Μας τρολάρει (τους Κύπριους) το Κουλούρι

Μας τρολάρει (τους Κύπριους) το Κουλούρι

"Από ακατάσχετους πνιγμούς κατά την ομιλία υπέφεραν οι αρχαίοι Κύπριοι, αποκαλύπτει νέα έρευνα": Αυτός είναι ο τίτλος που μας διακωμωδεί σήμερις στο πολύ κουλ Κουλούρι. 

Αυτούσιο το κείμενο: 

Το φως της δημοσιότητας είδε μια νέα άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία αποκαλύπτει μια έως τώρα άγνωστη πτυχή της ζωής των αρχαίων Κυπρίων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι κάτοικοι της αρχαίας Κύπρου και ομιλούντες την αρχαία Κυπριακή διάλεκτο διέτρεχαν τον κίνδυνο ξαφνικού πνιγμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας, λόγω της απαιτητικής προφοράς της γλώσσας και των πολλών ένρινων, άηχων και κλειστών φθόγγων.

Φαίνεται πως το φαινόμενο ήταν συχνό και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο, τόσο που τα αρχαία Κυπριακά αποκαλούνταν από άλλους λαούς της εποχής ως «γλώσσα που δένει» (σ.σ. τον λαιμό), έκφραση που ενδεχομένως εξηγεί και την προέλευση της λέξης «γλωσσοδέτης».

Τουλάχιστον τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας Κύπρου, οι βασιλείς Νικονκρέων ο Ονλήσιχλος και Πνυτναγόρας ο Στηνσάνωρ καθώς και ο φιλόσοφος Ζήννων ο Μνανσέας, βρήκαν τον θάνατο λόγω κακής επιλογής λέξεων που τους οδήγησε στο να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν την πρότασή τους. Συνολικά η πάθηση υπολογίζεται πως σκότωνε έως και έναν στους 20 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων.

Στις μελλοντικές κατευθύνσεις συνέχισης της έρευνας που ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβάνεται η μελέτη για το εάν οι Κύπριοι πάσχουν από υπνική άπνοια σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους υπόλοιπους λαούς, καθώς και το κατά πόσο η τριχοφυΐα στην περιοχή του λαιμού επηρεάζει την εξέλιξη της γλώσσας ανά τους αιώνες.

Loader