Tα κορίτσια του James Bond: Μία μίνι αναδρομή και οι προκλήσεις για το μέλλον!

Tα κορίτσια του James Bond: Μία μίνι αναδρομή και οι προκλήσεις για το μέλλον!

Οι αιθέριες υπάρξεις δίπλα από τον διασημότερο πράκτορα

James Bond: Ο διασημότερος μυστικός πράκτορας όλων των εποχών και ένα από τα πιο πετυχημένα franchises στην ιστορία του κινηματογράφου! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δεκάδες ταινίες που έχουν τον 007 ως πρωταγωνιστή παρουσιάζουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς πως έχει γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν τόσες πολλές ταινίες βασισμένες στον ίδιο πρωταγωνιστή.

O νέος James Bond έχει τίτλο No Time To Die και εν μέσω covid19, λειτουργεί συμπτωματικά ως ένα καλό κλείσιμο ματιού από τον Cary Fukunaga και τον Daniel Craig - παρόλο που θα καθυστερήσει κι άλλο η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του. 

Δες τρέιλερ:

Τα Βond Girls!

Στο πλάι κάθε Bond έχουν όμως υπάρξει τόσα και τόσα Bond girls - ίσως κανένα πιο iconic από την Ούρσουλα Άντρες σ’ αυτή την φοβερή σκηνή που βγαίνει από τη θάλασσα της Καραϊβικής και καθηλώνει τον Sean Connery φορώντας ένα ivory μπικίνι, μια ζώνη με καταδυτικό μαχαίρι και κρατώντας στα χέρια ένα όστρακο. Η Ούρσουλα ήταν το πρώτο Bond girl στο Dr No του 1962  (η πρώτη ταινία του franchise).

H περιβόητη σκηνή:

«Πρόκειται για το διασημότερο μαγιό στην ιστορία, ενώ αυτή είναι ίσως η πλέον αξιομνημόνευτη σκηνή από όλες τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Η Ούρσουλα Αντρες έκανε το μπικίνι αποδεκτό στις παραλίες του κόσμου, σε μία εποχή κατά την οποία διατηρούσε ακόμη στοιχεία μεταπολεμικού συντηρητισμού, ενώ αυτή δημιούργησε το φαινόμενο των κοριτσιών του Bond», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασίας που έχει αναλάβει τον πλειστηριασμό του ιστορικού μπικίνι που εκτιμάται γύρω στις 500.000 δολάρια και θα γίνει online. 

Ανατρέχοντας σ’ ένα μαραθώνιο με όλες τις ταινίες του Bond, είναι ενδιαφέρον να τις δει κανείς παρατηρώντας τις επιλογές των Bond Girls κάθε φορά. Από την Grace Jones μέχρι την Halle Berry (που σκάει μύτη και αυτή με μαγιώ αλα Ούρσουλα ως φόρος τιμής στην θρυλική εκείνη σκηνή), αξίζει ένα binge watch που θα λειτουργήσει συγκριτικά όχι μόνο από πλευράς casting αλλά και σε σχέση με την ανάπτυξη των χαρακτήρων του.  

Τα κορίτσια του Μποντ έχουν τα χαρακτηριστικά των γυναικών των φιλμ νουάρ. Γυναίκες λαμπερές, φαμ φαταλ, πότε λιγότερο πότε περισσότερο διακοσμητικές, που άλλοτε είναι στο πλευρό του πράκτορα, άλλοτε στην αντίθετα όχθη, πάντα όμως στο κρεβάτι του.

Γυναίκες λαμπερές, φαμ φαταλ, πότε λιγότερο πότε περισσότερο διακοσμητικές, που άλλοτε είναι στο πλευρό του πράκτορα, άλλοτε στην αντίθετα όχθη, πάντα όμως στο κρεβάτι του.

gsgs

Σαγήνη και ερωτισμός

Μπορεί από την δεκαετία του ’60, όπου γυρίστηκε η πρώτη ταινία του διάσημου franchise, μέχρι σήμερα ο κόσμος μας να έχει αλλάξει άρδην, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη χειραφέτηση των γυναικών, η θέση τους ωστόσο πλάι στον διάσημο πράκτορα διατηρεί αναλλοίωτο το ερωτικό στοιχείο που προσδίδει μία πολύ ξεχωριστή διάσταση στις δημοφιλείς ταινίες.

Στα 60s και τα 70s, σημειώνει η Κατερίνα Καραλή στη popaganda, τα bond girls ήταν εκεί μόνο ως αντικείμενα ηδονής στα μάτια του James Bond. Ακόμη κι αν ήταν επίσημες συνοδοί, μπροστά σε αντρικές κουβέντες θα έπρεπε να αποχωρήσουν ησύχως, ίσως και με ένα μικρό σπάνκινγκ ώθησης. Στα 80s μπορεί να παρουσιάζονταν με μια πολύ πιο δυναμική εικόνα σαν αυτή της Γκρέις Τζόουνς στο A View To A Kill (1985), όμως και πάλι η πίστα «κρεβάτι του Μποντ» ήταν απαραίτητη.

Ursula Andress,Halle Berry και Denise Richards είναι μόνο μερικά από τα Bond Girls που έγραψαν ιστορία περίπου 50 χρόνια μετά την πρώτη ταινία του 007.

Από γλυκές και αθώες μέχρι αυτοκτονικές κι από πληρωμένες δολοφόνους, προδότριες και master των πολεμικών τεχνών μέχρι πατριώτισσες, όλα τα κορίτσια του Bond είναι εξίσου εντυπωσιακά και σαγηνευτικά.

gsgs

Τα Bond Girls ήταν πάντα κάτι το ξεχωριστό και το ιδιαίτερο στη ζωή του 007. Δεν ήταν μόνο το ένα και μοναδικό κορίτσι της ταινίας που πρωταγωνιστούσε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρέαζε την ζωή του 007. Είτε βρισκόταν μαζί της στο κρεβάτι, είτε προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον εκάστοτε Bond Villain, είτε όταν απλά έπαιζαν μία παρτίδα χαρτιά στο ίδιο τραπέζι.

Χειραφέτηση

Οι φήμες πάντως θέλουν τον νέο Τζέιμς Μποντ, εκτός από τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν με τον τραυματισμό και τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Daniel Graig, την αλλαγή δύο σκηνοθετών και τις απανωτές καθυστερήσεις, να έχει να αντιμετωπίσει και το εξόχως σημαντικό για να το προσπεράσεις κίνημα #metoo.

Πρωταγωνιστώντας σε μια ταινία που έχει χαρακτηριστεί ανδρική - και αδιαμφισβήτητα υποτιμητική για το αντίθετο φύλο, ζούμε πλέον στον 2020 και τα Bond Girls οφείλουν να προσαρμοστούν στις πραγματικότητες που επιτάσσει η νέα προοδευτική εποχή που επιχειρεί να αντιμετωπίσει επιτέλους τις γυναίκες ισότιμα. 

Λαμβάνοντας λοιπόν σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των γυναικών στο Χόλιγουντ, τόσο ο σκηνοθέτης Κάρι Φουκουνάγκα όσο και η παραγωγός Μπάρμπαρα Μπρόκολι χρειάστηκαν άπειρες ώρες συσκέψεων, για να καταλήξουν στην οριστική διαγραφή της εικόνας του κλασικού «κοριτσιού του Τζέιμς Μποντ», που έως τώρα ήταν απλώς διακοσμητικό στοιχείο στις ταινίες του 007. Ανυπονομούμε για το αποτέλεσμα!

Στο μεσοδιάστημα, φρεσκάρουμε όλο το δυναμικό franchise του αγαπημένου μας double agent με τη ρετροσπεκτίβα ταινιών που έχει ετοιμάσει για μας η Nova Cyprus - μια για κάθε βράδυ του Νοέμβρη που θα μας βρει στα σπίτια μας, με ποπ κορν, dry martini και όλους τους γοητευτικούς James Bond που έχουν σαρώσει τη μεγάλη οθόνη μέσα στο πέρασμα των χρόνων. 

Ο Νοέμβρης έρχεται, ποιoς θα σερβίρει πρώτος το χτυπημένο martini;


Συντονίσου λοιπόν! Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που μας έχει ετοιμάσει για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο η Nova Cyprus θα προβληθούν όλες οι ταινίες με όλους τους James Bond!

Οι ταινίες θα προβάλλονται καθημερινά στις 21.00 στο Novacinema3HD ενώ θα διατίθενται και στην υπηρεσία Nova On Demand για να μπορούν οι χρήστες να τις απολαύσουν στον δικό τους χρόνο.


 

Loader