Zούμε στην Ελλάδα της χούντας και δεν το κατάλαβα;

Zούμε στην Ελλάδα της χούντας και δεν το κατάλαβα;

Ο κορονωϊός, τα οδοφράγματα και η δημοκρατία μας

GUEST STAR, γράφει ο Μιχάλης Κίττος

Τις τελευταίες μέρες υποβόσκει μια κατάσταση πανικού στην Κύπρο. Πού ευθύνεται αυτό; Πριν αναφερθώ στους λόγους, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον αναγνώστη ότι έχουμε 2020. Όχι 1967.

Πίσω στον πανικό. ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (τα κεφαλαία για έμφαση). Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες να εξηγήσω τι είναι, από που πηγάζει, κλπ.. Η ενημέρωση του πολίτη για τη φύση του ιού είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, του ΠΙΣ, κλπ. Θα συνοψίσω μόνο το τι λέει ο ΠΟΥ στον λογαριασμό του στο twitter και στην επίσημη ιστοσελίδα του: 

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά,

Να αποφύγετε όσο το δυνατό την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, 

Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας λυγισμένο ή με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Εάν είστε υγιείς, χρειάζεται να φοράτε μάσκα μόνο αν φροντίζετε ένα άτομο με υποψία μόλυνσης COVID-19 (κορωνοϊού).

Πίσω στην Κύπρο. Έκλεισαν τα οδοφράγματα για πρόληψη κατά του κορωνοϊού. Έκλεισαν όλα τα οδοφράγματα; Όχι. Απ’ ότι φαίνεται ο κορωνοϊός ντρέπεται και δεν θα περάσει από αυτά που δεν έχουν κλείσει. Μπορεί όμως και να είναι λόγω αρχών, είτε ηθικών είτε αστυνομικών. Δεν ξέρω σίγουρα. Δεν είμαι ειδικός στην κορονοϊκή ψυχολογία. 

Έχουν σχέση τα οδοφράγματα με τον ιό; Αν ναι, τότε γιατί δεν κλείνουν και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια; Μήπως δεν έχουν σχέση; Μήπως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα; Τ’ αφήνω στον αναγνώστη.

Συνυφασμένο με το παραπάνω είναι και η προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Λήδρας. Κάποιοι οργανωμένα και αρκετοί άλλοι αυθόρμητα πήγαν εκεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Διαμαρτυρία ως προς την εντελώς αδικαιολόγητη αυτή πράξη της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή κλιμάκωσης, ένας διαδηλωτής έσπρωξε βίαια ένα στρατιώτη. 

‘Στρατιώτη’ είπες; Ναι. Θα πάμε και σε αυτό. 

Πίσω στον διαδηλωτή. Έκανε μεγάλο λάθος ο διαδηλωτής; Φυσικά. Πρέπει η αστυνομία να αναλάβει την υπόθεση, βάσει του σχετικού βίντεο που υπάρχει; Βέβαια. Πρέπει όμως να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια, όπως έγινε στα σχόλια κάτω από την είδηση του γεγονότος; 

Σχόλια του τύπου ‘κρεμάλα’, ‘κόψιμο χεριών’, κ.α. είχαν την τιμητική τους. Ελπίζω να θυμηθούν οι συγκεκριμένοι να νηστέψουν. Δεν κάνει να κοινωνήσει κάποιος το Πάσχα αν έχει φάει κρέας. 

Αμαυρώθηκε η όλη διαμαρτυρία λόγω αυτού του μεμονωμένου γεγονότος; Πολλοί θα πουν ναι. Αλλά όπως είπε και ο Βίλχελμ Ράιχ πριν από εμένα: “Είσαι κακοήθης, ως το βάθος της ψυχής σου. Παρακάμπτεις το ωραίο και βυθίζεσαι ολόψυχα στην ασχήμια.” Γιατί να μην δείτε δηλαδή την πλειοψηφία των διαδηλωτών που ήταν ειρηνικοί; 

Οι ‘εκ φύσεως ανώτεροι’ (ό,τι να ‘ναι πλέον) του Παν.Συ.Φι Αποέλ ανακοίνωσαν στη σελίδα τους στο Facebook ότι θα κάνουν πορεία και θα ζητήσουν να κλείσουν οριστικά τα οδοφράγματα. Υποθέτω ότι εννοούν όλα τα οδοφράγματα, ακόμα και αυτά που εμπίπτουν σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την ΚΔ.

Όπως και να ’χει, η διχοτόμηση αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

 Το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε ότι ο λόγος που έκλεισαν τα οδοφράγματα είναι επειδή άσκησαν πίεση στον πρόεδρο της ΚΔ. Και ναι, μιλούν σοβαρά τα αγόρια του κυπριακού παραρτήματος της νεοναζιστικής συμμορίας εν ονόματι Χρυσή Αυγή. Δηλαδή στ’ αλήθεια πιστεύουν ότι αυτοί προκάλεσαν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. (Το ότι αναφέρω το Αποελ και το ΕΛΑΜ διαδοχικά είναι συμπτωματικό). 

Ο μητροπολίτης ‘δεν-έχω-ιδέα-τι-γίνεται-γύρω-μου-πλέον’ Μόρφου είπε ότι ο ιός είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας του ανθρώπου.

Ο αρχιεπίσκοπος ‘ο-θεός-δεν-σώζει-κανένα-δωρεάν’ Χρυσόστομος αναρωτήθηκε, δημόσια, αν οι ΠΕΖΟΙ διαμαρτυρόμενοι ήθελαν να περάσουν το οδόφραγμα της Λήδρας για να βάλουν “πιο φθηνή βενζίνη”. Γιατί όποιος θέλει βενζίνη από τα κατεχόμενα παίρνει το παγουράκι του, βάζει τα αθλητικά του και πάει από το οδόφραγμα της Λήδρας. Τελικά το ‘δεν-έχω-ιδέα-τι-γίνεται-γύρω-μου-πλέον’ ταιριάζει γάντι ΚΑΙ σε αυτόν.

Στρατιώτης: Θυμάστε πιο πάνω που ανέφερα ότι στρατιώτης ήταν αυτός που έσπρωξε ο διαδηλωτής; ‘Γιατί υπήρχε στρατιώτης εκεί και όχι αστυνομικός;’ θα αναρωτιέται κανείς. Και εύλογα, αν με ρωτάτε. Το αφήνω και αυτό στον αναγνώστη. Ο λόγος που το θιγώ αυτό είναι άλλος. 

“Θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των πολιτειακών αρχών για αντιμετώπιση και καταστολή παντός φαινομένου παρανομίας, αταξίας και αναρχίας.” Aυτό αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων στην σελίδα του στο Facebook. 

Μήπως έχασα τις μέρες, και τις τοποθεσίες και βρισκόμαστε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του ‘67; Δηλαδή για να καταλάβω, εν έτει δύο χιλιάδες και είκοσι, ομάδα εφέδρων στρατιωτών ζητά να τους δοθούν όπλα και εξουσία για να ‘επιβάλουν’ την τάξη. Σου λένε αυτοί “Αστυνομία και Δικαστική αρχή; Πολύ δημοκρατικά είναι αυτά. Έλα να σας δείξει ο στρατός πως γίνεται.” 

Όχι κύριοι, σε ένα ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος, δεν θέλουμε εφέδρους καταδρομείς για καταστολή

 

Και για να κλείσουμε:

Το παρακάτω ρητορικό ερώτημα αναφέρεται σε όλους τους προαναφερθέντες: Μα πάτε καλά; 

Όσο για το δημοκρατικό πολίτευμα, ήρθε για να μείνει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Μπορεί να μην ασκείται ιδανικά στην Κύπρο, αλλά όπως είπε και ο Wilt Whitman, η θεραπεία για την κακή δημοκρατία είναι περισσότερη δημοκρατία. 


Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή δείγμα της τέχνης σου στο [email protected]


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Ρίξτε τους στη θάλασσα 

Το Έβρος της υποκρισίας μας 

 

Loader