Γιάγκο Χατζηγιάννη, τι αγαπάς στο ντοκιμαντέρ;

Γιάγκο Χατζηγιάννη, τι αγαπάς στο ντοκιμαντέρ;

Ζούμε σε μια εποχή όπου η αδιαφορία και η άγνοια έχουν αναδυθεί σε τρόπο ζωής, πιστέυει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Γιάγκος Χατζηγιάννης

Φωτογραφία Υβόννη Ζαχαρίου

Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που συνεχίζεται λόγω της πανδημίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επιστρέφει φέτος, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall). Διάβασε τα πάντα για το φετινό πρόγραμμα, εδώ.

Πόσο δύσκολο ήταν να πάρετε την τελική απόφαση για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ;

Η όποια δυσκολία έγκειται στην αβεβαιότητα που επικρατεί, αφού δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα όπως θα το επιθυμούσες. Τίποτα δεν εξαρτάται από σένα. Αυτό φυσικά είναι κάτι που ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, και εδώ νομίζω εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι. Προχωράμε όμως μέρα με την μέρα και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά.

Τι ξεχωρίζεις από τη φετινή διοργάνωση;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αυτό που ξεχωρίζει είναι το πρόγραμμα μας, η επιλογή δηλαδή των ταινιών. Είναι μεγάλη χαρά για μας να προτείνουμε τις συγκεκριμένες ταινίες και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει κάτι σε κάθε μια από αυτές. Πέρα από αυτό, είμαστε επίσης προσηλωμένοι στη σωστή εφαρμογή των μέτρων και γενικά στο να να υλοποιήσουμε την εκδήλωση μας όσο πιο καλά μπορούμε και με ασφάλεια για όλους.

Γιατί επιμένετε στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου στη Λεμεσό, τι ξεχωριστό έχει τελικά αυτή η τοποθεσία;

Το φεστιβάλ γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε στην περιοχή του κάστρου, για 10 χρόνια γινόταν στη Β' Δημοτική Αγορά και τώρα στον Χαρουπόμυλο Λανίτη. Η εκδήλωση είναι συνυφασμένη με δυο στοιχεία, που αφορούν το χώρο και το χρόνο. Πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή στην καρδία της παλιάς πόλης της Λεμεσού και γίνεται πάντοτε μέσα στον Αύγουστο (αν εξαιρέσουμε την περσινή χρονιά που έγινε Σεπτέμβρη). Αυτά είναι χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ταυτότητα και τις ιδιαιτερότητες του Φεστιβάλ.

Όταν πριν από πολλά χρόνια είχες πρώτοεμπλακεί, ανέμενες πως το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς στη χώρα μας;

Ανέκαθεν προσπαθούσαμε για το καλύτερο και στόχος μας πάντοτε ήταν να συντονίσουμε μια εκδήλωση που θα είναι οργανωτικά άρτια, με πρόγραμμα προβολών που να μπορεί να σταθεί δίπλα από τα τα μεγάλα φεστιβάλ του είδους. Η βασικότερη όμως παράμετρος στην εξέλιξη του φεστιβάλ είναι φυσικά η ανταπόκριση του κοινού καθώς η αγάπη και η θέρμη με την οποία το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. Χωρίς αυτή την ανταπόκριση δεν θα υπήρχε το φεστιβάλ όπως το ξέρουμε σήμερα. 

Τι αγαπάς στο ντοκιμαντέρ;

Την αμεσότητα που έχει και το γεγονός ότι ως κινηματογραφικό είδος είναι συνυφασμένο με το πραγματικό. Πάντα με γοήτευε μια φράση του John Grierson, «πατέρα» του αγγλικού κινήματος ντοκιμαντέρ στη δεκαετία του ’30. Είπε ότι «το ντοκιμαντέρ δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή της πραγματικότητας αλλά στη δημιουργική μεταχείρισή της». Έτσι κι εμάς, μας ενδιαφέρει το ντοκιμαντέρ του δημιουργού, εκείνο δηλαδή που φέρει έντονα την προσωπική σφραγίδα του σκηνοθέτη και προκύπτει μέσα από μια χρονοβόρα και κοπιαστική δημιουργική διαδικασία. Ειδικά στις μέρες μας, σε μια εποχή που κυριαρχείται από τη συνεχή ροή πληροφοριών και όπου η αδιαφορία και η άγνοια έχουν αναδυθεί σε τρόπο ζωής, το ντοκιμαντέρ του δημιουργού μας προσφέρει μια μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης που προϋποθέτει σκέψη, προβληματισμό και άποψη.

Tι θα σε έκανε χαρούμενο στο μέλλον;

Αυτό που με κάνει και τώρα, να έχουμε την υγεία μας και όλα τα άλλα έπονται!

Την αφίσα για τη 16η έκδοση του φεστιβάλ έχει σχεδιάσει ο Αρτέμης Ψαθάς. 

dgsgsg

Loader