Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις που θα δούμε αυτό τον μήνα

Πάμε θέατρο; - Οι παραστάσεις που θα δούμε αυτό τον μήνα

Πού να πάμε και τι να δούμε

Ο οδηγός θεάτρου της Avant-Garde προτείνει:

Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ - Σατιρικό Θέατρο/ Ριάλτο

3

 

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το έργο «Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ», του Αμερικανού συγγραφέα Όρτον Φουτ, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το «ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» αφηγείται την ιστορία της κυρίας Γουάτς, μιας ηλικιωμένης χήρας που εγκατέλειψε τη φάρμα της στο Μπάουντιφουλ και συγκατοικεί εδώ και 20 χρόνια, σ’ ένα στενάχωρο διαμέρισμα του Χιούστον, με τον άτολμο και υπερπροστατευτικό γιο της Λούντι και την σκληρή, συμφεροντολόγα  και νευρωτική νύφη της Τζέσι Μέι.  Ζώντας κάτω από συνθήκες τυραννίας και τρόμου, συγκρούσεων και κακοποιητικών συμπεριφορών  και με μοναδική ασπίδα προστασίας και δύναμης τον “ταπεινό” Ιησού, η κυρία Γουάτς λαχταρά να πάει πίσω στη μικρή πόλη που γεννήθηκε, στο σπίτι της  και εκεί να  κλείσει τον κύκλο της ζωής. Όταν το ζευγάρι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους,  της το απαγορεύει, εκείνη δε διστάζει να το σκάσει και να ξεκινήσει το μακρύ και δύσκολο ταξίδι για να φτάσει στην «Ιθάκη» της. 

Έργο βαθύτατα συγκινητικό και τρυφερό το «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» αναδεικνύει την ανυπέρβλητη ανάγκη του ανθρώπου, που βαδίζει προς το τέλος της ζωής του, για επιστροφή στις «ρίζες» του. Ο Τεξανός  Όρτον Φουτ  εμπνευσμένος από τους απλούς ανθρώπους της γενέτειράς του και την ισχυρή σύνδεση τους με τη γη, μιλά για το αναγκαστικό ξερίζωμα της αγροτιάς από τον παράδεισο της φύσης και την ερήμωση της αμερικανικής υπαίθρου, για την μοναξιά, την αποξένωση ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια και την οικονομική ανασφάλεια των φτωχών ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις και φυσικά για τον διακαή τους πόθο να γυρίσουν στα αγαπημένα τους χώματα.

Μέσα από την «Οδύσσεια» της βασανισμένης αλλά αποφασισμένης γριούλας , ο συγγραφέας φωτίζει το όνειρο του ανθρώπου για επιστροφή και την εκπλήρωση του τάματος για  ένα τελευταίο προσκύνημα στο γενέθλιο τόπο.  Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» είναι ένας ύμνος για τη δύναμη της ελπίδας και της πίστης και την γεμάτη φόβο και πόνο πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ:

«… Όταν πρωτοδιάβασα το έργο, έντονη συγκίνηση μου προκάλεσε το Άλγος του Νόστου της κυρίας Γουάτς και σκέφτηκα πόσο πολύ μας αφορά η ιστορία της. Είναι η ιστορία χιλιάδων δικών μας ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα πατρικά τους χώματα και ελπίζουν και προσδοκούν την επιστροφή τους όσο είναι ακόμα στη ζωή. Χιλιάδες άλλοι έφυγαν με τον πόθο τους ανεκπλήρωτο. Μακάρι οι θεατές μας να δουν στο πρόσωπο της κυρίας Γουάτς του δικό τους ταξίδι, το δικό τους προσκύνημα στα γενναιόδωρα τους χώματα…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία / Μουσική Επιμέλεια: Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου

Σκηνικά: Άντης Παρτζίλης

Κοστούμια: Άντης Παρτζίλης - Θέλμα Κασουλίδου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Φωτογραφία Αφίσας: Άντης Παρτζίλης

Σχεδιασμός Αφίσας: Νεόφυτος Αβραάμ

Video Art: Μιχάλης Γεωργιάδης

Trailer: Γιώργος Σπυρής / Γιώργος Γαλάτης

Σχεδιασμός Προγράμματος / Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λέανδρος Ταλιώτης

Κομμώσεις: Βίκυ Ευσταθίου

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:  

Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Βασίλης Μιχαήλ, Μάρα Κωνσταντίνου, Κύνθια Παυλίδου, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Ρόζου, Ανδρέας Γεωργίου 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:

ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Σάββατο 30 Απριλίου 2022 στις 8.00μ.μ. 

    

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

●    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00μ.μ. (Μέχρι 29 Μαΐου)

•    ΛΕΜΕΣΟΣ, Θέατρο Ριάλτο

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στις 8.30μ.μ.  

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

Εισιτήριαwww.soldoutticketbox.com   

  

Email: [email protected]

Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση και η προαγορά εισιτηρίου.

H είσοδος στο θέατρο θα γίνεται και με την επίδειξη SafePass (Rapid Test ισχύος 72 ωρών)

Οξυγόνο

1

Η «Σόλο για Τρεις», με αφορμή την δέκατη πέμπτη χρονιά επιτυχημένης παρουσίας της στα  θεατρικά δρώμενα της Κύπρου, παρουσιάζει μια ανατρεπτική καλλιτεχνική πρόταση μέσα από  μια σύμπραξη νέων και παλαιότερων συνεργατών της. Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης  Χριστόδουλος Ανδρέου, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του το 2020 με τη Μουσική Δωματίου κερδίζοντας μεγάλη μερίδα των θεατών και των κριτικών, καταπιάνεται με το σύγχρονο  μεταθεατρικό έργο του ανατρεπτικού Ρώσου συγγραφέα Ivan Vyrypaev, Οξυγόνο, σχολιάζοντας ανοιχτά το κοινωνικό γίγνεσθαι του σήμερα. Επί σκηνής, η καταξιωμένη  ηθοποιός Αντωνία Χαραλάμπους και ο πολλά υποσχόμενος Φοίβος Παπακώστας. Την κίνηση  υπογράφει ο βραβευμένος Παναγιώτης Τοφή και τη ζωντανή μουσική και σύνθεση, η  πειραματική περσόνα της «NamaDama», κατά κόσμον Αναστασία Δημητριάδου. Το Οξυγόνο παρουσιάζεται σε παγκύπρια πρώτη στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία, από την Τρίτη 3 Μαΐου  και σε περιοδεία σε Λεμεσό και Πάφο. 

Με αφετηρία τις Δέκα (Αντί) Εντολές, μια μουσικός παρουσιάζει, σε ένα μπαρ, το νέο της  άλμπουμ με τίτλο Οξυγόνο, δομημένο σε δέκα χορικά-συνθέσεις. Τις συνθέσεις της κάθε εντολής έρχονται να αρθρώσουν μια γυναίκα, «Εκείνη» και ένας άντρας, «Εκείνος». Οι δύο  performers, θα συνδιαλλαγούν επί σκηνής με τη μουσικό, ενώ παράλληλα θα μας αφηγηθούν  την ερωτική ιστορία του Άλεξ από το χωριό και της Άλεξ από την πόλη. Οι δύο νέοι εκπροσωπούν μια γενιά που ψάχνει για οξυγόνο μέσα στη μολυσμένη ατμόσφαιρα,  καταδεικνύοντας πως η ασφυξία που νιώθει κανείς σε προσωπικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κοινωνικοπολιτικά και τα ηθικά ζητήματα του σήμερα. Μπορεί τελικά η  λαχτάρα τους για οξυγόνο να δικαιολογηθεί από τον κόσμο και την κοινωνία; 

Διάβασε Επίσης: Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γαλλίδα καλόγρια André

Η σκηνοθεσία προσεγγίζει το έργο με έναν ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο, καθιστώντας τη  ζωντανή μουσική ζωτικό κομμάτι της αφήγησης και την κίνηση ως δυναμικό και αναπόσπαστο μέρος της σκηνικής αναπαράστασής της, δημιουργώντας επί σκηνής ένα σύγχρονο χορικό.

Τι σημαίνει οξυγόνο για τον καθένα; Γιατί η εποχή μας, μας δημιουργεί έντονη δυσφορία η  οποία μπορεί να μας οδηγήσει ανά πάσα στιγμή στην ασφυξία; «Εκείνη» και «Εκείνος»  ορίζονται καθημερινά από την υπεροξυγόνωση της πατριαρχίας, το αδιέξοδο που φέρνει στα  θύματά της η σιωπή, η αδράνεια και η ατιμωρησία. Το έργο, εγείρει τα μεγάλα ηθικά  ζητήματα του σήμερα όπως η βία, η απληστία, η γυναικοκτονία και η διαφθορά και  σκιαγραφεί μια γενιά που ζητά εξηγήσεις, ασφυκτιώντας για οξυγόνο. 

Διάβασε Επίσης: 7 απορίες σε μια Senior Account Manager

Ταυτότητα της Παράστασης 

Μετάφραση| Αναστασία Δημητριάδου  

Δραματουργία| Λένα Σιταρά 

Σκηνοθεσία| Χριστόδουλος Ανδρέου  

Κινησιολογία| Παναγιώτης Τοφή 

Μουσική Σύνθεση| Αναστασία Δημητριάδου 

Σκηνικά – Κοστούμια| ΜικαέλλαΚάσινου 

Σχεδιασμός Φωτισμού| Βασίλης Πετεινάρης 

Φωτογραφίες| Ολίβια Χρίστου 

Γραφικά| Μαρία Ανδρέου 

Επί Σκηνής| Αντωνία Χαραλάμπους, Φοίβος Παπακώστας και η μουσικός Αναστασία Δημητριάδου 

Διεύθυνση Παραγωγής «Σόλο για Τρεις»| Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά 

Παραστάσεις| 

Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο & Κυριακή από 3 Μαΐου στο Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία  

Σε Περιοδεία| 

20 Μαΐου| Αττικόν, Πάφος  

21-22 Μαΐου| Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός.  

Η πόρνη από πάνω 

1

'Μετά τις soldout πρόσφατες παραστάσεις στην Κύπρο, η παράσταση "Η πόρνη από πάνω" με την Κατερίνα Διδασκάλου λόγω μεγάλης ζήτησης , έρχεται ξανά στην Κύπρο για 4 μοναδικές παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τις 20 μέχρι τις 23 Μαΐου 2022.

Το αριστούργημα του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου με 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Ελληνικό θέατρο, έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, και έχει φιλοξενηθεί σε πολλές σκηνές στην Αθήνα, σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια παράσταση που αγαπήθηκε και χειροκροτήθηκε όσο λίγες.

Περισσότερες Πληροφορίες

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη Η πόρνη από πάνω, με την εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό που αγαπά το καλό θέατρο. Δέκα χρόνια τώρα, τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ, την συγκίνηση, ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο κείμενο και μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της.

Το έργο

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε….. ‘’

Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.

Παρασκευή 20/05/2022 20:30 - Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Σάββατο 21/05/2022 20:30    Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας         

Κυριακή 22/05/2022 20:30    Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού 

Δευτέρα 23/05/2022 20:30    Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου 

Συντελεστές

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Φωτογράφιση αφίσας: Κωστής Λιέρος 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

Παραγωγή: Erofili Productions

Οργάνωση περιοδείας: Αλέξανδρος Πιτόσογλου

Ώρα Έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: soldoutticket.co.cy

Άγγελε μου -  Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή 

2

 

Το θέατρο Αντίλογος παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, τον συγκλονιστικό μονόλογο «Άγγελε μου» του Χένρι Νέιλορ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με την Μυρσίνη Χριστοδούλου επί σκηνής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή από την Κυριακή 22 Μαΐου.

Κομπάνι, 2014: Μια σφοδρή πολιορκία. Ο ISIS ετοιμάζεται να καταλάβει την πόλη. 

Ένα κορίτσι φέρεται να έχει σκοτώσει 100 τζιχαντιστές και γίνεται ηρωίδα.. Η Rehana φαίνεται άφθαρτη. 

Είναι ο άγγελος του Κομπάνι.

Το «Άγγελέ μου» είναι ένας συγκλονιστικός μονόλογος, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα με φυστικόδεντρα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μάς μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις και για την επιθυμία της να γίνει μια μέρα δικηγόρος.

Όμως όταν γίνεται δεκαεπτά χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς ο ISIS (το DAESH όπως είναι το αντίστοιχο ακρώνυμο στα Αραβικά) πολιορκεί κατ' αρχήν και αργότερα κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρίκη ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη ή από σύμπτωση από τους μύριους φρικτούς κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισες γυναίκες που μάχονται το DAESH.

Διάβασε Επίσης: Αναποφάσιστο ζευγάρι έπαιξε “κορώνα ή γράμματα” για το επώνυμο που θα έπαιρναν

Το σφικτό, υπέροχα δομημένο, ποιητικό κείμενο του Χένρι Νέιλορ βασίζεται πάνω στην πραγματική ιστορία της θρυλικής αγωνίστριας Ρεχάνα και περιγράφει με ένταση, χιούμορ, ανθρωπιά και συγκίνηση την ιστορία της μικρής αυτής κοπέλας, ενώ παράλληλα σε κάνει να σκέφτεσαι τι δρόμο θα μπορούσε να είχε πάρει η ζωή της κάτω από άλλες συνθήκες. Η αντίθεση που δημιουργεί η σκέψη αυτή συγκρινόμενη με την κατάληξη της ιστορίας, σου σπαράζει την καρδιά και θέτει επιτακτικά το ερώτημα σε τι βαθμό είμαστε κι εμείς συνένοχοι για το χάος των ημερών μας...

Διάβασε Επίσης: Elon Musk: “Αν πεθάνω κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, χάρηκα που σας γνώρισα”

Συγγραφέας • Henry  Naylor

Μετάφραση  • Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία • Αλεξία Παπαλαζάρου

Επί σκηνής • Μυρσίνη Χριστοδούλου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία •  Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού • Βασίλης Πετεινάρης

Πρεμιέρα Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 9 το βράδυ

Μάιος – Ιούνιος  

Παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9 το βράδυ (εκτός από το Σάββατο 28 Μαΐου) μέχρι τις 12 Ιουνίου

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή (Αμμοχώστου, 55 - 59, Λευκωσία)

Προπώληση εισιτηρίων: 

Εισιτήρια από την SoldOut Tickets και τα καταστήματα Stephanis - Electronics

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

99 25 1331 / 70007721

Ο Σκάπουλλος 

2

Την καλοκαιρινή του παραγωγή ανεβάζει το Θέατρο Ανεμώνα στην έδρα του στα Λατσιά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30

*σκάπουλλος είναι ιταλική λέξη και σημαίνει άγαμος.

“Ο Σκάπουλλος” είναι το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη μας συγγραφέως Αντρέα Κουκκίδη, βετεράνου κωμωδιογράφου και ανατόμου της κυπριακής κοινωνίας.“Ο Σκάπουλλος” είναι μια έξυπνη ηθογραφική σάτιρα που προσφέρει αφ’ ενός το γέλιο στον θεατή και δύο ξέγνοιαστες ώρες, περνάει αφ’ετέρου μηνύματα και κοινωνικούς προβληματισμούς μέσα από το γνώριμο προσωπικό ύφος του Κουκκίδη που το χαρακτηρίζει η περίτεχνη και καλά στημένη αφέλεια.Στην ανέλπιδη σημερινή πραγματικότητα, στη γκρίζα καθημερινότητα μας με όλα όσα μας ταλαιπωρούν και μας καταθλίβουν τη ψυχή, τα ξέγνοιαστα αυτά ηθογραφικά έργα, οι γλυκές νοσταλγικές κωμωδίες με την παραδοσιακή μουσική και την ντοπιολαλιά μας, με τις οικείες καταστάσεις και τους γνώριμους τυποχαρακτήρες, με όλη την καθαρότητα και τον ρομαντισμό που μεταδίδουν, μόνο ευεργετική αξία μπορεί να έχουν αφού χαρίζουν στον θεατή μια γλυκιά θεατρική εμπειρία μέσα από το γέλιο και την ανεμελιά τους και συνάμα στέλνουν υπογείως τα όποια κοινωνικά μηνύματα.Ο θεατής προβληματίζεται χωρίς να βαραίνει η διάθεση του αφού κανείς δεν του κουνάει το δάκτυλο.Ο Κουκκίδης καμουφλάρει μέσα στο γέλιο και την ελαφράδα των έργων του τα όποια αιχμηρά κοινωνικά σχόλια. 

Στην ιστορία του έργου ο Αντρίκκος είναι τριάντα χρόνων και έχει μείνει σκάπουλλος, διότι στο χωριό διαδίδονται γι’ αυτόν διάφορα κουσούρια, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται συγχωριανή του να τον παντρευτεί. Όταν η προξενήτρα φέρνει προξένια για τον Αντρίκκο, η γιαγιά Ευτέρπη- που είναι μια Αιγυπτιώτισσα που μεγαλοπιάνεται- αρνείται πεισματικά να δώσει τη συγκατάθεση της θεωρώντας ότι ο Αντρίκκος δεν είναι ακόμα σε κατάλληλη ηλικία για γάμο.Η γιαγιά, στην οποία ούτε ο γιος της ούτε και η νύφη της τολμούν να φέρουν σθεναρές αντιρρήσεις, φέρεται ακόμη στον Αντρίκκο ωσάν να είναι ανήλικο, τον φροντίζει και τον νουθετεί αρνούμενη να αποδεχθεί ότι είναι ένας άντρας τριάντα χρονών. Ο Αντρίκκος δεν έχει καθόλου στο μυαλό του την ιδέα του έρωτα και του γάμου και οι μοναδικές του ενασχολήσεις είναι “ο φούρπος, οι καράολοι, τα μανιτάρκα, τ’ αγρέλια, το καππάριν, τα στουθκιά, οι στρούθοι τζιαι τα ππιριλιά.."

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μαρίνος Ξενοφώντος αναφέρει σε σημείωμα του: "Το έργο είναι μια γλυκιά και τρυφερή ηθογραφική κωμωδία με αιχμηρή σατιρική ματιά στη συνήθεια των κυπρίων γιαγιάδων και μητέρων να νταντεύουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους ακόμη και πολύ μετά την εφηβεία.. 

Είναι το πέμπτο έργο του Αντρέα Κουκκίδη που σκηνοθετώ. Αισθάνομαι πια ιδιαίτερα γνώριμο το είδος αυτό του θεάτρου-το τόσο δημοφιλές στο κοινό της Κύπρου- και είμαι αρκετά εξοικειωμένος με τη διάλεκτο, τους γραφικούς χαρακτήρες-τυποχαρακτήρες για την ακρίβεια-και την ατμόσφαιρα της κυπριακής αυλής που αποτελεί τον σταθερό σκηνικό χώρο στην κυπριακή ηθογραφική εργογραφία. Θεωρώ τις κωμωδίες του Αντρέα Κουκκίδη σημαντικές αφ’ ενός επειδή χαρίζουν απλόχερα το γέλιο μέσα από ένα αυθόρμητο και χωρίς ίχνος επιτήδευσης χιούμορ και αφ’ ετέρου επειδή ως γνήσια ηθογραφικά έργα έχουν διάχυτο και έντονο το παραδοσιακό στοιχείο ενώ αποστέλνουν τα όποια κοινωνικά μηνύματα τους μέσα από μια χαριτωμένη αθωότητα.Ήθελα να κάνω ένα έργο με δεκαπεντασύλλαβο και ζήτησα από τον Αντρέα Κουκκίδη να εντάξουμε στο έργο τα τσιαττιστά, ένα ζωντανό κομμάτι της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας-η παράσταση είναι διανθισμένη με αρκετή μουσική και γνωστά κυπριακά τραγούδια. Όπως και στα άλλα έργα του Αντρέα Κουκκίδη που σκηνοθέτησα, δεν επιχειρώ εντυπωσιασμούς μέσα από όποιας μορφής εναλλακτικές προτάσεις και πειραματισμούς, με ενδιαφέρει πάντα η καθαρότητα στη σκηνική συμπεριφορά, στο εικαστικό κομμάτι και στα μουσικά μέρη.Δουλέψαμε με την ωραία ομάδα των ηθοποιών για μια σύνθετη απλότητα στην υποκριτική, διατηρώντας και αξιοποιώντας το προσωπικό χιούμορ και την όποια κωμική τους φλέβα, ενταγμένη σε μία καλά οργανωμένη σκηνική κίνηση όπου τίποτα να μην συμβαίνει τυχαία αλλά ο συγχρονισμός να κινεί τα νήματα του ρυθμού και της εναλλαγής των κωμικών σκηνών. Κύρια επιδίωξη μου μια φρέσκια και σφιχτοδεμένη παράσταση με συνέπεια και καθαρότητα στη ρεαλιστική γραμμή και με κάποια αριστοφανικά στοιχεία εναρμονισμένα με τη σατιρική διάθεση που το ίδιο το κείμενο αποπνέει, μια ανάλαφρη κωμωδία για το καλοκαίρι που να ξυπνάει αισθήματα νοσταλγίας στο κοινό και να προκαλεί ξέγνοιαστο γέλιο ή να σκορπίζει χαμόγελα ευφορίας. Η ομορφιά της κυπριακής παραδοσιακής αυλής και η γοητεία του κυπριακού χωριού αναδεικνύονται μέσα από τον απαράμιλλο σκηνογραφικό διάκοσμο του βετεράνου Στέφανου Αθηαινίτη. Όλη η πρέπουσα αρχοντιά της καλής κυπριακής ηθογραφίας υποστηρίζεται από τη ζωγραφική εκτέλεση του Martin Maeson και προβάλλεται μέσα από τους ωραίους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη"

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (Με Αλφαβητική Σειρά): 

Δημήτρης Γιωρκάτζης 

Τώνης Ιακωβίδης 

Παντελής Κλείτου 

Γιάννα Λευκάτη 

Μαρία Πέτρου 

Ιωάννα Σιαφκάλη 

Μύρια Χόπλαρου 

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ Επί Σκηνής: 

Ραφαήλ Ησαίας-βιολί

Χριστάκης Αναστασίου-λαούτο

 

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:Μύρια Χόπλαρου

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ:Λήδα Καραγιάννη 

 

ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ: Θεοδώρα Πέτρου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Παντελής Χατζημηνάς 

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΛΑΤΣΙΑ: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 20:30 

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ: 

-ΠΑΦΟΣ 31 ΜΑΐΟΥ (ΤΡΙΤΗ), ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, 20:30

-ΛΑΡΝΑΚΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΠΕΜΠΤΗ), ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ, 20:30

-ΛΕΜΕΣΟΣ 15,16, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), ΕΘΑΛ, 20:30

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ: SOLD OUT TICKETS, STEPHANIS, TIME OUT KIOSK. 

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 70007721 ή και με μήνυμα στη σελίδα!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ:Αντρέας Κουκκίδης 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος 

                                            

ΣΚΗΝΙΚΑ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Στέφανος Αθηαινίτης                                                     

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Πετεινάρης  

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Martin Maeson 

Το ψέμα - Θέατρο Versus

1

 

Μια απολαυστική, σύγχρονη κωμωδία που διαπραγματεύεται τη φιλία και τις σχέσεις… Ένα έργο για όσους λένε ότι θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα.

Η σκεπτόμενη ξεκαρδιστική κωμωδία του πολυβραβευμένου Γάλλου συγγραφέα, που έσπασε ταμεία σε πολλές ευρωπαϊκές σκηνές, στο θέατρο VERSUS.  

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης

Μετάφραση:Ελευθέριος Ελευθερίου

Σκηνικά:Mέλπω Νεοκλέους

Βοηθός Σκηνογράφου: Ανδρέας Νέστωρος

Κοστούμια:  Βίβιαν Νικολαΐδη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάνταρ Γιότοβιτς

Μουσική: Κλίφ Κλεοβούλου

Παίζουν: Βίβιαν Νίκολαΐδη, Χάρης Κκολός, Άντρεα Κάσινου, Σάββας Μενοίκου

 

Παραστάσεις: 29/04, 4/5, 5/5, 6/5, 8/5, 11/5, 13/5, 15/5, 2022

Ώρα: 08:30

Τοποθεσία: Θέατρο Ένα Λεμεσός

Εισιτήρια: tickethour.com.cy

“Machinal” - ΘΟΚ

1

 

«Άσε με να ξεκουραστώ… τώρα μπορώ να ξεκουραστώ… το βάρος έφυγε… 

το βάρος μέσα μου έφυγε… είναι μόνο έξω… έξω… ολόγυρα».

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από τις 8 Απριλίου 2022 το έργο της Σόφι Τρέντγουελ Machinal σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. Οι ηθοποιοί και η δημιουργική ομάδα της παραγωγής ανιχνεύουν τον μηχανοποιημένο κόσμο της συγγραφέα, ώστε να δώσουν σταδιακά πνοή στις διάφορες όψεις της γυναικείας εμπειρίας.

Το Machinal, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, γραμμένο από μια ιδιαίτερα αιχμηρή φωνή της, τη Σόφι Τρέντγουελ, εστιάζει στη γυναικεία ταυτότητα, στις κρίσιμες στιγμές της πάλης της για την αντιμετώπιση του βάρους των πολλαπλών κοινωνικών της ρόλων, στην καταπίεση που υφίσταται τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό της περιβάλλον, μα και στις επιθυμίες της, σε ό,τι λαχταρά και παραμένει θαμμένο μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως αφετηρία της ένα πραγματικό γεγονός για να μάς μεταφέρει, σε μια άκρως ρυθμική γλώσσα, την αγωνιώδη προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να υποστηρίξει την υποτιθέμενη κανονικότητα της ύπαρξής της, καταγράφοντας τα μεταβατικά στάδια στην πορεία της ζωής της: από το γάμο στο ταξίδι του μέλιτος, από τη δουλειά στο σπίτι και από τη μητρότητα σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό.

Η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου και η δυναμική ομάδα συνεργατών που την πλαισιώνει αναμετρώνται με το εξπρεσιονιστικό ύφος του έργου για να πλάσουν επί σκηνής με λόγο, ήχο και εικόνες τη διαδρομή αυτής της γυναίκας προς τη διεκδίκηση της προσωπικής της ελευθερίας.

Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου 

Παραστάσεις από 8 Απριλίου 2022 και σε περιοδεία 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας 

Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου

Σκηνικά: Γιώργος Τενέντες

Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

Μουσική: Βάνιας Απέργης 

Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή

Video Art: Άρτεμις Τζάβρα-Bulloch

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαρία Χατζηστυλλή

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Φώτης Αποστολίδης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Πάνος Μακρής, Τζωρτζίνα Τάτση, Κωνσταντίνος, Τσίτσιος, Μήδεια Χάννα,, Μυρσίνη Χριστοδούλου 

Διάβασε Επίσης: Εγγονός έκανε φάρσα στη γιαγιά του ότι έχει κορωνοϊό και έγινε viral

Παραστάσεις

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

Από 8 Απριλίου 2022

και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 (μέχρι 21 Μαΐου 2022) 

και Κυριακή 10 και 17 Απριλίου 2022 στις 18:00

●Λάρνακα

Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 20:30 

●Σωτήρα 

Δημοτικό Θέατρο

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 20:30 

●Λεμεσός

Θέατρο Ριάλτο

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30 

●Πάφος

Μαρκίδειο Θέατρο

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 20:30

Υπερτιτλισμένες Παραστάσεις 

●Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

Παρασκευή 6 Μαΐου  2022 στις 20:30 (ελληνικά)

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στις 20:30 (αγγλικά και τουρκικά)

●Λεμεσός

Θέατρο Ριάλτο 

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30 (αγγλικά και τουρκικά)

Πληροφορίες/Εισιτήρια 

●Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.or.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

●Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy

Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77 77 77 45 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά

Το αρχείο - Λεβέντειος Πινακοθήκη (και σε περιοδεία) 

1

 

Το πρώτο θεατρικό έργο του ηθοποιού Σάιμον Γουντς, Hansard*, έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο 2019, με τους Alex Jennings και Lindsay Duncan. Φέτος, η Alpha Square θα φέρει μαζί στη σκηνή δύο κορυφαίους ηθοποιούς για αυτό το συνταρακτικό θεατρικό ντουέτο «Το Αρχείο», σε Πανελλήνια Πρώτη. Η παράσταση ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στην Λεβέντειο Πινακοθήκη και κάνει Παγκύπρια Περιοδεία. 

Διάβασεε Επίσης: Σε τελικές διαπραγματεύσεις για να πρωταγωνιστήσει στο Minecraft ο Jason Momoa

Είναι ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1988 και ο Συντηρητικός Υπουργός της Κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, επέστρεψε στο ειδυλλιακό του σπίτι στο Cotswold, το οποίο έχουν με τη γυναίκα του των τελευταίων τριάντα χρόνων, Νταϊάνα. Μα δεν φαίνεται να είναι όλα χαρούμενα. Η Νταϊάνα έχει hangover, μια αλεπού καταστρέφει τον κήπο και ξεθάβονται μυστικά από παντού. Ενώ προχωράει η μέρα, αυτό που ξεκινάει σαν ένας γνώριμος ρυθμός συζυγικής φιλονικίας καταλήγει σε μια αιμοβόρα πυγμαχία. 

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, Λεβέντειος Πινακοθήκη, 8.30 μμ 

Λευκωσία: Πεμ/Παρ/Σαβ/Κυρ, 20-29 Μαΐου 2022, 8.30 μμ  (Κυριακές 7.30 μμ) 

Πάφος: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30 μμ 

Λάρνακα: Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, 8.30 μμ 

Λεμεσός: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 8.30 μμ 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Με τους Βαρνάβα Κυριαζή και Αννίτα Σαντοριναίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Μυλωνάς

Μουσική: Σταύρος Μακρής

Διάβασε Επίσης: Το Netflix κάνει σκέψεις να βάλει διαφημίσεις

Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy | 7777 7040 | ACS Courier

*Hansard, ουσιαστικό: Το επίσημο αρχείο όλων των δημόσιων κοινοβουλευτικών συζητήσεων (debates). 

Η Παρέλαση - Herb Bar

 

2

Το θεατρικό έργο «Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη θα ανέβει, για επτά μόνο παραστάσεις, στον πάνω χώρο του Herb Bar, στη καρδιά της παλιάς πόλης, καλώντας τον θεατή να γευτεί τις γλυκόπικρες νύχτες της Λευκωσίας, στο τέλος της άνοιξης.

Δύο αδέλφια, η Ζωή και ο Άρης, ζουν, εδώ και χρόνια, έγκλειστα σε ένα δωμάτιο και παρακολουθούν από το παράθυρό τους ένα πλήθος ανθρώπων να συγκεντρώνεται υποθέτοντας πώς προετοιμάζεται μία παρέλαση.

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο-καταφύγιο, «συνομιλούν» από απόσταση με την ίδια την πόλη και ταυτόχρονα κρύβονται από αυτήν. Ο χρόνος περνά, φαίνεται αιώνιος. Όνειρα, μοναξιά, φόβοι και ελπίδες συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητάς τους.

Διάβασε Επίσης: Γιατί η Μαρίνα Νικολάου είναι η ήρεμη δύναμη του ΑΚΕΛ 

Περιμένοντας, λοιπόν. να ξεκινήσει η παρέλαση, συγκρούονται, συμφιλιώνονται, παίζουν, γελούν, τσακώνονται και ανακαλύπτουν ξανά ο ένας τον άλλον. Η παρέλαση, αλλά και η πραγματική εξέλιξή της, γίνεται αφορμή για να θυμηθούν πως η ζωή κερδίζεται και κυρίως συμβαίνει τώρα και σήμερα.

Ο χώρος δίνει την αίσθηση ενός πραγματικού σπιτιού, με παράθυρα και μπαλκόνι με θέα μία περιοχή γεμάτη με σημαίες, φυλάκια, μνημεία και χώρος εορτασμού των εθνικών μας επετείων.

Το έργο γίνεται αφορμή σχολιασμού της συνθήκης του εγκλεισμού, της αυτοπραγμάτωσης, της ελευθερίας της σκέψης, της αγάπης για μένα και για σένα, και κυρίως του πώς μπορούμε να ονειρευτούμε ξανά, μαζί, το αύριο!

Διάβασε Επίσης: Ένα Lunch Break δεν είναι αρκετό για τον χειμαρρώδη ακαδημαϊκό Κώστα Γουλιάμο 

« ΑΡΗΣ: Έχεις μυστικά;

ΖΩΗ: Και βέβαια έχω. Αλλά δεν θα στα φανερώσω ποτέ γιατί είσαι άντρας. ΑΡΗΣ: Ούτε ένα τόσο δα;

ΖΩΗ: [Κουνά αρνητικά το κεφάλι της.] Ούτε. [Ο Άρης σηκώνεται και αρχίζει να φέρνει βόλτες τριγύρω της.]

ΑΡΗΣ: Τότε δεν θα σου πω κι εγώ τα δικά μου. [Την κοιτά με ένα μυστηριώδες ύφος.] Παραδείγματος χάριν δεν θα σου πω τίποτα για το κλειδί. ΖΩΗ: Το κλειδί! Ποιο κλειδί;

ΑΡΗΣ: [Πάει στην πόρτα και ξεκρεμά από ψηλά ένα κλειδί.] Αυτό!

[Της το βάζει μπροστά στο πρόσωπο.]

ΖΩΗ: Είναι το κλειδί του σπιτιού. ΑΡΗΣ: Ακριβώς. Είναι το κλειδί του σπιτιού. Μια μέρα θα το πάρω και θα βγω έξω. [Κοιτάζει το παράθυρο.] ».

Παίζουν (αλφαβητικά): Ειρήνη Ανδρονίκου, Ανδρέας Κούτσουμπας

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Κόκκινος

Σκηνικά/Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου

Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος

Οπτική Επικοινωνία: Μάριος Χριστοφορίδης

Παραστάσεις: 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 Μαΐου στις 20:30 (προσέλευση στο χώρο 20 λεπτά πριν) Χώρος: Herb Bar (οδός Ασκληπιού 36, ΤΚ 1011, περιοχή Φανερωμένης, παλιά Λευκωσία, έναντι πρώην Symbols).

*Στην παράσταση θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την COVID-19.

ΧΟΡΗΓΟΣ: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π.Α.Ν. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: SPACE

Είσοδος: 12 € (κανονικό) και 10 € (φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι, άνεργοι, ατέλειες)

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 99 88 75 69 

Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο - Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας

 

1

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 συνεχίζει τις δράσεις του και μέσα στο 2022 επαναλαμβάνοντας για δύο μόνο παραστάσεις την επιτυχημένη παιδική του παραγωγή «STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο». Θέμα του έργου η φιλία ανάμεσα σε ένα κυνηγημένο από τον πόλεμο κορίτσι και σε ένα άγαλμα-στρατιώτη, υμνώντας την ειρήνη, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος και ο χορογράφος Παναγιώτης Τοφή συνθέτουν από κοινού την παράσταση παρασυρόμενοι από την ιστορία που επινόησε ο στιχουργός Σταύρος Σταύρου και, με όχημά τους την πρωτότυπη μουσική του κορυφαίου Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, δημιουργούν μια πανδαισία μουσικών, εικόνων και χρωμάτων.

Πρόκειται για μια παράσταση για θεατές από 0 χρόνων, που μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Ο λόγος δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι φανταστική, που ο Σταύρος Σταύρου έχει επινοήσει ειδικά για την παράσταση.  

Υπόθεση: Ένα κορίτσι σε μια βάρκα ξεκινάει το ταξίδι του προς το άγνωστο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε μια άγνωστη χώρα και ξεκουράζεται σε ένα παγκάκι, κάτω από ένα άγαλμα-στρατιώτη. Πολύ σύντομα μια τρελή αποκάλυψη ανατρέπει τα πάντα: πρόκειται για ένα άγαλμα που έχει ζωή! Μπορεί άραγε ένα άγαλμα και ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο; Μπορεί το κορίτσι να μάθει στο άγαλμα πώς είναι να ζεις αληθινά και να το πείσει να αφήσει από το χέρι του για πάντα το σπαθί που κρατάει;

Παραστάσεις

Σάββατο 14/05 16:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 

Σάββατο 14/05 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 

Ιστορία-στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Σκηνοθεσία-χορογραφία: Κώστας Σιλβέστρος- Παναγιώτης Τοφή

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Σχεδιασμός προβολών: Άννα Φωτιάδου

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη/φωνητική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου

Ερμηνεύουν: Αντρέας Κουτσόφτας, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Άντονι Παπαμιχαήλ

Μουσικός επί σκηνής: Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Εισιτήρια: Sold Out Tickets

Τα κορίτσια της Λίμνης - Θέατρο Μασκαρίνι

1

 

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος «επιστρέφει» για άλλη μια φορά στο θεατρικό σανίδι του θεάτρου Αντίλογος με το επίκαιρο έργο του «Τα κορίτσια της λίμνης» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.

Με αφορμή τις γυναικοκτονίες που γίνονται πρωτοσέλιδο τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό, ο Παπαδόπουλος σκιαγραφεί, βασισμένος σε συνεντεύξεις με ψυχολόγους, ψυχίατρους  αλλά και σε μαρτυρίες αστυνομικών, χωρίς περιστροφές, ένα θέμα βαρύ, δύσκολο και κρυμμένο στις σιωπές όλων όσων βιώνουν τη βία με όποιο τρόπο και όποιο τίμημα. Επιχειρεί να καυτηριάσει τη σημερινή πραγματικότητα, «δίνει φωνή» στην ανάγκη για συμμετοχή και αντίδραση στην έμφυλη βία, μέσα από έντονα συναισθήματα που κορυφώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα πάρει ο θεατής μαζί του, χωρίς πλέον να μπορεί να το αγνοήσει.

Σταματήστε τη βία, τις γυναικοκτονίες… 

Το  θεατρικό αυτό μονόπρακτο, διαδραματίζεται σ’ ένα ανακριτικό δωμάτιο, με κεντρικούς άξονες τον δολοφόνο Ά, τη γυναίκα ανακρίτρια και τα φαντάσματα δύο θυμάτων. Το έργο φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους, μέσω της ανακριτικής διαδικασίας (δολοφόνου-ανακρίτριας- παρεμβάσεις θυμάτων) με σκοτεινά στερεότυπα που συγκρούονται με την  έννοια της ελευθερίας, που αντιπαραβάλλουν τον έρωτα με την απαξίωση, τον ρατσισμό με την ανθρωπιά και την αλήθεια με τον σκοταδισμό. Το έργο «μιλά» για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία, για τα φαινόμενα ρατσισμού και κακοποίησης των γυναικών (ειδικά των «ΞΕΝΩΝ»), με αποκορύφωμα τις δολοφονίες γυναικών. 

Επί σκηνής: Παναγιώτης Κυριάκου, Χριστίνα Χριστόφια, Χριστιάνα Λάρκου, Βαλάντω Χαραλάμπους 

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη

Μουσική επιμέλεια: Τάσος Ζαχαρίου 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Πρεμιέρα Κυριακή 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ

Μάρτιος - Απρίλιος 

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 8 και Κυριακή στις 7  Θέατρο Μασκαρίνι (Αθαλάσσης 4, Λατσιά)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

99 25 1331 / 70007721

Εισιτήρια: soldouttickets.com

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader