλούσαν αισθητικά την πρόσοψη της οικίας της (αλλά ο κάδος να τα πετάξει ήταν τσας γεμάτος), ίντερνετ-τηλεόραση-τηλεφωνία δουλέυουν και δεν δουλεύουν (“λόγω βροχοπτώσεων είχαμε πρόβλημα στο δίκτυο, βρίσκονται τώρα οι τεχνικοί μας εκεί”) και  τουρκοκύπρια συμπατριώτισσά μας αναρτά το εξής θεικό στα σόσιαλ και καταλαβαίνεις ότι, εν τέλει, ό,τι και να λέμε, η ίδια ράτσα είμαστε: 

Σήμερα είναι κλειστό το μισό Δάλι, ο δρόμος Κοτσιάτη-Αγίας Βαρβάρας, τα προάστια Λεμεσού-περιοχή Πάνω Πολεμιδιών, ο δρόμος Γιόλου-Πόλης (λόγω καθίζησης του οδοστρώματος σε σημείο του δρόμου αυτός), ο δρόμος Καλαβασού-Τόχνης στη Λάρνακα και δεν συμμαζεύεται (που τα αλήθκεια). 

Θες γενικότερα γόνδολα ή ελικόπτερο για να κινηθείς στις πόλεις και τα μισά αυτοκίνητα τα έχουν παίξει απ’ τους φάδι-ολόισιους δρόμους μας που μετατρέπουν τα οχήματα σε ενυδρεία. 

Το χάζι είναι που αποκαλούμε “ακραία καιρικά φαινόμενα” (και όχι ακραία και απύθμενη απροετοιμασία εκ μέρους μας) αυτά που για άλλες χώρες είναι όντως κατούρημα του στρούθου. 

Ας μην ευχηθούμε “καλές βροχές” (αφού το ΄χουμε), ας ευχηθούμε “καλές βουτιές” γιατί οι πλείστοι αυτό θα πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε μες τη χώρα. Καλά μακροβούτια λοιπόν. Μες το κατούρημα του στρούθου.

Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή δείγμα της τέχνης σου στο pd@digitaltree.com.cy


ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ: ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ: Το… καλάμι που έσπασε το κυπριακό διαδίκτυο