Ας τον δικάσει το Υπουργείο Αλήθειας. Α, δεν έχουμε

Ας τον δικάσει το Υπουργείο Αλήθειας. Α, δεν έχουμε

Η περίπτωση του Γιώργου Γαβριήλ

Γράφει η Μυριάνθη Αχιλλέως

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Γιώργος Γαβριήλ είναι ένας καλλιτέχνης που εκτός από αλήθειες δεν έχει επικοινωνήσει κάτι άλλο μέσα από τα έργα του. Αλήθειες που πονούν και που, προφανώς, ενοχλούν.

Καθηγητής Τέχνης στα σχολεία, ο Γαβριήλ καλέστηκε στις 6  Οκτωβρίου για να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Όχι επειδή δεν έκανε καλά την δουλειά του ως εκπαιδευτικός, όχι επειδή φέρθηκε άτιμα ή άσχημα σε κανέναν αλλά επειδή... ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε αλήθειες. 


Διάβασε επίσης: Τον καμβά σας εσείς: Ο Γιώργος Γαβριήλ δεν ξεγύμνωσε τον Χριστό αλλά την υποκρισία σας


Το σχετικό "κατηγορητήριο" που προήλθε από την εν λόγω Επιτροπή αναφέρει πέντε "παραπτώματα" του καλλιτέχνη που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι "προσβάλει τους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς".

Στην ουσία έχει στηθεί ένα... δικαστήριο Τέχνης και ο καλλιτέχνης και καθηγητής καλείται αυτή τη στιγμή να εντοπίσει... μάρτυρες και να προσκομίσει "αποδεικτικά" υπέρ του. 

Η επιτομή της ντροπής για ένα Υπουργείο που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί την παιδεία και τον πολιτισμό αλλά που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υποστήριξε ποτέ ότι εκπροσωπεί την αλήθεια.  

Αυτή είναι η δουλειά της τέχνης εξάλλου. 

Loader