Η εικαστικός Σιμώνη Φιλίππου θεωρεί πως «η Τέχνη έχει πάντα θεραπευτική επίδραση»

Η εικαστικός Σιμώνη Φιλίππου θεωρεί πως «η Τέχνη έχει πάντα θεραπευτική επίδραση»

Η εικαστική πλατφόρμα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας

Το «Wall Gallery», αποτέλεσμα έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ABR – Alternative Brains Rule, με την ευγενή και διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, αναδεικνύει τους εξωτερικούς τοίχους του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και τους μεταμορφώνει σε μόνιμο εικαστικό χώρο.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα αισιοδοξίας στους ασθενείς του Κέντρου.

Η Σιμώνη Φιλίππου, εικαστικός, με πάθος για τη χαρακτική και με έμπνευση τη φύση και το ζωικό βασίλειο, δημιούργησε για την πλατφόρμα «Wall Gallery», μια ήσυχη αναπαράσταση πυκνής βλάστησης με ποικιλόμορφα πουλιά να απολαμβάνουν το πλούσιο φύλλωμα των δέντρων. Μια εικόνα που ίσως να μην μοιάζει πρωτότυπη, αλλά σίγουρα μας υπενθυμίζει πόσο αξιοθαύμαστη είναι η φύση. 

Η ίδια πιστεύει πως ακόμη και ένα απλό τοπίο έχει τη δύναμη να χρωματίσει όλες τις αισθήσεις και να προσφέρει καταφύγιο ακόμη και στον μικρότερο ηλικιακά επισκέπτη. Η Σιμώνη μιλά για τη φιλοτέχνηση του «Wall Gallery» στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, την εμπειρία της αυτή και γενικότερα για το έργο της.

7

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του έργου;

Η δημιουργία αυτού του έργου προέκυψε κατόπιν πρόσκλησης του ABR (Alternative Brains Rule) για να φιλοτεχνήσω το «Wall Gallery», που βρίσκεται στην εξωτερική όψη της πτέρυγας  του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και βλέπει τα δωμάτια των ασθενών.

Ποιο είναι το θέμα που έχετε επιλέξει;

Το έργο λέγεται «Τα καθημερινά τιτιβίσματα» και έχει ως θέμα την απλότητα και καθημερινότητα ενός φυσικού τοπίου.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

Η φύση και το ζωικό βασίλειο είναι πάντα μεγάλη πηγή έμπνευσης στη δουλειά μου. Για το συγκεκριμένο έργο προσπάθησα να αποδώσω μια διακριτική θετικότητα και αισιοδοξία. Ήθελα τα άτομα που θα το απολαμβάνουν να έχουν την ευκαιρία να χαθούν μέσα στο πυκνό φύλλωμα των δέντρων, να ανακαλύψουν σιγά σιγά τα ποικιλόμορφα πουλιά που κρύβονται μέσα και να ταξιδέψουν για λίγο σε μια άλλη καθημερινότητα, αυτή της φύσης. 

Πόσο καιρό κράτησε η δημιουργία του;

Περίπου ένα μήνα. Δουλεύω στο χέρι και πάντα αρχίζω με το σχέδιο. Επειδή το τελικό έργο έπρεπε να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή στην ολοκλήρωση του project για να εκτυπωθεί στις μεγάλες διαστάσεις του τοίχου, προσπάθησα να δουλέψω σε ανάλογη κλίμακα, και να εντάξω όση περισσότερη πληροφορία μπορούσα, ώστε το αποτέλεσμα να παραμείνει πλούσιο και στις τελικές διαστάσεις.

Μιλήστε μας λίγο για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν;

Τα πρωτότυπα έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Μετά το πρώτο στάδιο του σχεδίου με μολύβι σε χαρτί, χώριζα την εικόνα σε επίπεδα χρώματος. Έπειτα σχεδίασα το κάθε χρώμα ξεχωριστά, χωρίζοντας το κάθε χρώμα σε διαφορετικό επίπεδο. Μετά με μέθοδο φωτοευαίσθητης διαδικασίας μετέφερα τα σχέδια μου από τις διαφάνειες σε τελάρα μεταξοτυπίας και τα τύπωσα χρώμα ανά χρώμα πάνω σε χαρτί με μελάνι για να συναρμολογήσω ξανά την εικόνα που φαντάστηκα στο αρχικό προσχέδιο. Επέλεξα να δουλέψω με την  τεχνική αυτή λόγω του ότι το μελάνι της μεταξοτυπίας αποδίδει καλά πλακάτο χρώμα που θα μπορούσε εύκολα να μεταφραστεί αργότερα, μέσα από την ψηφιακή εκτύπωση.

Τι σημαίνει για σας να δημιουργείτε ένα έργο για τους ασθενείς με καρκίνο και για όσους περνούν τις πύλες του Ογκολογικού Κέντρου;

Είναι μεγάλη τιμή. Άνθρωποι που δοκιμάζονται κάθε μέρα με καρκίνο είναι αξιοθαύμαστοι για τη δύναμή τους. Από τη στιγμή που άρχισα να δουλεύω στο συγκεκριμένο project σκεφτόμουν συνέχεια πως ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο ήσυχο, διακριτικό, που να μην φωνάζει, να περνά σχεδόν απαρατήρητο, και να αφήνει ένα αέρα ανέμελο - και ελπίζω καταπραϋντικό – γι’ αυτούς που θέλουν να του δώσουν χρόνο. Ήταν μεγάλη πρόκληση και ελπίζω να ελαφρύνει λίγο τις λοξές ματιές έξω από τα παράθυρα των νοσηλευτηρίων.

Ποια συναισθήματα σάς δημιουργήθηκαν όταν σας ανατέθηκε αυτό το έργο και πώς αισθάνεσαι τώρα που το βλέπετε;

Στην αρχή αμηχανία. Ένιωσα χαρά και τιμή που μου έγινε αυτή η πρόταση να φιλοτεχνήσω αυτό το έργο αλλά την ίδια στιγμή ήλπιζα να μην έπρεπε κανείς να βρεθεί στην κατάσταση του ασθενή, του θεατή του έργου. Η ιδέα του «Wall Gallery» είναι πολύ όμορφη, και μου δίνει μεγάλη χαρά που δίνεται χώρος και ενέργεια για να πραγματοποιούνται αυτού του είδους καλλιτεχνικές δράσεις.

Ποια είναι η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς με καρκίνο;

Θέλω να πιστεύω πως η Τέχνη πάντα έχει θεραπευτική επίδραση σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται ένα άτομο. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους ασθενείς παρά μόνο να ελπίζω ότι βοήθησα στο να τους ταξιδέψω κάπου θετικά, έστω και για λίγο. 

7

WHO IS WHO

Η Σιμώνη Φιλίππου είναι εικαστικός και χαράκτρια με βάση της τη Λευκωσία. Έχει σπουδάσει σε Σχολές Καλών Τεχνών στο Λονδίνο και στο Τόκιο με ειδίκευση στη χαρακτική. Κατέχει πτυχίο BA (Hons) σε Illustration and Animation από το Kingston University (2008) και μεταπτυχιακό στις Visual Arts από το University of the Arts at the Camberwell College of Arts (2011). Η Σιμώνη εκδήλωσε πολύ νωρίς το μεγάλο ενδιαφέρον της για τη χαρακτική και επέλεξε να επικεντρωθεί στην εκμάθηση αυτής της τέχνης, εξερευνώντας τεχνικές όπως η ξυλογραφία, η μεταξοτυπία και η λιθογραφία. Μετά από χρόνια στο Λονδίνο, επιστρέφει στην Κύπρο και δημιουργεί το δικό της στούντιο χαρακτικής στη Λευκωσία. Το ενδιαφέρον της Σιμώνης για περαιτέρω κατανόηση παραδοσιακών τεχνικών, την οδήγησε σε ακόμη ένα μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο (2018), με τριετή ερευνητική υποτροφία από την ιαπωνική κυβέρνηση. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σιμώνη στην προσωπική της ιστοσελίδα  www.simonephilippou.com

Loader