5λεπτο Q & A με τη Τώνια Μισιαλή

5λεπτο Q & A με τη Τώνια Μισιαλή

Από την καλλιτεχνική επιτροπή του Cyprus Film Days

5λεπτο Q & A με τη Τώνια Μισιαλή
Ξεκινά απόψε το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Με ποια κριτήρια πραγματοποιείται η επιλογή των ταινιών, τόσο για το διαγωνιστικό όσο και για το μη-διαγωνιστικό τμήμα;

Η επιλογή των ταινιών γίνεται από την τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ, η οποία αποτελείται από τους Δρ. Κώστα Κωνσταντινίδη (ακαδημαϊκό), τον Μάριο Στυλιανού (Σκηνοθέτη-Παραγωγό) και εμένα (Τώνια Μισιαλή, Σκηνοθέτης-Παραγωγός).

Για το διαγωνιστικό τμήμα Glocal images βλέπουμε τις ταινίες που αιτούνται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και επιλέγουμε αυτές που έχουν μια ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα και θεματολογία. Για το τμήμα Viewfinder επιλέγουμε πρόσφατες ταινίες που έχουν διακριθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και που έχουν αγαπηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στα δύο τμήματα προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε ταινίες από όλες τις ηπείρους, με έμφαση στις τρεις που πλαισιώνουν το νησί μας. Το κοινό φέτος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ταινίες από Ιράν, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Αμερική, Χιλή, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Φινλανδία, Πακιστάν, Αλγερία, Ρωσία, Σερβία, Ελλάδα και Κύπρο.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ στην Κύπρο;

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Cyprus Film Days είναι η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση στην Κύπρο αφιερωμένη στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τον Κύπριο θεατή πιο κοντά στο παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά και να αναδείξουμε τον κινηματογράφο ως μορφή τέχνης. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί. Οι αίθουσες γεμίζουν και ο Κύπριος θεατής αναζητεί να ανακαλύψει νέες τάσεις και ταλέντα του κινηματογράφου του σήμερα.

Φέτος, οι φίλοι του φεστιβάλ και το κυπριακό κοινό ευρύτερα έχουν την ευκαιρία να δουν και δύο πολύ αξιόλογες κυπριακές παραγωγές. Επομένως, η ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική γιατί είναι ίσως η μοναδική φεστιβαλική διοργάνωση στην Κύπρο που έχει τη δυνατότητα προβολής αριστουργημάτων και ανακαλύψεων του διεθνούς κινηματογράφου, συμβάλλοντας παράλληλα στην κινητικότητα και στην ανάπτυξη του τοπικού, μέσα από εργαστήρια και συμμετοχή στα προγράμματα του φεστιβάλ που φιλοξενούν σημαντικούς και έμπειρους επαγγελματίες της διεθνούς κοινότητας.

15 χρόνια CFD φέτος, και βλέπουμε το φεστιβάλ να επεκτείνεται και να εξελίσεται, με πρόσφατο επίτευγμα τον τιμητικό τίτλο από το EFFE. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Βρισκόμαστε μεσούσης της προσπάθειας να ανοίξουμε τα φτερά μας ακόμη περισσότερο, προσελκύοντας εκτός από το κυπριακό κοινό και τους ξένους συντελεστές των ταινιών, καθώς και κοινό και επαγγελματίες του χώρου από το εξωτερικό, Σκοπός μας για τα επόμενα χρόνια είναι το Φεστιβάλ να μετεξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των τριών ηπείρων που περιβάλλουν το νησί μας!

Σκοπός μας είναι το Φεστιβάλ να γίνει σημείο συνάντησης των τριών ηπείρων που μας περιβάλλουν

Οι «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου» είναι το επίσημο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του νησιού. Συμπεριλαμβάνουν το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και την ενότητα «Viewfinder», όπου προβάλλονται ταινίες που έχουν διακριθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ τη χρονιά που μόλις πέρασε. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη ειδικό τμήμα προβολών για παιδιά και νέους, όπου επίσης προβάλλονται βραβευμένες ταινίες για παιδιά από διάφορες χώρες αλλά και ταινίες που έγιναν από παιδία στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για την επιλογή των ταινιών υπεύθυνη είναι μια τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή, ενώ για τη βράβευση μια πενταμελής κριτική επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Ζήνα Παλάς στη Λευκωσία, από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2017. Πρεμιέρα δίνεται απόψε με την πολυαναμενόμενη προβολή στο Ριάλτο της κυπριακής παραγωγής Rosemarie του Άδωνη Φλωρίδη

Για συνεχή ενημέρωση ακολούθα τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook εδώ

Loader