10 λόγοι για να πας το Σάββατο στο 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

10 λόγοι για να πας το Σάββατο στο 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

Θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας – Η Avant Garde θα είναι εκεί

Μετά από δύο χρόνια αναβολών ένεκα της πανδημίας, ένα από τα μεγαλύτερα-και πιο οργανωμένα, με άμεση επίδραση στην τοπική κοινωνία-παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου, επιστρέφει πανηγυρικά, αυτό το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην πανέμορφη κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας από τις 15:00 μέχρι και τις 21:00.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας αποτελεί το μεγάλο παιδί του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με μία σπουδαία ομάδα ο οποίος το διοργανώνει εδώ και 17 χρόνια σε συνεργασία με την εκάστοτε κοινότητα της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας που το φιλοξενεί.

Η φετινή διοργάνωση είναι η 17η και θα πραγματοποιηθεί σε ένα χωριό της ημιορεινής Λάρνακας που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει, τον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας. Οι λόγοι για να βρεθείς σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι πάρα πολλοί αλλά εμείς συγκεντρώσαμε τους 11 καλύτερους για να βιώσεις μία πραγματικά πολύ ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη κέφι, μουσική, χορό και παράδοση. 

1

1. Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Κύπρου

Αναμφίβολα, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνει τα τελευταία 17 χρόνια ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 10.000 άτομα τόσο από την επαρχία Λάρνακας όσο και από την υπόλοιπη Κύπρο. Ένα πολυπληθές, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ για κάθε ηλικία που όταν βρεθείς εκεί θα βιώσεις μία μοναδική εμπειρία.

1

 

2. Τα παραδοσιακά προϊόντα 

Μεγάλο πλεονέκτημα του φεστιβάλ αποτελούν τα λογής λογή περίπτερα αλλά και βιωματικά εργαστήρια όπου θα παρακολουθήσεις ιδίοις όμμασι πως παρασκευάζονται πολλά από τα αγαπημένα σου παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα της Κύπρου. Μέλη του Συλλόγου και όχι μόνο θα ψήνουν διάφορες λιχουδιές, λουκουμάδες, πίττες με μέλι, παστέλι και τόσα άλλα καλούδια του τόπου μας που θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς και να προμηθευτείς. 

1

3. Τιμώμενο προϊόν τα μακαρόνια του Σκλινιτζιού

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα συγκεκριμένο τοπικό προϊόν τόσο της επαρχίας Λάρνακας όσο και ολόκληρης της Κύπρου. Φέτος, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας τιμά τα Μακαρόνια της Σμίλας ή Μακαρόνια του Σκλινιτζιού και όχι τυχαία. Μετά από πρωτοβουλία και πολύχρονες προσπάθειες του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας το συγκεκριμένο εξαιρετικό προϊόν της Λάρνακας κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) γεγονός που συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία και προώθηση του προϊόντος. Αν βρεθείς στο φεστιβάλ θα μάθεις πώς φτιάχνεται, θα δεις τις μαστόρισσες του μακαρονιού να το φτιάχνουν, μπορείς να το δοκιμάσεις και φυσικά να το αγοράσεις. 

Διάβασε ακόμη: Γιατί τα Μακαρόνια της Σμίλας έγιναν προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης;

6

1

4. Χρίστος Χριστοδούλου Vs Χρύσω Λέφου 

Μία... διαφορετική μάχη θα δοθεί φέτος στο Φεστιβάλ όπως μάθαμε. Πρόκειται για μία μαγειρική μάχη ανάμεσα στον αγαπημένο μας σεφ Χρίστο Χριστοδούλου και την δημοφιλή τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου. Οι δύο μάγειρες   θα παρουσιάσουν συνταγές με τα μακαρόνια του σκλινιτζιού και θα κοντραριστούν για το  ποιος θα φτιάξει την καλύτερη συνταγή. Δεν θέλεις να χάσεις αυτή την μάχη φαντάζομαι! 

Διάβασε ακόμη: Άννα Κοσμά: «Το Φεστιβάλ μας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ημιορεινής και ορεινής Λάρνακας»

1

5. Η φιλοξενία 

Το φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο μία μεγάλη παρέα. Μικροί και μεγάλοι εξερευνούν τα περίπτερα και τα βιωματικά εργαστήρια ενώ οι κυρίες και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι εκεί να σε υποδεχθούν με χαμόγελο, να σε φιλέψουν με τα καλούδια τους και να σε καλωσρίσουν με τον καύτερο τρόπο. Η φιλοξενία είναι τόσο όμορφη και ζεστή που θα νιώσεις από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι σου.

1 

6. Ο Άγιος Θεόδωρος

Δεν είναι λίγο το γεγονός πως φέτος το φεστιβάλ φιλοξενείται στην έδρα του Συλλόγου Γυναίκων Υπαίθρου Λάρνακας αφού εκεί βρίσκεται και το οίκημά του στην είσοδο του χωριού. Ο Άγιος θεόδωρος που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει viral με τα διάφορα isntagrammable σημεία που διαθέτει είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που εχεις δει να ανεβαίνουν στα ποστ του Instagram. Μάθε λοιπόν πως θα έχεις την ευκαιρία να βιώσεις ένα φεστιβάλ το οποίο η θα πραγματοποιηθεί στην εξωραϊσμένη κοίτη του ποταμού, σε έναν πανέμορφο, πετρόχτιστο και άνετο χώρο, ακριβώς στον πυρήνα του χωριού. 

Διάβασε ακόμη: Το μικρό «θαύμα» του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας

7. Ανέβασε το επομενό σου post 

Ο Άγιος Θεόδωρος όπως είπαμε το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα viral με πολλά και διάφορα όμορφα instagrammable σημεία τα οποία μπορείς να δεις από κοντά και να φωτογραφηθείς. Από τον τηλεφωνικό θάλαμο και το σημείο θέας “Το Στεφάνι” με το γνωστό παράθυρο μέχρι την μεγάλη ξύλινη καρδιά στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας. 

 

8. Τα αξιοθέατα του χωριού 

Ο Άγιος Θεόδωρος διαθέτει πολλά αξιοθέατα τα οποία θα μπορείς να απολαύσεις ανήμερα του φεστιβάλ. Ένα παλιό λεωφορείο θα κάνει βόλτες στα πιο πολύ φωτογραφιζόμενα σημεία του χωριού. Ο παλιός ελιόμυλος,  η πινακοθήκη του χωριού, και τα Αγροτουριστικά καταλύματα θ’ ανοίξουν της πόρτες τους να υποδεχθούν τον κόσμο και στις αυλές τους  θα φιλοξενήσουν δραστηριότητες. 

9. Δραστηριότητες για τα παιδιά

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα στηθεί μια μίνι φάρμα με προβατάκια, κατσικάκια, κοτούλες και γαϊδουράκια που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά. Επίσης, μια ειδική κατασκευή- κούνια φτιάχτηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο γεγονός. Θα τοποθετηθεί στο κεντρικό γεφύρι της κοινότητας ως σημείο φωτογράφισης για μικρούς και μεγάλους.  

10. Η Avant Garde θα είναι εκεί 

Για πρώτη φορά η Anant Garde θα στήσει δικό της περίπτερο σε ένα μεγάλης εμβέλειας παραδοσιακό φεστιβάλ της Κύπρου, με σκοπό να στηρίξει, τόσο το συγκεκριμένο φεστιβάλ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού μας αλλά να σταθεί αρωγός σε τέτοιες ποιοτικές προσπάθειες που αναδεικνύουν τα ντόπια προϊόντα του τόπου μας και επικροτούν τις προσπάθεις των μικρών βιοτεχνιών και παραγωγών. Ελάτε να τα πούμε από κοντά! 

Loader