Το Enavsma της Έμιλυς Κωνσταντίνου
Η νεαρή φοιτήτρια Έμιλυ Κωνσταντίνου συνεχίζει σήμερα τις σπουδές της σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Κέιμπριτζ εξασφαλίζοντας υποτροφία από το Enavsma Foundation
H δημιουργία ενός ταμείου υποτροφιών ξεκίνησε ως ιδέα από την οικογένεια Μιχαηλίδη. Ο αείμνηστος ιδρυτής του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts, Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος μετά την τουρκική εισβολή είχε χάσει τα πάντα στην Αμμόχωστο, συνήθιζε να λέει στα παιδιά του ότι «μπορεί να τα χάσεις όλα, όμως τη γνώση δεν μπορεί να στην πάρει κανείς».
Θέλοντας να στηρίξει τους νέους και να τιμήσει παράλληλα τον Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος θεωρούσε την ακαδημαϊκή αριστεία ως ένα μέσο εξέλιξης της κοινωνίας, η οικογένεια Μιχαηλίδη μοιράστηκε την ιδέα της με το Round Table 7 Πάφου, το οποίο αναζητούσε μια νέα δράση και πρωτοβουλία στον τομέα της εκπαίδευσης. Στόχος, να στηριχθούν φοιτητές που θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές. Με αυτό τον τρόπο, το Ταμείο δίδει τα εφόδια σε νέους ανθρώπους με όραμα να ανοίξουν τα φτερά τους και να εξελιχθούν στους ηγέτες και πρωτοπόρους του αύριο.
Ανάμεσα σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που πραγματοποιούν σήμερα τα όνειρά τους συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι και η νεαρή φοιτήτρια Έμιλυ Κωνσταντίνου. Η Έμιλυ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της επαρχία Λευκωσίας. Φοίτησε για έξι χρόνια ως μαθήτρια στην Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ και στη συνέχεια ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απ’ όπου πήρε το πρώτο της πτυχίο, στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών. Σήμερα, η Έμιλυ με την στήριξη του Enavsma Foundation κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές της, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στον κλάδο της Μοριακής Ανοσολογίας, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το University of Cambridge.
Πέραν από τα ακαδημαϊκά, η Έμιλυ αγαπά τη γυμναστική και συγκεκριμένα τις πολεμικές τέχνες, ένα άθλημα με το οποίο ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια. Η ανάγνωση βιβλίων και οι βόλτες στη φύση αποτελούν την κύρια διέξοδό της, όπως μας είπε, από την απαιτητική και γεμάτη καθημερινότητα. “Παρόλο που ο ελεύθερος χρόνος πολλές φορές φαντάζει πολυτέλεια προσπαθώ να τον αφιερώνω στην οικογένεια και τους φίλους που πάντα βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν την κάθε επιλογή μου” μας ανέφερε κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας.
Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτό τον τομέα σπουδών αρχικά, και πώς θα χαρακτήριζες αυτά τα χρόνια σπουδών σου;
Η επιλογή του συγκεκριμένου τομέα σπουδών ήταν μία σκέψη η οποία άνθισε κυρίως στην περίοδο του λυκείου καθώς η επαφή μου με τα μαθήματα θετικών επιστημών ήταν άμεση και καθοριστική για την τελική μου απόφαση να ακολουθήσω το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η αγάπη μου για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας με οδήγησαν τελικά στον κλάδο των Βιολογικών Επιστημών. Τα τέσσερα χρόνια στα οποία υπήρξα προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτέλεσαν ένα από τους σημαντικότερους σταθμούς και την αφετηρία για το μεγάλο ταξίδι της ενασχόλησης με την έρευνα και τις επιστήμες. Τέσσερα χρόνια γεμάτα εμπειρίες, νέες γνωριμίες, ευκαιρίες και συμβουλές από καταξιωμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Ήταν χρόνια απαιτητικά, γεμάτα αγωνία αλλά και όνειρα για το μέλλον τα οποία θεμελίωσαν τις μετέπειτα αποφάσεις για την πορεία των σπουδών.
Θα συνεχίσεις τις σπουδές σου στον κλάδο Biological Sciences στο University of Cambridge, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πώς πήρες αυτή την απόφαση και πώς νιώθεις;
Η ιδέα να συνεχίσω για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αν και όχι εύκολη, άρχισε κατά τη διάρκεια των σπουδών και συνειδητοποιώντας πως οι επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται, η ένταξη σε κάποιο από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στον κόσμο και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους αποτελούν εφόδια και απαραίτητες προϋποθέσεις για μια πορεία στην επιστημονική κοινότητα. Το University of Cambridge συνδυάζει την άριστη ακαδημαϊκή κατάρτιση με την απόκτηση δεξιοτήτων για τη συμμετοχή στα επιστημονικά δρώμενα. Στο πανεπιστήμιο αυτό έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και να εκπαιδευτώ σε κάποιες από τις πιο καινοτόμες διαγνωστικές και ερευνητικές μεθόδους στον τομέα της μοριακής ανοσολογίας, να γνωρίσω επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο και να συμμετέχω σε ερευνητικό πρόγραμμα με άλλους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αισθάνομαι πραγματικά ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία και τις εμπειρίες ζωής που κερδίζω καθημερινά εδώ. Εύχομαι οι γνώσεις αυτές να βρουν εφαρμογή στην ατέρμονη προσπάθεια καταπολέμησης του ανθρώπινου πόνου.
Πώς έμαθες για τις υποτροφίες που προσφέρει το Enavsma Faoundation και τι ρόλο έπαιξε στην συνέχεια των σπουδών σου;
Για το Enavsma Foundation έμαθα από γνωστούς οι οποίοι αιτήθηκαν παλαιότερα για τις υποτροφίες που προσφέρει και με παρότρυναν να το πράξω και εγώ. Η βοήθεια ήταν καθοριστική για την συνέχεια των σπουδών μου και ένας λόγος για απαλλαγή από το άγχος της κάλυψης των διδάκτρων τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά ειδικά μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χωρίς την υποτροφία θα ήταν δυνατή η συνέχιση των σπουδών σου θεωρείς;
Παρόλο που η απόφασή μου για σπουδές στο εξωτερικό ξεκίνησε αρκετά νωρίς και υπήρχε το χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο από εμένα όσο και από την οικογένειά μου, η βοήθεια από το Enavsma Foundation συνέβαλε σημαντικά καθώς υπήρχε η πιθανότητα να χρειάζεται να εργάζομαι παράλληλα με τις σπουδές κάτι το οποίο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η έρευνα είναι μία δουλειά χωρίς σταθερά ωράρια με την παρουσία μου να κρίνεται απαραίτητη πολλές φορές και σαββατοκύριακα.
Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον; Υπάρχουν σχέδια και για διδακτορικό;
Ναι, υπάρχουν πλάνα για διδακτορικό το οποίο να ειδικεύεται κυρίως στην κλινική έρευνα καθώς θα ήθελα να εστιάσω στον τομέα της ογκολογίας και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη τόσο εμβολίων όσο και αποτελεσματικών ανοσοθεραπειών κάτι το οποίο απαιτεί κλινικές δοκιμές. Γενικότερα, ονειρεύομαι στο μέλλον, με όσα εφόδια διαθέτω, να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Επαγγελματικά πώς θα έβλεπες τον εαυτό σου; Θα ήθελες να δουλέψεις στην Κύπρο ή στο εξωτερικό;
Αν και δύσκολο να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, θα έλεγα πως ο τελικός μου στόχος είναι να επιστρέψω στην Κύπρο. Παρόλο που το εξωτερικό προσφέρει αμέτρητες και δελεαστικές επαγγελματικές ευκαιρίες μετά από μερικά χρόνια εμπειρίας θα ήθελα να επαναπατριστώ και να προσφέρω στον τόπο μου.
Έχεις προτρέψει κι άλλους φίλους και συμφοιτητές να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποτροφίας από το Enavsma;
Ναι, όπως έχουν προτρέψει και εμένα άλλα άτομα έτσι κι εγώ με τη σειρά μου προτρέπω γνωστούς και φίλους να αιτηθούν για το ενδεχόμενο υποτροφίας ώστε να πραγματοποιήσουν με άνεση τις σπουδές τους και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.
Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα θεωρείς οι Κύπριοι σπουδαστές και γιατί;
Θα έλεγα οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν για το μέλλον. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και που μεταβάλλεται συνεχώς οι φοιτητές καλούνται να αποφασίσουν για την επαγγελματική πορεία τους στηριζόμενοι στα υφιστάμενα δεδομένα τα οποία ενδέχεται να τροποποιηθούν σημαντικά κατά την περίοδο εξεύρεσης εργασίας γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Επιπλέον, οι περιορισμένες πολλές φορές θέσεις εργασίας στην Κύπρο αποτελούν μονόδρομο για την φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες για το Enavsma Foundation ΕΔΩ