Ποια η θέση του κ. Προδρόμου για τη διαμαρτυρία στην Τουρκία;

Ποια η θέση του κ. Προδρόμου για τη διαμαρτυρία στην Τουρκία;

Χαζοβιόλικη απορία για σκοπούς yolo

Θα μας ενδιέφερε μια σχετική τοποθέτηση

Δύο μόλις μέρες πριν, γράφαμε πως στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη ιστορική μητρόπολη του Βυζαντίου που σήμερα ονομάζεται Istanbul και αποτελεί έδαφος του τουρκικού κράτους, την Κυριακή που μας πέρασε έγινε διαδήλωση κατά του Charlie Hebdo μετά την απόφαση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ.

Συγκεκριμένα, 200 περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μπεγιαζίτ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και κρατούσαν πλακάτ που απειλούσαν τόσο το Charlie Hebdo όσο και τον Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα το πληρώσουν ακριβά».

fafafa

Στην Τουρκία, εκτός από τη διαδήλωση, υπήρξε και κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του Charlie Hebdo για αναδημοσίευση των 'επίμαχων' σκίτσων και το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καταδίκασε κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού απέναντι στη θρησκεία και τον προφήτη μας».

Θα μπορούσαμε επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων στο γαλλικό περιοδικό που πριν λίγα χρόνια είχε δεχτεί τη σοκαριστική πολύνεκρη αιματηρή επίθεση, η τζιχαντιστική, τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα απείλησε το Charlie Hebdo ξανά επισημαίνοντας πως η δολοφονική επίθεση «δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Η βασική μας απορία λοιπόν σήμερα είναι η εξής: Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου μας και συγκεκριμένα του ίδιου του Υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του «αιρετικού» Kύπριου εκπαιδευτικού που μέσω της τέχνης του (βλέπε κεντρική φώτο) «προσέβαλε τα θεία, τα ιερά και τα όσια», ποια η θέση και ποια η στάση του κ. Προδρόμου απέναντι στην στάση της τουρκικής κυβέρνησης για τη δημοσίευση του Charlie Hebdo;

Ποια η θέση και ποια η στάση του απέναντι στη διαμαρτυρία που έγινε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη;

Καταδικάζει, κι αν ναι, τι καταδικάζει; Την αναδημοσίευση του γαλλικού περιοδικού ή τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης; Ειρήσθω εν παρόδω, Κύπριοι πολιτικοί σαν τον κ. Προδρόμου δεν χάνουν ευκαιρία να καταδικάζουν τη σωρεία παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης που, χωρίς αμφιβολία, λαμβάνουν συνεχώς χώρα στην Τουρκία. Και καλά κάνουν βεβαίως.

Μάλλον χαζοβιόλικη η απορία, θα είχε όμως ίσως ενδιαφέρον να μπούμε για λίγο στο μυαλό του κ. Προδρόμου. Για σκοπούς yolo.

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται ο Υπουργός (Παιδείας) μας τις λεγόμενες «ευρωπαϊκές» αρχές και αξίες, τις οποίες αρκετά συχνά επικαλείται στις γραπτές και προφορικές ομιλίες του.  

Loader