Σήμερα γιορτάζει ο Kitas Weather και το dream team των ντόπιων «καιρόφιλων»

Σήμερα γιορτάζει ο Kitas Weather και το dream team των ντόπιων «καιρόφιλων»

Με αφορμή τo αμερικάνικης επινόησης και προέλευσης “National Weatherpersons Day”, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου, δεν θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε και εμείς σήμερα στην Κύπρο φόρο τιμής στον «δικό μας» WeatherMan, Έρικ Κίτα καθώς και σ’ ένα απ’ τα δημοφιλέστερα και πιο ζωντανά γκρουπ στο κυπριακό Facebook: Στους περίφημους «καιρόφιλους»

Με αφορμή τo αμερικανικής επινόησης και προέλευσης “National Weatherpersons Day”, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ στις 5 Φεβρουαρίου, δεν θα μπορούσαμε να μην αποτίσουμε και εμείς σήμερα στην Κύπρο φόρο τιμής στον έναν και μοναδικό WeatherMan, Έρικ Κίτα καθώς και σ’ ένα απ’ τα δημοφιλέστερα και πιο ζωντανά γκρουπ στο κυπριακό Facebook: Στους περίφημους «καιρόφιλους»!

Σκοπός του National Weatherperson's Day γνωστό και ως National Weatherman's Day είναι να αναγνωρίζεται η συμβολή των ατόμων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία καθώς και των παθιασμένων storm chasers (κυνηγών καταιγίδων), που συνήθως είναι άτομα που καταπιάνονται με το ζήτημα εθελοντικά και από γνήσιο, προσωπικό ενδιαφέρον.

Η 5η Φεβρουαρίου επελέγη προς τιμήν των γενεθλίων του John Jeffrries, ενός από τους πρώτους μάχιμους μετεωρολόγους των Ηνωμένων Πολιτείων, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο άτομο που κατάφερε το 1784 να πετάξει μ’ ένα αεροστάτο πάνω από το Λονδίνο καταγράφοντας χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις και την πίεση του αέρα σε μεγάλο ύψος.

Τρεις ατρόμητοι Storm Chasers του νησιού μας μοιράζονται εντυπωσιακές φωτογραφίες και συναρπαστικές εμπειρίες

Ο μάχιμος και ατρόμητος Έρικ Ρικ Κίτας, γνωστός στη διαδικτυακή «πιάτσα» και ως ο Κύπριος Weather Man, είναι αδιαμφισβήτητα ο πρώτος άνθρωπος που θα έπρεπε να τιμηθεί στο νησί μας σήμερα, καθώς μέσω της συνεχούς και κοπιαστικής του δουλειάς τα τελευταία, αρκετά χρόνια έχει κυριολεκτικά εκτοξεύσει τη μετεωρολογία και την ποιότητα των καιρικών προβλέψεων στην Κύπρο σε πολύ άλλα επίπεδα. 

«Στα 2 μου χρόνια όταν έκανα την πρώτη μου ζωγραφιά ήταν ένα σύννεφο» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην Offsite.

Δείτε μία ενδεικτική, πρόσφατη ανταπόκριση του KitasWeather, που ως συνήθως, έγινε viral:

«Στα 15 αγόρασα υπολογιστή για να αρχίσω να μελετώ τον καιρό. Βεβαίως με ενδιέφερε από πολύ νωρίτερα, αλλά κάπου εκεί στα 15 μου, ήρθε το διαδίκτυο στην Κύπρο. Πριν από 20 χρόνια άρχισα να στέλνω τις προγνώσεις μου σε φίλους μέσω γραπτών μηνυμάτων τα οποία κάποιες φορές γίνονταν viral. Πριν από σχεδόν 12 χρόνια άρχισα να τις στέλνω μέσω Whatsapp και ως text message, μέχρι που μια μέρα πριν από 10.5 χρόνια έφτασε μια πρόγνωση μου στο διευθυντή του ραδιοσταθμού Κανάλι 6 Μιχάλη Παπαευαγόρου, ο οποίος την διάβασε στον αέρα. Η ιδέα άρεσε και από τότε το καθιερώσαμε μέχρι σήμερα, στέλνοντας αναλυτικές προγνώσεις κάθε πρωί, είτε βγαίνοντας ζωντανά στην εκπομπή. Πριν από περίπου 9.5 χρόνια ακολούθησε η δημιουργία της ιστοσελίδας kitasweather και λίγο νωρίτερα η σελίδα στο Facebook».

Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο μετεωρολόγο που αμφισβήτησε το «μονοπώλιο» του Τμήματος Μετεωρολογίας προβαίνοντας σε αρκετά πιο αξιόπιστες και λεπτομερείς προβλέψεις και έχοντας το πλεονέκτημα της διαδραστικότητας και της άμεσης επαφής με το κοινό του, που πλέον μετρά εκατοντάδες χιλιάδες φανς.

«Η στήριξη από τον κόσμο κτίστηκε βήμα-βήμα, από τον καιρό που άρχισα να στέλνω γραπτώς προγνώσεις σε φίλους πριν από 18 χρόνια. Μέσα από τη συνεχή μελέτη, βελτιωνόμουν σταδιακά με συνέπεια οι προγνώσεις μου να ικανοποιούν όλο και περισσότερους πολίτες» σημειώνει ο Κύπριος WeatherMan σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

φαφαφαφαφ

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, πέρα από τον Έρικ Κίτα δεν θα ήταν δυνατό να μην γίνει μία τιμητική αναφορά και στο δημοφιλές γκρουπ των Καιρόφιλων, όπου όποτε παρατηρούνται φαινόμενα στο νησί, χιλιάδες συμπολίτες μας ανατρέχουν αμέσως εκεί, είτε για περαιτέρω ενημέρωση από τους διαχειριστές είτε για συμβολή και λεπτομερή ανταπόκριση από το ακριβές σημείο του νησιού που βρίσκεται ο καθένας.

Μετρώντας περισσότερα από 53 χιλιάδες μέλη, οι Καιρόφιλοι Κύπρου (Weather Enthusiasts of Cyprus) είναι δίχως αμφιβολία ένα τεράστιο success story στην ιστορία του κυπριακού ίντερνετ ενώ ενδεικτικό της δημοφιλίας τους είναι ότι μάλλον το πιο πετυχημένο live streaming βίντεο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας ήταν όταν πριν λίγα χρόνια είχε υπερχειλίσει το φράγμα της Γερμασόγειας και χιλιάδες συμπολίτες μας παρακολουθούσαν για ολόκληρες ώρες τη ζωντανή ανταπόκριση από μάχιμους καιρόφιλους, ψήνοντας ποπ-κορν και περιμένοντας το πρώτο καλάμι στον υδατοφράκτη να πέσει.

Κυνηγοί καταιγίδων

γαγαγαγ
Δύο κυνηγοί καταιγίδων στην Κύπρο, ο Χρίστος Μπελέσης και ο Ραφαήλ Μιχαηλίδης

Είναι επικίνδυνο σπορ, δεν μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει, μας έλεγε στην AVANT GARDE με μεγάλο ενθουσιασμό ο Χρίστος Μπελέσης, ενεργό μέλος ανάμεσα στους κυνηγούς καταιγίδων στην Κύπρο.

«Μπορεί να εγκλωβιστείς σε λάσπες, να αποκλειστείς σε πλημμυρισμένους δρόμους, μπορεί ακόμη και να τραυματιστετίς. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να έχεις συνεχώς τον forecaster διαθέσιμο να σου παρέχει συνεχή και έγκυρη πληροφορία. Εγώ, για παράδειγμα, είχα περάσει μεγάλη περιπέτεια όταν είχε πρόσφατα έρθει στην Κύπρο η 'Γαία'. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Έρικ, που μου είχε πει από πού να φύγω και πότε, θα έμπλεκα σοβαρά».

Τι είναι όμως το storm chasing; Σύμφωνα με τον Χρίστο Μπελέση, ένας κυνηγός καταιγίδων πρέπει να παρακολουθεί από πριν την τάση του καιρού, πόσο έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα, αν θα έχει χαλάζι, αν θα έχει έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις κλπ.

Είναι ξεκάθαρα team-work διαδικασία, εξηγεί. «Είναι άλλωστε εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να το κάνει κανείς μόνος του. Με το που μας πληροφορήσουν οι forecasters για τις καιρικές συνθήκες, που στη δική μας την περίπτωση τον ρόλο αυτό τον επιτελούν ο Έρικ και ο Αντρέας, ερχόμαστε σε επαφή, συντονιζόμαστε, εντοπίζουμε τα πόστα και χωριζόμαστε σε διαφορετικές αποστολές».

Σκοπός, υπογραμμίζει, είναι να καλύπτουμε όλες τις περιοχές της Κύπρου. «Να μεν μας φέφκει τίποτε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

fafafaf
Ρολάνδος Κωνσταντινίδης

Πρωτοπόρος στο κυνήγι καταιγίδων στο νησί μας υπήρξε βεβαίως ο Ρολάνδος Κωνσταντινίδης από τη Λευκωσία, ο οποίος είχε ενταχθεί στο θαραλλέο σπορ από την εποχή που σπούδαζε στις ΗΠΑ το 1991. Αφορμή της ενασχόλησής του ήταν μια φοβερή καταιγίδα που είχε σημειωθεί στη Λευκωσία μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1989.

Σε συνέντευξή του στην 24h ο Ρολάνδος Κωνσταντινίδης είχε δηλώσει πως ήταν τυχερός να δει τον πρώτο του ανεμοστρόβιλο στον κόλπο της Λάρνακας. Για αρκετά χρόνια, ο Κωνσταντινίδης ήταν μάλλον ο μοναδικός κυνηγός καταιγίδων στο νησί, σήμερα ωστόσο το χόμπι αυτό έχει προσελκύσει και άλλους πιστούς οπαδούς και η κοινότητα σιγά σιγά μεγαλώνει.

Ο storm chaser Στέφανος Μιστρελλίδης θυμάται τον εαυτό του να θαυμάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα από πολύ μικρή ηλικία. «Αυτό που με εντυπωσίαζε ιδιαίτερα ήταν η πτώση κεραυνού! Πριν από περίπου δέκα χρόνια έκανα την αρχή φωτογραφίζοντας κεραυνούς με μια απλή compact camera. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Στη συνέχεια άρχισα να επικεντρώνομαι στη λήψη κεραυνών όσο πιο κοντά στην καταιγίδα μπορούσα και εννοείται πάντα με την κατάλληλη προσοχή και κάλυψη. Πάντα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, για να πας στην κατάλληλη πόλη και στο κατάλληλο σημείο για φωτογραφία. Αρκετές φορές μπορεί να πας σε κάποιο σημείο που υπάρχει ή έχει πιθανότητα να δημιουργηθεί η καταιγίδα και στο τέλος να μην εκδηλωθεί απολύτως τίποτα»!

Να σημειωθεί πως πέρα από τον Ρολάνδο Κωνσταντινίδη, τον Έρικ Κίτα, τον Στέφανο Μιστρελλίδη και τον Ραφαήλ Μιχαηλίδη, το τοπικό dream team συμπληρώνουν οι Ανδρέας Σιακός, Άγγελος Κουριεύς και Γιώργος Παρασκευαίδης.

Δείτε αφιέρωμα στις φωτογραφίες του Στέφανου Μιστρελλίδη εδώ και διάβασε ολοκληρο το αφιέρωμα στους Kύπριους storm chasers εδώ

Υπενθυμίζεται πως λεπτομερείς και χρήσιμες προβλέψεις από τον Έρικ Κίτα για τον καιρό στη χώρα μας μπορείτε να παρακολουθείτε πλέον και στα Digital News της Digital!

fafafafafafaf

Loader