Γιατί το crystal meth είναι τόσο διαδεδομένο για gay σεξ;

Γιατί το crystal meth είναι τόσο διαδεδομένο για gay σεξ;

Η tina, όπως είναι γνωστή στη gay slang ή η «κοκαΐνη των φτωχών» και το «ναρκωτικό της κρίσης», όπως έχει αποκαλεστεί παλαιότερα είναι πολύ διαδεδομένο ναρκωτικό ανάμεσα σε γκέι άντρες - Γιατί είναι τόσο δημοφιλές και ποιες οι πιθανές παρενέργειες και κινδύνοι;

Η μεθαμφεταμίνη (speed) ή πιο συχνά, η crystal meth, όταν μιλάμε για την κρυσταλλική μορφή της, υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή «party drugs» για δεκαετίες, από τις αρχές των '60s.

Μπορεί να έχει τη μορφή λευκής, άοσμης σκόνης που διαλύεται εύκολα στο νερό ή σε αλκοόλ (meth) ή λευκών κρυστάλλων που μοιάζουν με πάγο (crystal meth). Η μακροχρόνια χρήση έχει ταυτιστεί με εικόνες παραμόρφωσης σε σώμα και πρόσωπο –το γνωστό «meth face»–, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί η δημοφιλία της και ιδιαίτερα ανάμεσα σε άτομα που εξερευνούν το σεξ μεταξύ ανδρών έχει γίνει πολύ διαδεδομένη.

Γιατί;

Πρακτικά η μεθαμφεταμίνη αυξάνει ιδιαίτερα τις αντοχές, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην αισθάνονται κόπωση, να είναι πολύ ενεργητικοί και να μπορούν να «παρτάρουν» ασταμάτητα, χωρίς ανάγκη για φαγητό ή ενυδάτωση για πολλές ώρες.

Παράλληλα, μειώνει τις αναστολές και αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση, στοιχείο που την κάνει να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των chemsex parties, δηλαδή των μεγάλων σε διάρκεια σεξουαλικών συνευρέσεων μεταξύ ανδρών, που περιλαμβάνουν συχνά ομαδικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

γσγσγ

Ταυτόχρονα, ο λόγος της αύξησης της δημοφιλίας του συγκεκριμένου ναρκωτικού έγκειται και στο μικρό οικονομικό του κόστος, αφού η τιμή του μπορεί να αρχίσει μόλις από πέντε ευρώ ενώ υποβοηθητική είναι και η εύκολη πρόσβαση, καθώς διακινείται ευρέως και μέσω του διαδικτύου, αλλά και ο σχετικά εύκολος τρόπος παρασκευής σε υποτυπώδη παράνομα παρασκευαστήρια.

Σύμφωνα ωστόσο με διεθνείς φορείς δημόσιας υγείας, υπάρχει άμεση σύνδεση της χρήσης της «tina» με νέες λοιμώξεις HIV, αλλά και με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αφού η χρήση της συνεπάγεται συχνότατα τη μη χρήση προφυλακτικού, τη συνεύρεση με πολλαπλούς συντρόφους, αλλά και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται, εξαιτίας της μεγαλύτερης σε διάρκεια και ένταση επαφής.

Μετά την αρχική αίσθηση ευφορίας (που στην χορήγηση με ένεση επιτυγχάνεται άμεσα, μέσα σε 3 περίπου λεπτά) και αφού η επίδραση της «tina» αρχίζει να περνάει, αν δεν υπάρξει επανάληψη, οι χρήστες μπορεί να γίνουν συναισθηματικά ασταθείς και ευερέθιστοι. Αυτές οι παρενέργειες στην ψυχολογία μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχωσικά επεισόδια.

Η Κύπρος, και συγκεκριμένα η Λεμεσός έχει στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί πολύ ψηλά στην κατάταξη της λίστας του οργανισμού φαρμάκων της ΕΕ σχετικά με τη χρήση crystal-meth.

Η έκθεση που ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό -και δείχνει τις πόλεις με την υψηλότερη χρήση crystal-meth στην Ευρώπη- έχει τοποθετήσει τη Λεμεσό στην 9η θέση μέσα από λίστα 56 ευρωπαϊκών πόλεων.

Loader