«Τα συνδικάτα πρέπει να είναι ενεργά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης»

«Τα συνδικάτα πρέπει να είναι ενεργά στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης»

Τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα διερευνά περιστατικά παρενόχλησης αποφάσισε η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

Ο Ανδρέας Τσέλεπος, Πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών, σχολιάζει στην AVANT GARDE το σκεπτικό της απόφασης

Με αφορμή τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αποφάσισε τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα διερευνά περιστατικά παρενόχλησης.

Σε σχόλιό που του ζητήσαμε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών, Ανδρέας Τσέλεπος, αναφέρει:

Το 2015 θα το θυμόμαστε ως έτος ορόσημο στον κλάδο μας μετά τις ισχυρές αποκαλύψεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στις ΗΠΑ και τη δημιουργία του κινήματος #MeToo που έφερε ντόμινο αποκαλύψεων σε ολόκληρο τον κόσμο, βγάζοντας έτσι στην επιφάνεια ένα φαινόμενο που είχε πάρα πολύ καιρό αναμφισβήτητα αγνοηθεί ή ακόμη και ενεργά κρυφτεί. 

“Enough is Enough” (ή «Αρκετά πια») με αυτό το μήνυμα η FIA και EuroFIA (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθοποιών), με την οποία η ΕΗΚ είναι συμβεβλημένο μέλος, τον Οκτώβριο του 2017 εξέδωσε τη διακήρυξή της σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση, τις Διακρίσεις και τα Αντίποινα στη Βιομηχανία του Θεάματος.

Τα συνδικάτα, ως φύλακες των συνθηκών εργασίας και της προστασίας στο χώρο εργασίας, πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συζήτηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική παρενόχληση. Πολλοί έχουν ήδη καθιερώσει πρακτικές και πρωτόκολλα για να υποστηρίξουν τους ερμηνευτές που καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση ή εκφοβισμό και η FIA δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας για την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών επί του θέματος.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας σειράς αποκαλύψεων σεξουαλικών παρενοχλήσεων και εκφοβισμού στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του αθλητισμού σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου στέκεται στο πλάι οποιουδήποτε ηθοποιού έχει υποστεί σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, σωματική κακοποίηση/βία, είτε για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είτε για λόγους εργασιακής εκμετάλλευσης π.χ εξαναγκασμό ή εκφοβισμό αποδοχής οποιασδήποτε σύμβασης εργασίας που δεν υπόκειται σε νόμους του εργατικού δικαίου και τείνουν στην παράβλεψη συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων.  

Για αυτό το λόγο η ΕΗΚ προχώρησε στην σύσταση ειδικής ομάδας διαχείρισης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Υπεύθυνη της ομάδας αυτής είναι η κ. Μαρίνα Μανδρή, αντιπρόεδρος της ΕΗΚ, η οποία μαζί με την υπόλοιπη ομάδα είναι υπεύθυνη για την καταγραφή καταγγελιών, παραπόνων και μαρτυριών, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης προσωπικών δεδομένων και εν συνεχεία τις διαδικασίες που ορίζονται απο το υπουργείο εργασίας.

Ας σπάσουμε λοιπόν τη σιωπή μας και ας παλέψουμε όλοι ενωμένοι μέχρις ότου αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν και από το δικό μας αλλά και από όλους τους χώρους εργασίας.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Metoo: Η εβδομάδα που Ελλάδα και Κύπρος άρχισαν να ξυπνούν


 

Loader