Χάσαμε έναν πολιτικό επιστήμονα, κερδίσαμε ίσως τον καλύτερο κύπριο bartender

Χάσαμε έναν πολιτικό επιστήμονα, κερδίσαμε ίσως τον καλύτερο κύπριο bartender

Τι κι αν την πρώτη φορά που δοκίμασε αλκοόλ δεν του άρεσε καν

Το μόνο που θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει το δικό του «Λεύτερος», είναι μία νίκη. Μια νίκη στο διαγωνισμό Bacardi Legacy, που θα τον κάνει «celebrity» και περιζήτητο στον χώρο του. 

Ο Αλέξης Αργυρού, bartender στο Lost+Found Drinkery εδώ και πέντε χρόνια, είναι ο ένας από τους τρεις κύπριους διαγωνιζόμενους που θα λάβουν μέρος στα regional finals του Ντουμπάϊ στις 16 Φεβρουαρίου, όπου θα αναδειχθεί ο νικητής που θα μας εκπροσωπήσει με το κοκτέϊλ του στον τελικό του Bacardi Legacy τον Μάϊο, στο Μαϊάμι.

Που σε βρίσκουμε Αλέξη; Κάτι άκουσα για Κορέα.

Εμένα θα με βρείτε εκεί όπου εργάζομαι τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή στο Lost+Found. Το cocktail μου "Λεύτερος/Lefteros" όμως που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του διαγωνισμού Bacardi Legacy, ήταν όντως διαθέσιμο πρόσφατα στην Κορέα για 2 βδομάδες. 

erter

Aπό πού εμπνεύστηκες το όνομα;

Το όνομα του ποτού μου πηγάζει από την τελευταία λέξη της επιγραφής στον τάφο του πολυαγαπημένου μου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Τυγχάνει να έχω πάρει το όνομα μου από τον χαρακτήρα του βιβλίου του, τον Αλέξη Ζορμπά και αφού η Bacardi μας ζητά να μιλήσουμε στο διαγωνισμό αυτό για το "legacy" (κληρονομιά) μας, νιώθω την υποχρέωση να πρεσβεύσω στον κόσμο τη σημασία της ελευθερίας. 

Να υποθέσω ότι είσαι ανήσυχο και «ελεύθερο» πνεύμα;

Πάντα είχα μια συμπάθεια προς την αφηρημένη έννοια της ελευθερίας. Μεγάλωσα στο Καϊμακλί, στην πράσινη γραμμή. Εκεί, η ελευθερία περιορίζεται από συρματοπλέγματα και στρατιώτες, έτσι έμαθα να είμαι ανήσυχο πνεύμα αλλά και να εκτιμώ την ελευθερία μου. 

rtgrtwgv

Να υποπτευθώ ότι αυτές οι ανησυχίες σε προέτρεψαν να δοκιμάσεις για πρώτη φορά αλκοόλ και στη συνέχεια να γίνεις επαγγελματίας bartender; 

Η πρώτη φορά που δοκίμασα αλκοόλ δεν ήταν τόσο δραματική. Το έκανα ως έφηβος –στα 15 μου-, σε φιλικό πάρτι. Στα 19 μου χρόνια ξεκίνησα παράλληλα με τις σπουδές μου στον κλάδο Πολιτικών Επιστημών, να εργάζομαι στο Lost + Found. Έπειτα από ένα χρόνο αποφάσισα να τις παρατήσω για να γίνω επαγγελματίας bartender. Αφορμή ήταν ο διαγωνισμός του Bacardi Legacy που παρακολούθησα για πρώτη φορά και… σκέψου πως την πρώτη φορά που δοκίμασα αλκοόλ δεν μου άρεσε καν.

Άρα χάσαμε έναν πολιτικό επιστήμονα. 

Μπορεί, αλλά κερδίσατε έναν bartender με γνώσεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Βλέπεις, μετά από έναν χρόνο διαλείμματος, μεταξύ 2017-2018, ξεκίνησα σπουδές Baking & Pastry.

ds

Γιατί αποφάσισες να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό Bacardi Legacy με το "Λεύτερος/Lefteros" ; 

Το Bacardi Legacy είναι ένας διαγωνισμός που ζητάει να φτιάξεις μια συνταγή η οποία να μπορεί να παραχθεί σε όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνα, έφτασα στο συμπέρασμα πως τα συστατικά που επέλεξα μπορεί να είναι διαθέσιμα παντού αλλά κανείς δεν τα χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα με αυτό το συνδυασμό. 

Σε τι γούστα απευθύνεται;

Το Lefteros το οποίο πλέον μπορείτε να δοκιμάσετε και στο μπαρ όπου εργάζομαι, θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στη μέση του γευστικού χάρτη, αφού ανήκει στην κατηγορία των medium, sweet and sour ποτών.

WERQEW

Πως αισθάνεσαι που είσαι ο μοναδικός άντρας που συμμετέχει για την Κύπρο, με «ανθυποψήφιες» δύο γυναίκες; Τις βλέπεις ανταγωνιστικά;

Δεν αισθάνομαι κάπως διαφορετικά επειδή επιλέχθηκα μαζί με άλλες δύο γυναίκες και όχι άνδρες. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου ο ρατσισμός δεν ήταν ποτέ αποδεκτός, έτσι έμαθα να μην κάνω διαχωρισμό βάσει φύλων, φυλών ή χρωμάτων. Ομολογώ ότι τις βλέπω ανταγωνιστικά όπως θα αντιμετώπιζα και τον καθένα στη θέση τους. Παράλληλα όμως, σέβομαι το γεγονός πως θέλουν την νίκη όσο κι εγώ. Ελπίζω πως στον τελικό, τον Μάϊο του 2020 που θα πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι, θα κερδίσει το καλύτερο κοκτέιλ. 

Πόσα συνολικά άτομα συμμετέχουν στο διαγωνισμό και ποιό είναι το έπαθλο;

Ανά το παγκόσμιο δεν μπορώ να φανταστώ ούτε κατά προσέγγιση πόσες συνταγές παραδίδονται κάθε χρόνο για αυτόν το διαγωνισμό. Στον παγκόσμιο τελικό όμως, "παίζεις" εναντίον άλλων 36 περίπου χωρών -ένας αριθμός που αλλάζει κάθε χρόνο. Αυτός που θα κερδίσει εν τέλει, εκτός από την τεράστια δόξα που θα λάβει ως παγκόσμιος νικητής και πέραν των επαγγελματικών ευκαιριών που θα του παρουσιαστούν, θα κερδίσει και ένα ταξίδι διάρκειας ενός ολόκληρου έτους περίπου, φτιαγμένο στα μέτρα του από την Bacardi. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Behind #lefteros #iamlefteros #bacardilegacy2020 #bacardi #drinkresponsibly

A post shared by @ lefteros.legacy on

Ταξίδι αναψυχής εννοείς ή tour σε γνωστά μπαράκια ανά το παγκόσμιο, όπου θα μπορεί και να δουλέψει για λίγο;

Το δεύτερο. Θα είναι ένα tour όπου ο νικητής παρουσιάζει το ποτό του και εμπνέει άλλους bartenders να λάβουν μέρος σε αυτόν το διαγωνισμό.

Αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια νίκη θα αποτελούσε δυνατό χαρτί στο βιογραφικό σου, τόσο που θα σου άνοιγε πόρτες και στο εξωτερικό;

Η νίκη σε ένα διαγωνισμό αυτής της έκτασης σε χρήζει αυτόματα celebrity στη βιομηχανία μας. Αυτό, σημαίνει πως σίγουρα πολλά μπαρ σε όλο τον κόσμο θα θέλουν να συνεργαστούν με τον νικητή. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lefteros.legacy on

Υπάρχει κάποιος χώρος όπου θα ήταν ονειρικό για σένα εάν μπορούσες να εργαστείς;

Κατά την άποψή μου, η αξία των μπαρ δεν έχει να κάνει με τα μενού και τα βραβεία τους αλλά τα άτομα που εργάζονται μέσα σε αυτά. Οι άνθρωποι είναι που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του χώρου. Ονειρικό για εμένα είναι να εργάζομαι κάπου όπου υπάρχουν άτομα που διαθέτουν πραγματική αγάπη για το επάγγελμα και καλή αίσθηση της ομαδικότητας. Όπως ακριβώς δηλαδή στο μαγαζί στο οποίο εργάζομαι τώρα. 

Κάθε πόσο δημιουργείς καινούριο κοκτέιλ και πόσα από αυτά συνήθως περνούν από το στάδιο του πειραματισμού σε ένα τελικό αποτέλεσμα που φτάνει ως πρόταση στους πελάτες;

Στο Lost + Found, ανακοινώνουμε εποχιακό μενού κάθε περίπου 6 μήνες, το οποίο προκύπτει μέσα από διαδικασίες δοκιμών, συζητήσεων και αλλαγών. Ωστόσο, καινούριες συνταγές δημιουργούμε καθημερινά. Ακριβώς γι’ αυτό, σε περίπτωση που τα ποτά στο μενού μας δεν καλύπτουν τις «ανάγκες» κάποιου πελάτη μας, διαθέτουμε πάντοτε και άλλες, επιπρόσθετες προτάσεις, αποτέλεσμα παραλλαγών δικών μας ή γνωστών και κλασσικών συνταγών.

Για να φτιάξεις ένα «Λεύτερος/Lefteros» χρειάζεσαι:

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξεις. Με ένα περίπατο στην υπεραγορά και μερικά βασικά εργαλεία που διαθέτει ένα μπαρ, μπορείς να το παρασκευάσεις ακόμη και στο σπίτι. Θα χρειαστείς απλώς τα ακόλουθα συστατικά:

45ml Bacardi Carta Blanca

20ml Φρέσκος Χυμός Λεμόνι

15ml Σιρόπι Αγαύης 

Μερικά φύλλα από φρέσκο Θυμάρι

2 σταγόνες Olive Bitters

Μάθε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑΜάριε, πόσο κοπρόσκυλο είσαι;


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Χασάν και ο Αλέξανδρος φτιάχνουν το ελαιόλαδο της ειρήνης hasan


 

Loader