Το κορίτσι σύμβολο της Παλαιστίνης που θέλει να γίνει δικηγόρος
Η Άχεντ Ταμίμι, η έφηβη Παλαιστίνια η οποία πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή διότι είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών στρατιωτών, επεισόδιο που καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε τη 17χρονη σε ηρωίδα για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι θέλει να σπουδάσει νομικά για να μπορέσει να συνεχίσει τη μάχη της κατά της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης.
Η Άχεντ και η μητέρα της, η οποία είχε επίσης φυλακιστεί μετά το επεισόδιο του Δεκεμβρίου του 2017, αποφυλακίστηκαν χθες και μεταφέρθηκαν από τις ισραηλινές αρχές στο χωριό τους Νάμπι Σάλεχ στην Δυτική Όχθη, όπου διαμένουν.
Η 17χρονη κοπέλα με δάκρυα στα μάτια φίλησε τα μέλη της οικογένειάς της και τους υποστηρικτές της που την υποδέχθηκαν. Στη συνέχεια ο πατέρας της Μπάσεμ συνόδευσε την κόρη του ως το σπίτι τους υπό τις φωνές του πλήθους: «Θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι!».
Αργότερα η Άχεντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μπροστά από ένα γυμνό δέντρο τα κλαδιά του οποίου είχαν το σχήμα σφεντόνας, ο κορμός του ήταν καλυμμένος με την παλαιστινιακή μαντίλα και υπήρχε ένα λάστιχο αυτοκινήτου στη βάση του.
«Θα συνεχίσω τις πανεπιστημιακές μου σπουδές και θα σπουδάσω νομικά για να μπορέσω να υπερασπιστώ τον παλαιστινιακό σκοπό σε όλα τα διεθνή φόρα και να μπορέσω να εκπροσωπήσω τους κρατούμενους», εξήγησε η νεαρή.
«Η φυλακή μου δίδαξε πολλά πράγματα. Κατάφερα να βρω τον σωστό τρόπο να περάσω το μήνυμα της πατρίδας μου», τόνισε.
«Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρις ότου τερματιστεί η κατοχή», υπογράμμισε η Άχεντ, η οποία δήλωσε χαρούμενη που ξαναβρήκε την οικογένειά της, όμως πρόσθεσε ότι «αυτή την ευτυχία την καταστρέφει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη (Παλαιστίνιοι) κρατούμενοι».
Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι και με την παλαιστινιακή μαντίλα, σύμβολο της αντίστασης, στους ώμους της, η Άχεντ αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις από Ισραηλινούς δημοσιογράφους κατηγορώντας τους ότι κάλυψαν με άδικο τρόπο την υπόθεσή της.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου η 17χρονη επισκέφθηκε το σπίτι συγγενών της που έχασαν ένα μέλος της οικογένειάς τους από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Επίσης κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Αμπάς την χαρακτήρισε «υπόδειγμα της παλαιστινιακής μάχης για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημιουργία του δικού μας κράτους».
«Η λαϊκή, ειρηνική αντίσταση είναι το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε την αλαζονεία της κατοχής και για να δείξουμε τη βαρβαρότητά της στον κόσμο», πρόσθεσε.
Η Άχεντ προέρχεται από μια οικογένεια γνωστή για τη μάχη της κατά της ισραηλινής κατοχής και πριν το γνωστό συμβάν είχε εμπλακεί σε πολλά επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Οι Παλαιστίνιοι τη θεωρούν υπόδειγμα θάρρους μπροστά στις παραβιάσεις των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αντίθετα, πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν στη νεαρή γυναίκα ένα παράδειγμα για το πώς οι Παλαιστίνιοι διδάσκουν στα παιδιά τους το μίσος.
Η δίκη της 17χρονης σε στρατοδικείο είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετίζει προσωπικά το θάρρος της.
«Υπήρχε αυτή η συμβολική εικόνα ενός παιδιού να αντιμετωπίζει έναν υπερεξοπλισμένο Ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από το σπίτι του. Και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε μια τόσο βαριά ποινή προκάλεσε την προσοχή», σχολίασε η Γιάρα Χαουάρι, Παλαιστίνια ακτιβίστρια και φίλη της οικογένειας Ταμίμι.
Στην Άχεντ επιβλήθηκε ποινή (οκτώ μήνες φυλάκιση) σχεδόν ίση με αυτή στην οποία καταδικάστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά (εννέα μήνες φυλάκιση), ο οποίος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη ο οποίος κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος χωρίς να αποτελεί κίνδυνο.
«Δεν μπορείς να πάρεις μια μικρή τρομοκράτισσα και να την κάνεις ηρωίδα, όμως αυτό ακριβώς κάναμε», σχολίασε ο Ορέν Χάζα βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Είναι επικίνδυνη», υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι μια ημέρα οι κλωτσιές και τα χτυπήματα μπορούν να μετατραπούν σε επίθεση με μαχαίρι. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα σας πουν ότι θα ήθελαν να τη δουν στη φυλακή για 20 χρόνια», τόνισε.
Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση της Άχεντ επέτρεψε να έρθουν στο φως οι πρακτικές των ισραηλινών στρατοδικείων και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καταδικών τους, 99% για τους Παλαιστίνιους.
«Η Άχεντ Ταμίμι θα αφεθεί ελεύθερη, όμως εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων παραμένουν πίσω από τα κάγκελα και δεν χαίρουν καμίας προσοχής», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ισραήλ Όμαρ Σακίρ, καταγγέλλοντας «την ενδημική κακομεταχείριση» των ανηλίκων στο ισραηλινό σύστημα.