Strut Safe: Η γραμμή βοήθειας που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που περπατούν μόνες στο δρόμο

Strut Safe: Η γραμμή βοήθειας που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που περπατούν μόνες στο δρόμο

«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»

Μια διαφορετική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τις γυναίκες ξεκίνησε από πέρυσι στο Εδιμβούργο. Η γραμμή αυτή ονομάζεται Strut Safe και δημιουργήθηκε για να κρατά συντροφιά στις γυναίκες όταν περπατούν μόνες στη διάρκεια της νύχτας για το σπίτι τους και φοβούνται.

Πίσω από την γραμμή βοήθειας βρίσκεται μια ομάδα εθελοντών και σε κάθε κλήση φοβισμένης γυναίκας επαναλαμβάνουν τα εξής: «Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;». Με αυτόν τον τρόπο η απόσταση που πρέπει να διανύσει κάθε κοπέλα μειώνεται όπως και ο φόβος ότι κάποιος την ακολουθεί. 

Σύμφωνα με το BBC, η Alice Jackson θυμάται ακόμη τη νύχτα που απάντησε μία από τις κλήσεις. «Όταν απαντάς, μπορείς πάντα να καταλάβεις αν ο άλλος φοβάται. Από το αν τρέμει ή κομπιάζει η φωνή του». Όπως ανέφερε η Alice η κοπέλα που είχε καλέσει ήταν στο δρόμο για το σπίτι της. «Ήταν σίγουρη ότι κάτι θα της συνέβαινε, προετοιμαζόταν, έτρεχε. Όπως μου είπε, νόμιζε ότι κάποιος την παρακολουθούσε».

Το κορίτσι που βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής, έδωσε στην Alice το όνομά της, την ηλικία της, την ημερομηνία γέννησής της, τη διεύθυνσή της και πλήρη περιγραφή της εμφάνισής της και κάθε ρούχου που φορούσε εκείνη τη μέρα.

Διάβασε Επίσης: Το Λονδίνο αποκτά το πρώτο του μουσείο LGBTQ+

Πως δημιουργήθηκε η γραμμή Strut Safe

Η ιδέα για την τηλεφωνική γραμμή γεννήθηκε ένα βράδυ του Απριλίου το 2021, από την 22χρονη Alice και την φίλη της Rachel Chung, για να βοηθήσουν όσους επιστρέφουν μόνοι τους στο σπίτι. Η ιδέα δημιουργήθηκε λίγο μετά την αγρυπνία για τη Sarah Everard.

Όπως εξηγεί η Alice: «Ήμασταν συγκλονισμένες και θυμωμένες. Έτσι αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες». Από τότε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

Όπως προσθέτει η ίδια: «Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους τους πίσω στο club, μπορεί ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μητέρα τους οπότε μιλούν στο τηλέφωνο με κάποιον από τους εθελοντές μας μέχρι να επιστρέψουν σπίτι». Μάλιστα όπως λέει, «άλλοι κλαίνε, άλλοι είναι πολύ αναστατωμένοι και πρέπει να τους βοηθήσεις να το διαχειριστούν, λέγοντας πως είσαι εκεί μαζί τους».

Οι εθελοντές είναι πάντα εκεί, ετοιμοπόλεμοι να ειδοποιήσουν τις αρχές ή ασθενοφόρο αν χρειαστεί. Όπως τονίζει η Alice: «Πάντα ρωτάμε αν είναι ok να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνουν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά».

Ενώ αρχικά η τηλεφωνική γραμμή μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα τώρα ο αριθμός μοιράζεται περισσότερο μέσω των social media. Υπάρχει τεράστια απήχηση από τις γυναίκες ενώ, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις κλήσεις μετά το θάνατο της Sabina Nessa τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά και μετά την πρόσφατη δολοφονία της Ashling Murphy. Όπως τονίζει η Alice: «Όταν συμβαίνουν αυτά, ο κόσμος νιώθει πιο ανασφαλής».

«Κάθε φορά που κάποιος γυρίζει σπίτι του με ασφάλεια, νιώθεις μεγάλη ανακούφιση. Πολλοί λένε ότι μπορούν να δουν το σπίτι τους ή ότι μένουν μόνο ένα λεπτό από εκεί κι εγώ τους λέω να μείνουν στη γραμμή, μέχρι να φτάσουν στην πόρτα». 

«Μετά τον ήχο των κλειδιών, ακούγεται μια μαμά που φωνάζει «πού ήσουν» ή το γάβγισμα ενός σκύλου και μετά ένα: «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ». Και αυτή μάλλον είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη γραμμή που θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα».

Η γραμμή Strut Safe είναι δωρεάν και λειτουργεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές και τα Σάββατα ενώ τις Κυριακές από τις 7:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγή

Πηγή Φωτογραφίας

 

Loader