Υπουργείο Παιδείας, από αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καλά τα πας

Υπουργείο Παιδείας, από αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καλά τα πας

Ας δημιουργήσουμε λίγο συνωστισμό. Μπορούμε.

Ενάμιση χρόνος έχει μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της πανδημίας και εξπέρ δεν μας λες. Κι επειδή ο φερετζές της πανδημίας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε ατακούλες πανετοιμότητας στις ειδήσεις των οκτώ, πάμε να δούμε πώς το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, στην προκειμένη, προκαλεί αχρείαστο συνωστισμό τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

 

Σήμερα οι γονείς είχαμε να κάνουμε επιβεβαίωση -ναι, επιβεβαίωση- εγγραφής των μαθητών στα γυμνάσια. Να υπενθυμίσουμε ότι μας ζητήθηκε στις 23 Ιουνίου να προχωρήσουμε σε εγγραφή ηλεκτρονικά, μία διαδικασία εύκολη και γρήγορη. Φτάνουμε Σεπτέμβριο και μας ζητείται να παρουσιαστούμε ένας εκ των γονέων, σε σχολείο 440 μαθητών για να προσκομίσουμε επιπλέον χαρτούρα και να την παραδώσουμε διά ζώσης στους καθηγητές. Αξίζει να δούμε όμως την σημαντικότητα αυτής της χαρτούρας και αν ήταν απαραίτητη ανάγκη να βρεθούμε παρεάκι για μία ώρα, από τον εργάσιμη ημέρα μας, σε περίοδο πανδημίας, όταν και το Υπουργείο από τους ίδιους καθηγητές θα ζητήσει αύριο να κρατούν αποστάσεις από τους μαθητές τους στην αίθουσα διδασκαλίας. 

 

Ζητήθηκε από 440 γονείς λοιπόν να παρευρεθούν στο σχολείο για να παραδώσουν δια χειρός το έντυπο συγκατάθεσης για την συμμετοχή του μαθητή σε έρευνες του Υπουργείου και την συγκατάθεση για δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού του μαθητή, GDPR κατάσταση. Μπορούσε να δοθεί την πρώτη μέρα στην υπεύθυνη του τμήματος εάν ντε και καλά θέλει υπογραφή και δεν έχουμε την ευχέρεια της ηλεκτρονικής ακόμα; Μπορούσε.

Ζητήθηκε επιπλέον να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο του μαθητή, έστω κι αν αφορούσε μαθητή Β’ ή Γ’ τάξης, το οποίο υπάρχει ήδη στο σχολείο από την Α’ τάξη, προφανώς για επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων. Μπορούσε κι αυτό να δοθεί την πρώτη μέρα στην υπεύθυνη του τμήματος συγυρισμένο με το άλλο σ' ένα φάκελο; Μπορούσε.

Σε άλλη ουρά, ανεξάρτητη, γιατί οι ουρές που έπρεπε να αλλάξει ένας γονέας ήταν πέντε στο σύνολο, ζητούνταν τα τέλη εκδρομών. Αυτά που μας επιστράφηκαν πέρυσι επειδή δεν πήγαν εκδρομές τα παιδιά. Σημειώστε ότι, στην ηλεκτρονική εγγραφή μάς ζητήθηκε να πληρώσουμε αυτό το ποσό και μας στάλθηκε από το Υπουργείο και ηλεκτρονική απόδειξη. Αυτή η διαδικασία, που αφορά στην σχολική εφορεία, έπρεπε όμως να μπει κι αυτή σε ουρά για να δηλώσεις ότι διευθετήθηκε ηλεκτρονικά. Απαραίτητο; Όχι.

Ακολούθησε κι άλλη ουρά, όπου έπρεπε να δώσεις στην υπεύθυνη τον αριθμό μητρώου του μαθητή και αφού έπρεπε να επαναλάβει δυνατά πληροφορίες όπως την διεύθυνση και το τηλέφωνο της οικογένειας, επειδή το GDPR είναι μόνο στα χαρτιά, να υπογράψεις με το στυλό που βρισκόταν στο εν λόγω θρανίο μες στο σχετικό κιτάπι. Να υπενθυμίσουμε ότι, στις εκλογές πριν από λίγους μήνες, για να πάμε όλοι συγυρισμένα να ψηφίσουμε, λέχθηκε με κάθε δυνατό τρόπο ότι θα δινόταν ξεχωριστό στυλό σε κάθε ψηφοφόρο, πράγμα που έγινε. Στην επιβεβαίωση εγγραφών των σχολείων, δεν έχει κόβιτ.

Κι ακολουθούσε άλλη ουρά, για να δοθεί το ποσό των €10 για την ασφάλεια των παιδιών και των €20 για τον Σύνδεσμο Γονέων. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά -όπως και τα τέλη εκδρομών- ή να δοθεί σε κλειστό φάκελο από τα παιδιά; Θα μπορούσε. 

 

Το θέμα μας εδώ δεν είναι το στυλό και οι ουρές γιατί, αν σοβαρευτούμε, θα το επιβεβαιώσουμε ότι οι αποστάσεις και τα μέτρα αφορούσαν και αφορούν πρωτίστως στην ατομική ευθύνη. Το θέμα μας είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά ή να αποσταλούν με τον μαθητή την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς και να διανεμηθούν από το προσωπικό.

Δεν υπήρχε ανάγκη το προσωπικό να έρθει σε επαφή με πέραν των τετρακοσίων ατόμων -χαιρετίσματα στην εξαντλημένη ομάδα ιχνηλάτησης- ούτε οι γονείς να ξεκλέψουν μία εργάσιμη ώρα και να παρευρεθούν, στους 35 βαθμούς, σ' ένα προαύλιο αλλάζοντας πέντε διαφορετικές ουρές για να μπουν σε μία αχρείαστη διαδικασία γραφειοκρατίας που θα μπορούσε εν έτει 2021, και μεσούσης της πανδημίας, να αποφευχθεί.  

 

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν την βγάζουμε. Την ίδια στιγμή που βγάζουμε φιρμάνια που αφορούν στην πληρότητα σε χώρους εκδηλώσεων και καθήμενους σε θέατρα, κινείται μία παλιομοδίτικη γραφειοκρατική διαδικασία για τις εγγραφές των μαθητών που προκαλεί αχρείαστο συνωστισμό και ταλαιπωρία. Κι ας μην ανοίξουμε το κεφάλαιο γιατί πρέπει όλα αυτά να γίνονται ακόμα γραπτώς.

Ευχή μας να αποφευχθούν περαιτέρω παρατράγουδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και να είμαστε όντως πανέτοιμοι για όλα.

Loader