«Θέλω να δω τον Πάπα»: Ένα φανταστικό, ελληνικό τραγούδι από το 1923

«Θέλω να δω τον Πάπα»: Ένα φανταστικό, ελληνικό τραγούδι από το 1923

Ξεθάβουμε ρετρό διαμαντάκι, με αφορμή την ιστορική επίσκεψη Ποντίφικα

Μία σύνθεση του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την ομώνυμη οπερέττα του, το παρακάτω διαμάντι το ερμηνεύει ο Τέτος Δημητριάδης.

Φωνογραφήθηκε στη μακρινή Νέα Υόρκη, το ακόμη πιο μακρινό 1922!

Εκατό ολόκληρα χρόνια πριν!

Η ...σκανδαλώδης οπερέτα που προκάλεσε αντιδράσεις την εποχή που γράφτηκε, έγινε αφορμή ακόμα και για έναν φόνο έξω από την Καθολική εκκλησία του Πειραιά, στις 11 Δεκεμβρίου 1921.

Η υπόθεση της οπερέτας αφορά τον διακαή πόθο της νεόνυμφης Άννας να δει τον… Πάπα κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού της με τον Αδριανό στην Ιταλία. Καθώς ο σύζυγός της δεν εκπλήρωσε την επιθυμία της, το ζευγάρι διέκοψε το «μήνα του μέλιτος» και επέστρεψε. Ακούγοντας τις συμβουλές της μητέρας της, η Άννα οδήγησε τα πράγματα στα άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Κύπρια... αρνήτρια του Πάπα στέλνει το δικό της μήνυμα

Όταν, όμως, συνειδητοποιεί ότι με τη στάση της κινδυνεύει να διαλύσει το γάμο και να χάσει τον αγαπημένο σύζυγό της, αλλάζει συμπεριφορά. Οι παρεξηγήσεις λύνονται και η κατάληξη του έργου είναι για όλους αίσια.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Παπαϊωάννου από τον ομώνυμο θίασο στις 6 Ιουλίου του 1920. Είχε ολοκληρωθεί από τον συνθέτη του μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Σημείωσε άμεση επιτυχία, ενώ το ομότιτλο τραγούδι όχι μόνο τραγουδήθηκε, αλλά έγινε και νούμερο επιθεωρήσεων και οπωσδήποτε το μεγάλο σουξέ της χρονιάς. Δόθηκαν 72 παραστάσεις του έργου μέσα στο 1920, κατατάσσοντάς το έτσι στις μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Με αφορμή την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα στα μέρη μας, το ξεθάβουμε!

Loader