Πώς ξεπερνάμε τη σεξουαλική ανασφάλεια

Πώς ξεπερνάμε τη σεξουαλική ανασφάλεια

Κυρίως μετά από περιόδους αποχής από ερωτικές συνευρέσεις

Ανεξαρτήτως της αυτοπεποίθησης που έχει κανείς στο σεξ, αυτό που ενώνει όλους είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις στην καθημερινότητα στις οποίες το σεξ μοιάζει με πρόκληση και χρειάζεται να «ξαναχτίσουμε» τη σεξουαλική μας αυτοπεποίθηση. 

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από έναν χωρισμό, μετά από τον ερχομό ενός παιδιού ή όταν έχουμε νέο σύντροφο. Επιπλέον, μετά από μια περίοδο αποχής από το σεξ, όπως στην περίπτωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ιδέα της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανασφάλειας.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι και η αποχή από το σεξ είχε ως συνέπεια την έλλειψη αυτοπεποίθησης που- κυρίως οι γυναίκες- είχαν στο κρεβάτι.

Είτε ζώντας μόνες, μακριά από τον σύντροφο κατά την διάρκεια της καραντίνας είτε ανακαλύπτοντας -όπως συνέβη σε πολλά ζευγάρια- ότι η διάθεση για σεξ μειώθηκε, η επαναφορά μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης στο σεξ δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ούτε πρόκειται για σημάδι ότι δεν θα κάνουμε σεξ ξανά –απλά πρέπει να βρούμε τρόπο να την ξαναχτίσουμε. Να βρούμε ξανά τον ρυθμό μας.

Παρακάτω, ακολουθούν πέντε συμβουλές για το πώς θα ανακτήσουμε τη διάθεση και το δυναμισμό μας στο κρεβάτι.

9p-

Ας μάθουμε ξανά από την αρχή τι μας αρέσει

«Αν δεν έχουμε κάνει σεξ για κάποιο διάστημα ή αρχίζει η σεξουαλική δραστηριότητα με έναν νέο σύντροφο, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε αυτά που μας αρέσουν. Όχι μόνο ξεχνάμε, αλλά επιπλέον οι προτιμήσεις μας αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουμε. Νομίζω ότι το κλειδί είναι να έχουμε περιέργεια. Να ξεκινήσουμε με την αυτοικανοποίηση και την εξερεύνηση με το σώμα μας, να παρατηρήσουμε με τι αισθανόμαστε όμορφα και με τι όχι», λέει η Τζένη, η οποία αγωνίστηκε για να ξαναβρεί την χαμένη αυτοπεποίθηση μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, όπως δήλωσε στο περιοδικό Red.

io;p9

Η επικοινωνία

«Η επικοινωνία είναι το κλειδί σχεδόν για τα πάντα σε μια σχέση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Για να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη μας, ενώ βρισκόμαστε σε σχέση, είναι σημαντικό να συζητήσουμε όσα μας απασχολούν. Ο σύντροφος χρειάζεται να κατανοήσει αυτό που βιώνουμε. Ακόμα κι αν κάνουμε σεξ μετά από μια περίοδο αποχής, ακόμα και με έναν νέο σύντροφο, είναι καλό να προετοιμάζουμε το έδαφος και να μιλάμε για το πού βρισκόμαστε στο κρεβάτι. Η αίσθηση του να είμαστε κοντά στον άλλον είναι ενθαρρυντική και οδηγεί σε μεγαλύτερη οικειότητα και κατά συνέπεια αυτοπεποίθηση. Η άποψη ότι οι ανασφάλειες είναι απωθητικές είναι λανθασμένη. Η ευαλωτότητα είναι σέξι», δηλώνει η Γκάμπι, η οποία έκανε σεξ με τον σύντροφό της μόνο την νύχτα, φορώντας ρούχα.

op

Δεν υπάρχει προθεσμία

«Το πιο σημαντικό που έμαθα είναι ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία και πως ο καθένας έχει τον ρυθμό του. Ακόμα κι αν χρειάζεται να προχωρήσουμε τη σχέση αργά, ξεκινώντας με φιλιά ή ξαπλώνοντας γυμνοί, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν υπάρχει σωστή στιγμή για κάποια κίνηση και όταν απομακρυνθούμε από την πίεση και ακολουθήσουμε μια ροή, όλα μοιάζουν περισσότερο αυθεντικά», λέει η Ντανιέλα, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.

tyju

Το γέλιο κάνει καλό

«Μερικές φορές μπορεί να παρερμηνεύσουμε το σεξ και να θεωρήσουμε ότι είναι μια σοβαρή υπόθεση, όμως πιστεύω ότι αν γελάσουμε σκεπτόμενοι το σεξ και κατά την διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό στην προσπάθεια μας να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να την διατηρήσουμε», εξηγεί η Τζέμα, η οποία χώρισε με τον επί εννέα χρόνια σύντροφό της και δεν ξαναέκανε σεξ με κάποιον άλλον.

Ας εστιάσουμε στις σκέψεις μας

«Πρέπει να θυμόμαστε πως σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι το σώμα του είναι τέλειο και ότι κάνουμε σεξ επειδή αρέσει ο ένας στον άλλον –αυτές οι σκέψεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εστιάσουμε αλλού την προσοχή μας και να νιώσουμε διαφορετικά. Δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς το υπέροχο σεξ, είναι μία υπόθεση αμφίδρομη και όλοι θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον σεξουαλικό μας σύντροφο. Αν αφήσουμε τις εμμονές και τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να αισθανθούμε απελευθερωμένοι και να ζήσουμε την στιγμή», λέει η Λούσι, η οποία αισθανόταν άβολα με το σώμα της.

Πηγή

Loader