Δημοσιογράφος Al Jazeera: “Your country is in your hands”

Δημοσιογράφος Al Jazeera: “Your country is in your hands”

Το περιεχόμενο της έρευνας αποστομώνει τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν γύρω από τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης της, πιστεύει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, David Harisson

Στη μαζική και αισιόδοξη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε χθες βράδυ έξω από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν απαιτώντας την παραίτηση των διεφθαρμένων αξιωματούχων του κράτους, συναντήσαμε τον δημοσιογράφο που είχε βασικό και συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση του 'επίμαχου' και undercover διερευνητικού ρεπορτάζ.

O David Harisson, ένας πολυβραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος, που ως έδρα του έχει το Λονδίνο, ήρθε στην Κύπρο για να καλύψει τον απόηχο της δημοσίευσης του αποκαλυπτικού βίντεο, το οποίο με αδιάσειστα ντοκουμέντα ξεγύμνωσε τη διαφθορά και τη σήψη στη πολιτική ζωή της χώρας μας και πυροδότησε πολιτική αναταραχή. 

Τον συναντήσαμε καθώς έπαιρνε και ο ίδιος δηλώσεις από διαδηλωτές.

«Απλά το ρεπορτάζ μας δημοσιεύτηκε όταν ήταν έτοιμο. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την Αμμόχωστο και  το κυπριακό», διευκρινίζει ο κ. Harisson.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες μέρες εθνικιστικοί και άλλοι συνωμοσιολογικοί κύκλοι στην Κύπρο άφησαν υπόνοιες για ύποπτη χρονική στιγμή δημοσίευσης του ρεπορτάζ και πιθανή φιλοτουρκική ατζέντα.

Με οργισμένους διαδηλωτές να φωνάζουν από πίσω το σύνθημα Παραιτηθείτε, ο David Harisson επισημαίνει ωστόσο πως, αν και οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονταν στην Κύπρο ήταν εις γνώση της δημοσιογραφικής ομάδας του Al Jazeera, γνώριζαν πως μετά τη δημοσίευση του βίντεο, τα γεγονότα θα μιλούσαν από μόνα τους.

Η έρευνα, διευκρινίζει, είχε αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο βρέθηκαν συγκυριακά. Θα μπορούσε να ήταν η Μάλτα, η Πορτογαλία θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε «απλά έτυχε να είναι η Κύπρος».

Νέο βίντεο για την ώρα δεν υπάρχει στα σκαριά, δήλωσε, αν και το Al Jazeera έχει στα χέρια του αρκετό αδημοσίευτο υλικό. 

«Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι νοιάζονται για τη χώρα τους και βγαίνουν στον δρόμο να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά», συμπλήρωσε. 

«Η χώρα σας είναι στα δικά σας χέρια, δεν είναι δική μου χώρα. Ελπίζω μόνο πως δίνοντας φως σε μερικά από τα προβλήματα της χώρας σας, θα απαιτήσετε αλλαγή. Από τους πολίτες της Κύπρου εξαρτάται αν θα αποκτήσουν την κυβέρνηση που τους αξίζει».

"Your country's in your hands. It's not in my hands. I hope that by shining a light on some of the problems of this country you guys will galvanise into improving it. Demanding change. It's you, your country, it's up to you to fight for this!"

Loader