Υπάρχει λόγος που ολοένα και ανεβαίνει η τιμή του καφέ παγκοσμίως

Υπάρχει λόγος που ολοένα και ανεβαίνει η τιμή του καφέ παγκοσμίως

Τα πράγματα στο μέλλον μπορεί να γίνουν χειρότερα.

Όποιος έχει εντάξει στη ζωή του τον καφέ θα έχει σίγουρα παρατηρήσει μία μικρή αλλά σημαντική αύξηση στην τιμή του. Αυτή η αύξηση συνδέεται προφανώς με το γενικότερο κύμα ακρίβειας που με μεγάλη αγωνία αναμένουμε. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό.

Ενδεικτικά μόνο, τους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή του καφέ Arabica ανέβηκε από τα 1,07 δολάρια ανά pound (αυτή είναι η μονάδα μέτρησης παγκοσμίως) στα 1,95 δολάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπέρασε τον Ιούλιο τα 2,08 δολάρια. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος η τιμή του να συνεχίσει να αυξάνεται και στους επόμενους μήνες.

11

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της αύξησης στον καφέ;

Ο κύριος λόγος για την συνεχή αύξηση στην τιμή του καφέ είναι μία σειρά γεγονότων που αφορούν το περιβάλλον στη Βραζιλία. Η τελευταία είναι ούτως ή άλλως η βασική παραγωγός καφέ του πλανήτη, καθώς το 35% της συγκομιδής προέρχεται από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο τρόπος που γίνεται η παραγωγή του καφέ είναι τέτοιος που υπάρχουν χρονιές παραγωγής και άλλες αγρανάπαυσης. Η συνθήκη δεν επηρέαζε ιδιαίτερα τις τιμές, επειδή οι παραγωγοί ήξεραν πώς να μοιράζουν την παραγωγή τους αποθηκεύοντας τις κατάλληλες ποσότητες καφέ για τις χρονιές που η εκείνη θα μειωνόταν.

Το πρόβλημα τώρα προέκυψε καθώς οι σοδειές για το 2021 έπεσαν δραματικά για μία σειρά από λόγους. Η πολύ σοβαρή ξηρασία που ξεκίνησε νωρίτερα στη σεζόν και μείωσε τον αριθμό των καφεόδεντρων ήταν ο πρώτος και βασικός. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω παγετώνων που κατέστρεψαν ακόμα περισσότερο μέρος των σοδειών. Υπολογίζεται ότι φέτος είχαμε τη μικρότερη παραγωγή καφέ Arabica στην τελευταία δωδεκαετία. 4567

Τι να περιμένουμε για το μέλλον;

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις παραγωγές στο άμεσο μέλλον. Τα καφεόδεντρα μπορεί να χρειαστούν ως και πέντε χρόνια για να ωριμάσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα της καταστροφής. Αν προκύψει ότι η ζημία είναι τόσο μεγάλη όση φαίνεται να είναι και ο παγετός έχει καταστρέψει τα 2/3 της παραγωγής είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τις τιμές του Arabica σε δυσθεώρητα επίπεδα στα 3 έως και 4 δολάρια, ουσιαστικά τριπλασιάζοντας ή και τετραπλασιάζοντας τις τιμές που γνωρίζαμε μέχρι πέρσι. Υπάρχει βέβαια και το περιθώριο της αναζήτησης μίας λύσης με της αύξηση της παραγωγής σε άλλες ποικιλίες, όπως είναι για παράδειγμα η Robusta του Βιετνάμ.

Σε κάθε περίπτωση: Ο τρόπος που πίνουμε καφέ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναμένεται να αλλάξει.

Πηγή 

Loader