Macallan: Η Rolls Royce των ουίσκι

Macallan: Η Rolls Royce των ουίσκι

Πώς γίνεται ένα μπουκάλι με whisky να είναι τόσο ακριβό; Πώς γίνεται ένα αντίστοιχο σε ποσότητα μπουκάλι άλλου ποτού ή ακόμη κι ένα αντίστοιχο σε ποσότητα μπουκάλι άλλου ουισκίου να είναι πενταπλάσια και δεκαπλάσια φθηνότερο ή ακριβότερο;

Το ουίσκι σαν spirit έχει χαρακτήρα και πίσω από κάθε φιάλη μπορεί να έχει προηγηθεί ασύλληπτα πολλή δουλειά. Μέχρι να βρεθεί στο ποτήρι σου ενδέχεται εκατοντάδες άτομα να έχουν δουλέψει από πίσω. Η κοστολόγηση του επομένως μόνο συμπτωματική δεν είναι. Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι που καθιστούν μια φιάλη ουίσκι ακριβότερη ή φθηνότερη από άλλες.

Πράγμα το οποίο μάς έγινε σίγουρα ξεκάθαρο, σε πρόσφατο Macallan Master Class που πραγματοποιήθηκε στο Lost + Found Drinkery στη Λευκωσία από την ιδιαίτερα χαμογελαστή νεαρή κυρία Άννα Μεταξά, Brand Ambassador του Macallan σε Ελλάδα, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε το DNA του Macallan θα λέγαμε πως η μοναδικότητα του στηρίζεται στο πνευματικό του σπίτι, στο πλούσιο αποστακτήριό του, στα εξαιρετικά του βαρέλια καθώς και στο φυσικό του χρώμα, υπογράμμισε η Άννα Μεταξά.

γσγσγσ
H Brand Ambassador του Macallan Άννα Μεταξά με τον Brand Manager της ACM Christofides, Παύλο Βανέζη

Η ιστορία του διάσημου ουίσκι«The Macallan», ξεκινάει το 1824, όταν ο Alexander Reid, δάσκαλος από τη Σκωτία και παράλληλα αγρότης, ο οποίος καλλιεργούσε κριθάρι, αποφάσισε να δημιουργήσει την ομώνυμη βιομηχανία ποτών. To συγκεκριμένο αποστακτήριο πήρε το όνομα του από την περιοχή «Maghellan», που προέρχεται από τις Κέλτικες λέξεις «magh» που σημαίνει γόνιμο έδαφος, καθώς και την «Ellan», από το μοναχό St. Fillan, ο οποίος σχετιζόταν άμεσα με την εκκλησία που βρισκόταν μέχρι το 1400, στο κτήμα «Macallan».

Η «Macallan», ήταν μια από τις πρώτες βιομηχανίες αποστάγματος, οι οποίες πήραν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τις Αρχές της Σκωτίας. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι άνθρωποι πίσω από αυτήν, κατάφεραν να δομήσουν την εικόνα της εταιρείας με τον καλύτερο τρόπο και επάξια να κερδίσουν τις εντυπώσεις για το single malt ουίσκι που παράγουν, το οποίο θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τα κορυφαία ανά το παγκόσμιο. Είναι το αποτέλεσμα εξάλλου, ενός κράματος πολιτισμικών επιρροών, από Ισπανία, Βόρεια Αμερική και βεβαίως της Σκωτίας, κάτι που του προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αναφορικά με την παραγωγή του single malt ουίσκι, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου βαρελιού όπου θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει μέχρι την ωρίμανση του. Τα βαρέλια αυτά είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικής ποιότητας ξύλο δρυός και θεωρούνται πρωτευούσης σημασίας για την τελική ποιότητα, τα φυσικά χρώματα, τα ξεχωριστά αρώματα και σαφώς των γεύσεων του Macallan. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, κατασκευάζονται από την αρχή βάσει ειδικών προδιαγραφών από αμερικανική και ευρωπαική δρυ, ενώ στη συνέχεια, επενδύεται πολύς χρόνος και κόπος στη φροντίδα και συντήρηση τους, υπο την επίβλεψη του Master of Wood.

Οι ειδήμονες της εταιρείας «The Macallan», επιβλέπουν σχολαστικά τη διαδικασία κατασκευής του κάθε βαρελιού, η οποία γίνεται στην Ισπανία. Δίνουν έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια, από την επιλογή των δέντρων η ξυλεία των οποίων θα αποτελέσει το υλικό κατασκευής του κάθε βαρελιού, μέχρι το κόψιμο τους και την αποξήρανση τους, πριν αποπλεύσουν προς τη νότια Ισπανία, όπου και θα στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Στόχος, είναι όπως μειωθεί στο ελάχιστο η υγρασία του ξύλου. Στη νότια Ισπανία θα παραμείνουν για 18 μήνες, πριν ξεκινήσει το ταξίδι προς τον τελικό προορισμό, τη Σκωτία, όπου στη συνέχεια θα «φιλοξενήσουν» το απόσταγμα «The Macallan». Να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού Macalllan μπορεί να πάρει μέχρι και 5 χρόνια. 

γσγσγσγσ

Η μοναδικότητα του ουίσκι το οποίο και τελικά καταλήγει στο ποτήρι μας οφείλεται όμως και στη μέθοδο απόσταξης. Δεν είναι τυχαίο που το μέγεθος και σχήμα των 24 συνολικά χάλκινων αποστακτήρων, αν και έκαστο έχει χωρητικότητα 3,900 λίτρων, είναι από τα μικρότερα που υπάρχουν στην περιοχή Speyside. Αντιθέτως, το στοιχείο αυτό, υποβοηθά στην επαφή του αποστάγματος με το μέταλλο κατασκευής του αποστακτηρίου, δηλαδή το χαλκό. Το μικρό μέγεθος και το υλικό των αποστακτήρων είναι υπεύθυνα για το χαρακτηριστικά γεμάτο και φρουτώδες σώμα που έχει κάθε Macallan, πριν μπει στο βαρέλι για παλαίωση.

Πέρα από τη βασική σειρά, στους παρευρισκομένους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν και το εντυπωσιακό νέο Edition No.5 της σειράς The Macallan Editions.

To The Macallan εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την εταιρεία ACM Christofides Ltd.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.themacallan.com

Loader