Εσύ ξέρεις τι σε χρεώνει η τράπεζά σου;

Εσύ ξέρεις τι σε χρεώνει η τράπεζά σου;

Ως καταναλωτές στην ΕΕ έχουμε δικαιώματα

Η χρήση των υπηρεσιών των τραπεζών έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη δίνουμε προσοχή στις χρεώσεις που υπάρχουν και τελικά να μην γνωρίζουμε τι μας χρεώνει η τράπεζα για τις υπηρεσίες αυτές.

 

Ως καταναλωτές στην ΕΕ έχουμε δικαιώματα τα οποία θεσπίστηκαν να μας προστατεύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, με εναρμόνιση της νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές και οδηγίες που προωθούν τη διαφάνεια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την οδηγία 2014/92/ΕΕ της Ε.Ε. οι τράπεζες υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις χρεώσεις τους με τον ίδιο τυποποιημένο τρόπο έτσι ώστε εμείς, ως καταναλωτές, να μπορούμε να συγκρίνουμε με ευκολία και να παίρνουμε ενημερωμένες αποφάσεις. 

Για τον λόγο αυτό, έχει αναπτυχθεί το εργαλείο σύγκρισης τελών, μέσω του οποίου μπορούμε να συγκρίνουμε όλες τις χρεώσεις των τρεχούμενων λογαριασμών, ταμιευτηρίου και πιστωτικών καρτών, επιλέγοντας έτσι την τράπεζα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές μας ανάγκες. 

τραπεζα

Κάτω από την ομπρέλα της διαφάνειας, οι τράπεζες οφείλουν επίσης να μας παρέχουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενημερωτικό έγγραφο που να επεξηγεί τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό μας λογαριασμό καθώς και πληροφορίες για τα επιτόκια που μας επιβαρύνουν.

Και το καλύτερο; Αν τελικά συνειδητοποιήσουμε ότι η τράπεζά μας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, και θέλουμε να μεταφέρουμε το λογαριασμό μας σε άλλη τράπεζα, η διαδικασία είναι πολύ απλή! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε για αυτή μας την πρόθεση, και η νέα μας τράπεζα θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα. 

trapeza trito

Κι αν κάτι πάει στραβά; Χάρη στην Ε.Ε, υπάρχουν πολύτιμα εργαλεία στη διάθεσή μας, που μας υποστηρίζουν αν τα δικαιώματά μας καταπατηθούν. Σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών, τα γραφεία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών, μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Ως καταναλωτές, έχουμε περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα νομίζουμε, και αυτό ακριβώς υπενθυμίζει η εκστρατεία ενημέρωσης ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight) για τους καταναλωτές, η οποία πραγματοποιείται από το DG Just (διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της δικαιοσύνης και των καταναλωτών). 

Μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου και πώς μπορείς να τα ασκήσεις: https://europa.eu/youreuright/home_el    

Loader