Ουαλός αγρότης φτιάχνει βότκα από πρόβειο γάλα

Ουαλός αγρότης φτιάχνει βότκα από πρόβειο γάλα

«Στην πραγματικότητα είναι αρκετά παρόμοιο με μια κανονική βότκα, αλλά πιο απαλή» λέει ο Bryn

Μέχρι σήμερα αυτό που γνωρίζαμε για τη βότκα είναι ότι είναι διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Κι όμως ένας αγρότης από την Ουαλία ήρθε να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε, αφού φτιάχνει βότκα από πρόβειο γάλα.

O Bryn Perry είναι ένα αγρότης από το Haverfordwest στο Pembrokeshire της Ουαλίας που φτιάχνει τη βότκα του από πρόβειο γάλα. Ο αγρότης χρησιμοποιεί μια καινοτόμο μέθοδο ανακύκλωσης του υπολείμματος ορού γάλακτος από την τυροκομία του για να πάρει το απόσταγμα.

Διάβασε Επίσης: Μια γιαγιά 101 ετών ανέλαβε τη διεύθυνση του αεροδρομίου του Τορόντο

Όπως εξηγεί, η αρχή είναι παρόμοια με το milk stout. Τα σάκχαρα του ορού γάλακτος ζυμώνονται για να παραχθεί ένα είδος μπύρας, το οποίο στη συνέχεια γίνεται απόσταξη για να παραχθεί η τελική βότκα.

«Στην πραγματικότητα είναι αρκετά παρόμοιο με μια κανονική βότκα, αλλά πιο απαλή –κάτι που μπορείς να απολαύσεις με λίγο stilton και σταφύλια» λεει ο Bryan και η σύζυγος του Rebecca περιγράφοντας το ποτό τους.

Η ιδέα για δημιουργία της βότκας ήρθε μετά τον πόνο που ένιωσε, όταν έριχνε ποσότητες ορού γάλακτος στα σκουπίδια. «Περιβαλλοντικά, οικονομικά, ηθικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σπατάλη οποιουδήποτε αγροτικού υποπροϊόντος αυτές τις μέρες», δήλωσε στο BBC. «Από την ίδρυσή μας, φτιάχναμε πέντε διαφορετικές ποικιλίες τυριού από πρόβειου γάλακτος, αλλά καθημερινά πετάγαμε τα μισά από ό,τι μαζεύαμε».

3

Διάβασε Επίσης: Η Gen Z επαναστατεί και αλλάζει ριζικά τον εργασιακό κώδικα με ένα νέο trend στο TikTok

Όσο για τη διαδικασία παρασκευής της βότκας, αυτή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. «Η ακριβής διαδικασία είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό - μετά από όλη την προσπάθεια που καταβάλαμε σε αυτήν, δεν πρόκειται να πούμε σε όλους πώς έγινε», τονίζει Bryn.

Τους πήρε ένα χρόνο να βρουν τη συνταγή και μετά από τόση προσπάθεια ο Bryn πήρε, επάξια, το βραβείο Brinley Williams για τον καλύτερο ανερχόμενο αγρότη στην Ουαλία. «Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ολλανδικά πρόβατα επειδή έχουν τις καλύτερες αποδόσεις γάλακτος, αλλά προσπαθούμε να τα διασταυρώσουμε με γηγενή πρόβατα της Ουαλίας, των οποίων τα πόδια είναι πιο σκληρά για τις λόφους μας».

3

«Πήρα την ιδέα από κάποιον στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος νομίζω ότι ήταν ο πρώτος στον κόσμο εκείνη την εποχή. Όταν άρχισα να το ερευνώ, κανείς στην Ευρώπη δεν έκανε το ίδιο πράγμα, αν και μια άλλη εταιρεία τελικά μας κέρδισε. Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα αρκετά εξειδικευμένοι».

Πηγή

Πηγή φωτογραφιών

 

Loader