Τρεις γυναίκες μάς λένε γιατί διαδηλώνουν (και) στην Κύπρο

Τρεις γυναίκες μάς λένε γιατί διαδηλώνουν (και) στην Κύπρο

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Κρύβοντας συμβολικά το πρόσωπο, γυναίκες από το νησί μας συντάσσονται με γυναίκες που ξεσηκώνονται στη Χιλή και σ’ όλο τον κόσμο

Γυναίκες από όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται ενάντια σε κάθε μορφή βίας που δέχονται. Με αφετηρία τη Χιλή, η δράση «Ο βιαστής είσαι εσύ» (El violador eres tu) παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, οι γυναίκες της Κύπρου μαζευόμαστε στην πλατεία Διοικητηρίου για να δηλώσουμε παρούσες στην παγκόσμια κινητοποίηση γυναικείας αλληλεγγύης. Οι φωνές των γυναικών κατά της πατριαρχίας ενώνονται για να διεκδικήσουν τα βασικά τους δικαιώματα. Παρόλο που η πατριαρχία στην Κυπρο εκφράζεται με κρυφούς και κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους, έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όπως παντού στον κόσμο. Θεωρούμε την παρουσία σας σημαντική. Ένωσε την φωνή σου με αυτή χιλιάδων γυναικών!

Το παραπάνω κείμενο συνοδεύει το event που δημιουργήθηκε προσκαλώντας όλες τις γυναίκες της Κύπρου να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της έμφυλης βίας που, θα γίνει το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, στις 3 το απόγευμα, στην πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό

Τρεις (3) γυναίκες που θα συμμετάσχουν στη δράση που θα γίνει στην Κύπρο στέλνουν στην ΑVANT GARDE το πρόσωπό τους, συμβολικά καλυμμένο, και μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί μας: 


ΟΧΙ, το φταίξιμο δεν είναι δικό μου, ούτε η συμπεριφορά μου, ούτε το ντύσιμό μου

Γιατί είμαι εδώ. Είμαι εδώ γιατί είναι ανάγκη μου και χρέος μου. Για την αλληλεγγύη των γυναικών της Χιλής και των χιλιάδων άλλων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, που ένιωσαν την ίδια ανάγκη να βγουν στον δρόμο. Είμαι εδώ για να δηλώσω παρούσα και να ενώσω τη φωνή μου, με τόσες άλλες, τονίζοντας ότι ΟΧΙ, το φταίξιμο δεν είναι δικό μου, ούτε η συμπεριφορά μου, ούτε το ντύσιμό μου. Και δεν αναφερόμαστε, ούτε μαχόμαστε μόνο ενάντια στον βιασμό αλλά σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών και ιδιαίτερα αυτής που είναι αόρατη και κοινωνικά αποδεκτή και που σχεδόν πάντοτε μετατρέπει τη γυναίκα από θύμα σε θύτη.

Είχα ένα διευθυντή στο μακρινό παρελθόν, ο οποίος τη μέρα της αφυπηρέτησης του μας αποχαιρέτησε με αξιομνημόνευτο τρόπο. Χούφτωσε κανονικά (κεφαλοκλείδωμα – φιλί στο στόμα – και χέρι να χαϊδεύει τα οπίσθια) έξι με επτά κοπέλες στη σειρά στο γραφείο του. Καμία μας δεν αντέδρασε και σίγουρα δεν αναφέρομαι σε νομικές διαδικασίες εναντίον του, κάτι τέτοιο δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό. Εννοώ να πούμε κάτι μεταξύ μας, για το σοκ και το ανεπίτρεπτο της συμπεριφοράς του. 

Σε όλα τα χρόνια που εργάζομαι έχω γίνει μάρτυρας σε πάμπολλα περιστατικά ψυχολογικής κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ποτέ δεν συνέβη τίποτα, ποτέ δεν υπήρξε απολύτως καμία συνέπεια. Διότι υπάρχει πολύς φόβος και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί όταν δεν τον αφορά σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά τα καθημερινά φαινόμενα γίνονται ανεκτά από τη σιωπή μας. Εύχομαι οι νέες γενιές γυναικών να τα καταφέρουν καλύτερα με λιγότερο φόβο και περισσότερο αυτοσεβασμό.


Η μάνα μου βιάστηκε από τον θείο της αλλά έπρεπε να μην το πει γιατί «τι θα πει ο κόσμος για την οικογένεια»

Τη γιαγιά μου την έδωσε ο πατέρας της χωρίς να τη ρωτήσει σ’ έναν άντρα που την έδερνε αλλά έπρεπε να κάνει υπομονή γιατί «αυτό ήταν το θέλημα του Θεού». Η μάνα μου βιάστηκε από τον θείο της όταν ήταν 12 ετών αλλά έπρεπε να μην το πει παρακάτω γιατί «τι θα πει ο κόσμος για την οικογένεια» . Εγώ παρενοχλήθηκα από τον φίλο της μάνας μου αλλά δεν έφταιγε ο άνθρωπος αφού «αίμα κυλάει στις φλέβες του κι εγώ πρέπει να του κουνήθηκα».

Μπορώ να εγγυηθώ στις κόρες μου οτι δεν κινδυνεύουν από παρόμοια οικογενειακά «ατυχήματα». Δεν μπορώ όμως να τις προστατέψω ούτε από τους θαμώνες στο διπλανό τραπεζάκι , ούτε από τους εργοδότες τους , ούτε από τα μάτια του γυναικολόγου, ούτε από το ειρωνικό χαμόγελο του κάθε αρσενικού που θα τις ακούσει με συγκατάβαση. Και δεν μπορώ γιατί ούτε το κράτος με βοηθά, ούτε οι θεσμοί. Γιατί ούτε η γειτόνισσα μου θα με βοηθήσει, ούτε καν η κόρη της που είπε στη δική μου «οϊ να έχεις παράπονο αν σου βάλουν χέρι με τούντη φούστα που εφόρεσες». Επειδή λοιπόν νιώθω ανήμπορη να βοηθήσω και να βοηθηθώ, κατεβαίνω στο δρόμο για να δηλωσω ακριβώς αυτό!


θα ήθελα να καταγγείλω κάθε μορφής βία και άνιση αντιμετώπιση

Στην Κύπρο, η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένη. Η άνιση αντιμετώπιση φύλων καθρεφτίζεται σε πολλά παρακλάδια. Άνιση αντιπροσώπευση στα δικαιώματα εργασίας, σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Όλα αυτά οδηγούν σε πατριαρχική κοινωνία, συμβάλλοντας  στη συνέχιση της αποδοχής της γυναικας ως κατώτερο φύλο, επικυρώνοντας την  κοινωνική, λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. Σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης με τις γυναίκες της Χιλής, θα ήθελα να καταγγείλω κάθε μορφής βία και άνιση αντιμετώπιση κατά των γυναικών όλου του κόσμου. 

 

Δες στο βίντεο το τραγούδι από τη Χιλή που εξαπλώνεται σαν αστραπή, παντού:

To αρχικό βίντεο από τη Χιλή, με ελληνικούς υπότιτλους:

 

jhfjfjfjf

Mάθε περισσότερα για τη δράση αύριο στην Κύπρο, εδώ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: 

Τι θα λέγατε για λίγη ενσυναίσθηση;

Loader