Μπαγκλαντές: Η προστασία ψαριών θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους

Μπαγκλαντές: Η προστασία ψαριών θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους

Η καθολική απαγόρευση ψαρέματος αφήνει το φτωχό Μπαγκλαντές χωρίς καμία πηγή εισοδήματος για δύο μήνες

Μπαγκλαντές: Η προστασία ψαριών θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο BBC, όλα τα είδη αλιευτικών σκαφών θα υπόκεινται σε αυτή την απαγόρευση. Χιλιάδες ψαράδες έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι θα έτσι θα μείνουν χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.

Η απαγόρευση, η οποία διαρκεί από τις 20 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου, συμπίμπτει με την εποχή αναπαραγωγής, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο πληθυσμός των ψαριών που διαρκώς μειώνεται.

«Οι πόροι αυτοί θα εξαντληθούν μια μέρα, αν δεν τους χρησιμοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο», ανέφερε ο υπουργός Αλιείας και Κτηνοτροφίας, Ασραφ Αλί Χαν Χάσρου. «Πρέπει να αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, αλλιώς θα υποφέρουμε στο μέλλον» εξήγησε.

Η κυβέρνηση λέει ότι η ακτοφυλακή και το ναυτικό θα επιβάλουν την απαγόρευση στον κόλπο της Βεγγάλης.

Στο παρελθόν υπήρξαν βραχυπρόθεσμες απαγορεύσεις εμπορικής αλιείας αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που όλα τα αλιευτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ψαράδων, έχουν αποκλειστεί από το ψάρεμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση λέει ότι η αλιεία θα απαγορευέται στο εξής κάθε χρόνο, μεταξύ 20 Μαΐου και 23 Ιουλίου.

Οι αλιευτικές ενώσεις έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του και ζητούν αποζημιώσεις.

Τα ψάρια, όπως η φρίσσα, αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής διατροφής και εξάγονται μαζικά.

Η φρίσσα ήταν κάποτε άφθονη στα νερά κατά μήκος του κόλπου της Βεγγάλης αλλά τα αποθέματα μειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω υπεραλίευσης.

Το Μπαγκλαντές είναι υπεύθυνο για το 60% περίπου του συνόλου των αλιευμάτων παγκοσμίως και η αγορά για της φρίσσας αξίζει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Loader