ΟΥΝΕΣΚΟ: «Μην κατεδαφίσετε τα τείχη της Λευκωσίας»*

ΟΥΝΕΣΚΟ: «Μην κατεδαφίσετε τα τείχη της Λευκωσίας»*

Λαφαζαnews. Γιατί τα σκέτα news είναι boring

Την ανακούφιση της που μνημεία του βεληνεκούς της Ακρόπολης στην Αθήνα δεν βρίσκονται στην Κύπρο, δηλώνει, μέσω έκτακτης και αγωνιούδους, σημερινής γραπτής της ανακοίνωσής, η αρμόδια Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για προστατευόμενα μνημεία που βρίσκονται στο νησί μας και που κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Από τη μία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «είναι ευτύχημα που σημαντικά μνημεία όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα, η Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι και το Κολοσσαίο στη Ρώμη δεν βρίσκονται στην Κύπρο, καθώς η αιφνίδια και παράνομη κατεδάφιση τους θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την ανθρωπότητα και οι επιπτώσεις θα ήταν ανεπανόρθωτες. Θα ήταν πραγματικά τεράστιο και πανίσχυρο το σοκ και το πλήγμα από μια τέτοια εξέλιξη, που ωστόσο δεν θα ήταν απίθανη αν το μνημείο βρισκόταν σε κυπριακό έδαφος».

Από την άλλη, σημειώνεται «δεν μπορούμε παρά να διατυπώσουμε τη βαθιά ανησυχία μας, αφού στο μεσογειακό νησί της Κύπρου με τη μακραίωνη και πολυκύμαντη Ιστορία, βρίσκονται επίσης σημαντικά ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία, τα οποία έχουν κιόλας ανακηρυχθεί επισήμως προστατευόμενα και που, όπως μαρτυρεί μια σειρά από γεγονότα, ενδέχεται να κατεδαφιστούν».

Σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή από τις κυπριακές αρχές

Σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή από τις κυπριακές αρχές, η αρμόδια Επιτροπή Ευρώπης και Μέσης Ανατολής κάνει ειδικότερα λόγο για τη σημασία της μη κατεδάφισης των ενετικών τειχών σε Λευκωσία και Αμμοχώστο, όπως επίσης και για την ανάγκη συντήρησης και προστασίας των φράγκικων καθεδρικών στις δύο πόλεις, του αββαείου του Μπέλα - Μπαίς, του φρούριου του Κολοσσίου και των αρχαίων αμφιθεάτρων Σαλαμίνας, Κουρίου, Σόλων και Πάφου, «για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα απ' τα παραδείγματα», σημειώνεται.

«Με τρεμάμενα χέρια και μ' ένα κόμπο στο λαιμό, απευθύνουμε έκκληση στις αρχές της Κύπρου όπως τα παραπάνω μνημεία αντιμετωπιστούν με τη δέουσα φροντίδα και σεβασμό και όπως δεν κατεδαφιστούν με μπουλντόζες ξαφνικά και παράνομα ένα πρωί».

Μεγίστης και εξαιρετικής σημασίας, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι και οι δέκα βυζαντινές εκκλησίες στην οροσειρά του Τροόδους, τις οποίες η ίδια η Κύπρος έχει εγγράψει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και -για την ώρα- διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Εξάλλου, σε σχετική τοποθέτηση που κινείται σε παρόμοιο πνεύμα, προέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) σημειώνοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν εκ μέρους της ΕΕ ασφαλιστικές δικλείδες με σκοπό τα προστατευόμενα μνημεία στο νησί της Κύπρου να μην γκρεμιστούν.

*Το παραπάνω αποτελεί προϊόν φαντασίας και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Loader