Μεταμοσχεύσεις και δωρεά οργάνων μετά θάνατον

Μεταμοσχεύσεις και δωρεά οργάνων μετά θάνατον

Η Α’ Νοσηλευτική Λειτουργός και Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Χρυστάλλα Δεσπότη, σε μια διεξοδική συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων μετά θάνατον. 

Η κα Χρυστάλλα Δεσπότη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας εκπομπής «Woman to Woman», εξηγεί τη σημασία μιας τέτοιας απόφασης, τη θέση της εκκλησίας και ποια θα έπρεπε αυτή να ήταν. Αναφέρεται στην στάση που κρατάνε οι οικογένειες των ανθρώπων που πεθαίνουν, όταν τους προτείνεται η δωρεά των οργάνων του εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου τους. 

Θυμάται περιστατικά, αναλύει τη διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου εγκεφαλικά νεκρού και ενός ανθρώπου σε κώμα. Διευκρινίζει πως ακόμη και άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει με καρκίνο, θα μπορούσαν ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, να κάνουν δωρεά οργάνων.

Ανάμεσα σε άλλα, η κα Δεσπότη μιλάει και για την ανάγκη που οδηγεί συνανθρώπους μας να πωλήσουν κάποιο από τα όργανά τους αλλά και για τους σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από παρόμοιες πρακτικές.

Υπάρχει εμπόριο οργάνων στην Κύπρο και στα κατεχόμενα;

356e7678
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη

Ποια όργανα μας μπορούν να μεταμοσχευθούν, ποια είδη μεταμοσχεύσεων πραγματοποιούνται στην Κύπρο και αν ο λήπτης ή η οικογένεια του δότη, χρειάζονται αλλά και αν λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη και υποστήριξη; Υπάρχει παρόμοια, δωρεάν παροχή από το κράτος;

Το έντυπο που δίδεται προς υπογραφή όταν πηγαίνει κάποιος να βγάλει άδεια οδήγησης και κατά πόσο θεωρείται η κατάλληλη στιγμή η συγκεκριμένη, για να πάρει κάποιος μια τέτοια σημαντική απόφαση που αφορά στη συγκατάθεση να γίνει δυνητικός δότης. 

Αυτά είναι μόνο λίγα από όσα ακούγονται στη συνέντευξη αυτή, στο πλαίσιο της εκπομπής «Woman to Woman». 

Ακολουθεί ολόκληρο το επεισόδιο «Woman to Woman», όπως έχει προβληθεί στην Digital tv. 

Στείλτε μας και τις δικές ιδέες, προτάσεις για φιλοξενούμενους ή ακόμη και τη δική σας ιστορία, στο: [email protected]

Loader