Μετασυνουσιακή Δυσφορία: Συμβαίνει μετά το sex

Μετασυνουσιακή Δυσφορία: Συμβαίνει μετά το sex

Πόσο συχνά εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Αρκετά είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος πριν ή μετά τη σεξουαλικη πράξη.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στη σχολή Ιατρικής Presbyterian Hospital Weill-Cornell για την πλατφόρμα Healthline, Gail Saltz εξηγεί ότι η μετασυνουσιακή δυσφορία αναφέρεται σε συναισθήματα που κυμαίνονται από τη θλίψη και το άγχος έως την ταραχή, το θυμό και βασικά σε οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα μετά το σεξ που δεν είναι αναμενόμενο. Μία μελέτη των Joel Maczkowiack και Robert D. Schweitzer που δημοσιεύθηκε το 2019 σχετικά με την κατάσταση αυτή στους άνδρες, την ορίζει ως ένα αντιφατικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από εκείνα τα ανεξήγητα συναισθήματα μετά από συναινετική και ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι αιτίες

Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης

Διαταραχή μετατραυματικού στρες ή ψυχολογικό στρες

Γενικευμένο άγχος ή κατάθλιψη

Στρες

Δυσαρέσκεια

Μεταγεννητική κατάθλιψη

Oρμονικές διακυμάνσεις

Συναισθήματα ή πεποιθήσεις σχετικά με τη σχέση, το σεξ ή το σώμα

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Διάβασε Επίσης: Σεξ στο αυτοκίνητο: Γιατί το προτιμούν οι νέοι;

Τα συμπτώματα

Θλίψη

Κλάμα, άγχος και κατάθλιψη

Ευερεθιστότητα ή θυμός

Αισθήματα δυσαρέσκειας

Μελαγχολία

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Πόσο συχνά εμφανίζεται

Μία μελέτη του 2015 έδειξε ότι το 46,2% των γυναικών το έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του με (τουλάχιστον) το 5 έως 10% αυτών να το έζησαν μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Από την πλευρά, η έρευνα δεν είναι ακόμη επαρκής και στην πραγματικότητα, αποτελεί μία κατάσταση που είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί επειδή, τουλάχιστον στη δυτική κουλτούρα, οι άνδρες υπόκεινται σε μεγαλύτερη πίεση προσδοκιών όσον αφορά στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι ή την εμπειρία της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η προαναφερθείσα μελέτη του 2019, λοιπόν, διαπίστωσε ότι το 41% των ανδρών ανέφερε ότι βίωσε μετασυνουσιακή δυσφορία κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 20,2% δήλωσε ότι την βίωσε τουλάχιστον μία φορά στις 4 εβδομάδες που προηγήθηκαν της μελέτης, ενώ ένα 4,4% φαίνεται να τη βιώνει ως τακτικό φαινόμενο στη ζωή τους.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλές φορές, η πίεση που ασκείται για την εξάλειψη ή την επιθυμία αποφυγής ενός συναισθήματος είναι αντιπαραγωγική, αφού αντί να το κάνει αυτό, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις καταλήγει να το εντείνει, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται χειρότερα.

Είτε αυτό συμβαίνει σε εσάς είτε στο σύντροφό σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ασφαλές μέρος σωματικά και ψυχικά. Η επικοινωνία είναι σημαντική και αν υπάρχει εμπιστοσύνη, το γεγονός ότι μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα γι' αυτό θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν τις ανάγκες σας, όπως και εσείς τις δικές τους. Μερικές φορές, αρκεί απλά να ακούσετε χωρίς να κρίνετε και φυσικά να θυμάστε ότι πρέπει επίσης να υπάρχει σεβασμός. Δηλαδή όποιος δε θέλει να μιλήσει για αυτό, δεν είναι και υποχρεωμένος να το κάνει.

Αν σας ζητηθεί χρόνος, χώρος ή βοήθεια, πρέπει να βοηθήσετε. Μην πιέζετε τις καταστάσεις και αν αυτό επαναλαμβάνεται, η αναζήτηση θεραπείας ή βοήθειας από έναν επαγγελματία είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτό

Loader