Οι πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις ενός Έλληνα στην Τουρκία

Οι πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις ενός Έλληνα στην Τουρκία

Xenagos Konstantinoupoli: Ένα διαδικτυακό κανάλι στο Youtube στο οποίο αξίζει να περιηγηθείς!

Λέγεται συχνά και ορθά πως για να σχηματίσεις μία αντιπροσωπευτική και ικανοποιητική εικόνα ενός μέρους ή μιας ξένης χώρας που επισκέπτεσαι οφείλεις να το κάνεις με τη βοήθεια ντόπιων ανθρώπων που ζουν εκεί και αυτό ισχύει δίχως αμφιβολία στην περίπτωση του Γιάννη (Τζόνι) Κουρτέσογλου, ενός διπλωματούχου Έλληνα ξεναγού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη.

Μετά από μία εικοσαετή, περίπου, εργασιακή εμπειρία ως ξεναγός, ο «Ρωμιός» -όπως είθισται να αποκαλούνται οι Έλληνες της Πόλης- Τζόνι, αποφάσισε πριν από δύο περίπου χρόνια να φτιάξει μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα στο Youtube, στην οποία δημοσιεύει βιντεογραφημένες ξεναγήσεις που πραγματοποιεί σε διάφορα ιστορικά αλλά και μη τουριστικά μέρη στην Τουρκία.

To κανάλι που έφτιαξε στο διαδίκτυο το ονόμασε Xenagos Konstantinoupoli και μέχρι σήμερα και σε διάστημα δύο σχεδόν ετών έχει δημοσιεύσει συνολικά 40 βίντεο.

Επιθυμία του, όπως αναφέρει στο πρώτο, εισαγωγικό του βίντεο, είναι «να μας δείξει τη νέα Τουρκία» και «εκτός από το Πατριαρχείο και τα τουριστικά μνημεία σε ορισμένα επεισόδια να μας δείξει και πού πάνε οι ντόπιοι».

Για παράδειγμα, «άλλη είναι η ζωή στον Βόσπορο, άλλη στην κλειστή αγορά και άλλη στην πλατεία Ταξίμ», σημειώνει ενδεικτικά.

Δες το εισαγωγικό του βίντεο, το οποίο είχε δημοσιευθεί τον Νοέμβριο του 2019:

Γεννημένος το 1981 στην Πόλη, ο Τζόνι αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά εκπαιδευτήρια που έμειναν να λειτουργούν στην Τουρκία και το 2001 απέκτησε πτυχίο διπλωματούχου ξεναγού στην ελληνική γλώσσα, από το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού.

Εκτός από την Πόλη, ξεναγεί Έλληνες επισκέπτες στην Καππαδοκία, στη Μαύρη Θάλασσα, στα δυτικά, μικρασιατικά παράλια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της Τουρκίας.

Από την Πρίγκηπο στα Πριγκηπόννησα και τη βόλτα στη νήσο Χάλκη με ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο μέχρι τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη Σαφίρ, σε μία μοντέρνα γειτονιά της Πόλης και από τη ζωή στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των αυστηρών λοκντάουν μέχρι τη ξακουστή και φημισμένη μεγάλη οδό του Πέραν και το υπαίθριο πάρκο «Μινιατούρκα», οι διαδικτυακές ξεναγήσεις του Τζόνι παρουσιάζουν πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον.

Η ανοιχτοσύνη του πνεύματος, η κοσμοπολίτικη αύρα και η προοδευτική κοσμοθεώρηση των πραγμάτων φαίνεται πως εξακολουθούν ως ποιότητες να χαρακτηρίζουν -τους λιγότερο από δύο χιλιάδες πια- εναπομείναντες Έλληνες στην Τουρκία.

Στο πιο πρόσφατο και συναρπαστικό βίντεο, ο Τζόνι μάς ξεναγεί με τη βοήθεια του συναδέλφου του και επίσης Ρωμιού, Γιάννη Γκαλίτση, στο εντυπωσιακό πάρκο MINIATURK:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @xenagos.konstantinoupoli

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @xenagos.konstantinoupoli

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @xenagos.konstantinoupoli

Loader