Αυτός ο Μικρός Πρίγκιπας μιλάει κυπριακά

Αυτός ο Μικρός Πρίγκιπας μιλάει κυπριακά

Αυτός ο Μικρός Πρίγκιπας μιλάει κυπριακά
Ο ηθοποιός Γιάννης Μίνως θα υποδυθεί έναν ήρωα που αγαπήσαμε βαθιά

O Γιάννης Μίνως ετοιμάζεται αυτή την περίοδο ν’ ανέβει στο θεατρικό σανίδι και να υποδυθεί τον Μικρό Πρίγκιπα απ’ το ομώνυμο βιβλίο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί.


Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Χαραλάμπους


Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση βασισμένη στη μετάφραση του βιβλίου στην κυπριακή διάλεκτο από τον Ιάκωβο Χατζηπιερή, με τον Αντρέα Νικολαΐδη να υπογράφει την θεατρική μεταφορά και τον Κώστα Σιλβέστρο τη σκηνοθεσία.

Ο Γιάννης Μίνως μιλά στην Avant Garde λίγο πριν κτυπήσει το τρίτο κουδούνι για τον Μικρό Πρίγκιπα στα κυπριακά τόσο για την εν λόγω παράσταση όσο και για τον ρόλο που διαδραματίζει η υποκριτική στη ζωή του.


Πότε πρωτοδιάβασες τον Μικρό Πρίγκιπα; Μπορείς να μας περιγράψεις τα συναισθήματα που, ενδεχομένως, σου είχε προκαλέσει;

Ήμουν τριτοετής στη Δραματική στην Αθήνα όταν μου είχαν κάνει το βιβλίο δώρο για τη γιορτή μου. Δεν περίμενα στα είκοσι δύο μου ν' αντικρίσω ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνία το οποίο, μάλιστα, θα με έκανε να νιώσω ότι γράφτηκε για μένα. Ταύτιση στο έπακρο. Η αγνότητα και η αθωότητα σε όλο της το μεγαλείο. Καταγεγραμμένη και μεταφερόμενη με πολύ όμορφο και απλό τρόπο που σε κάνει να θες να ανοίξεις τα κιτάπια της παιδικότητάς σου και να ελευθερώσεις το παιδί που η κοινωνία σε υποχρεώνει να ξεχάσεις.

Πώς σου φάνηκε η μετάφραση στα κυπριακά; Πώς αξιολογείς, ως αναγνώστης, το εν λόγω εγχείρημα; Όταν έμαθα ότι μεταφράστηκε ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά είπα: "Ε, ναι!". Αν όχι ο Μικρός Πρίγκιπας, τότε ποιό; Για μένα αυτό το βιβλίο είναι ένα παραμύθι λαϊκό που δεν θα ξεχαστεί ποτέ και που πρέπει να ειπωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Η μετάφραση του Ιάκωβου Χατζηπιερή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχα. Διαβάζοντάς την μετάφραση 'φωναχτά' καταλαβαίνεις και την μελωδικότητα της κυπριακής διαλέκτου που αγγίζει ακόμη πιο πολύ την ψυχή μας.

Ο Μικρος Πρίγκιπας σε ωθεί ν' ανοίξεις τα κιτάπια της παιδικότητάς σου και να ελευθερώσεις το παιδί που η κοινωνία σε υποχρεώνει να ξεχάσεις

Πότε προέκυψε η πρόταση για να υποδυθείς τον συγκεκριμένο ρόλο και πώς; Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν με πήρε ο Κώστας το πρωί και μου λέει "Έχω μια υπέροχη ιδέα! Πάμε για καφέ επειγόντως". Απ’ ότι ξέρω η ιδέα στον Κώστα είχε έρθει σαν αναλαμπή το ίδιο πρωινό. Όταν μου είπε το όραμά του, είπα κατευθείαν "Ναι". Πώς να μην αφεθώ στα δημιουργικά -εξαιρετικά- χέρια του Κώστα;

Τι αναμένεις απ’ την παράσταση αυτή; Να ταξιδέψει ο κόσμος μαζί μας και να θυμηθεί την ανιδιοτελή αγάπη. Αυτό το έργο είναι βαθιά ποιητικό και αλληγορικό με τόσα φιλοσοφικά μηνύματα μα, και ταυτόχρονα, απλό και ανθρώπινο. Με αυτή την παράσταση στόχος μας είναι ο θεατής να φύγει με μια μικρή αλλαγή μέσα του. Να δημιουργήσουμε μία σημαντική ψυχική μετατόπιση. Να ξυπνήσουμε το εσωτερικό μας παιδί και να το αγαπήσουμε απ’ την αρχή.

(caption: Φωτογραφία: Μάριος Ιωσηφίδης)

Πώς άρχισε η επαφή σου με την ηθοποιία; Στα έντεκα μου χρόνια, οι γονείς μου με πήγαν σε θεατρικό εργαστήρι. Έκτοτε ερωτεύτηκα με την τεχνη αυτή.

Ποιες ήταν οι πρώτες σου επαγγελματικές εμφανίσεις; Το Θέατρο Τέχνης συνήθιζε να επιλέγει φοιτητές της δραματικής του για να παίξουν επαγγελματικά στις παραστάσεις του. Ήμουν από τους τυχερούς που κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου εκεί είχα συμμετάσχει σε δύο παρστάσεις στο Θέατρο της Φρυνίχου στην Πλάκα. Στο "Σήμα Κινδύνου", σε σκηνοθεσία Άγγελου Αντωνόπουλου και στο "Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου", σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

Για μένα το θέατρο είναι ο λόγος που με κάνει να ονειρεύομαι και να οραματίζομαι το μέλλον

Τι σημαίνει για σένα το θέατρο; Θέατρο είναι για μένα 'αξίες'. Είναι πηγή έμπνευσης και κινητήριος δύναμη. Είναι ένας αμοιβαίος σεβασμός. Είναι ο λόγος που με κάνει να ονειρεύομαι και να οραματίζομαι το μέλλον. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου καλύτερα.

Τι ρόλο έχει να διαδραματίσει το θέατρο σήμερα; Το θέατρο είναι η τροφή της ψυχής. Φτάσαμε στο σήμερα, όπου δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο από αριθμούς -όπως αναφέρει και ο Μικρός Πρίγκιπας- ο τραπεζικός μας λογαριασμός και πώς θα αυξήσουμε τον λογαριασμό μας ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε κι άλλα υλικά αγαθά, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει το σημαντικότερο: Την αγάπη, την ψυχική γαλήνη και την εξέλιξη. Το θέατρο εκτός από διασκέδαση είναι και οδηγός της ψυχής.


Διάβασε εδώ: Ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά πάει θέατρο


Πρόβα ή παράσταση; Δεν θα είχε αξία η Ιθάκη χωρίς το ταξίδι.

Καμαρίνι ή σκηνή; Σκηνή.

Ο εκάστοτε ρόλος που καλούμαι να ερμηνεύσω έρχεται για να φωτίσει στοιχεία του εαυτού μου

Τι σου έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σου ζωή; Μελετώντας και δουλεύοντας τα σπουδαία και κλασσικά κείμενα, μπορείς να καταλάβεις τα πάντα για την ψυχοσύνθεση του ανθρωπίνου γένους. Μέσα από την τριβή μου με αυτά και επάνω σε αναλύσεις στην πρόβα, ξεδιπλώνονται πολλές πτυχές του εαυτού μου. Έχω παρατηρήσει ότι ο εκάστοτε ρόλος που μου εμφανίζεται, και καλούμαι να ερμηνεύσω, έρχεται για να φωτίσει στοιχεία του εαυτού μου που ήρθε η ώρα να εξελίξω και δουλέψω μαζί τους.

Πως φαντάζεσαι τα επόμενα βήματά σου; Αυτή τη στιγμή οργανωνόμαστε με την Still Theatre Group που έχω με την Άντρη Χατζηχριστοδούλου και συζητάμε για τις νέες συνεργασίες της ερχόμενης σεζόν. Οραματιζόμαστε ένα λαμπρό μέλλον για την ομάδα με την Άντρη και δουλεύουμε σκληρά. Σε διάστημα ενός χρόνου ολοκληρώσαμε την τρίτη μας θεατρική παραγωγή με το "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά.


Ο Μικρός Πρίγκιπας στα κυπριακά

Λεμεσός: 24, 25 & 26 Μαίου (Στέγη Σύγχρονου Χορού) Λευκωσία: 29, 30 & 31 Μαίου (ARTos Foundation)

FB / Κρατήσεις: 96363627


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ιάκωβος Χατζηπιερής μιλά για την απόφασή τού να μεταφράσει το διάσημο βιβλίο στην κυπριακή διάλεκτο


Loader