Χαρίλαος Βελάρης: «Εμείς είμαστε η Ευρώπη κι οι Ευρωπαίοι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε»

Χαρίλαος Βελάρης: «Εμείς είμαστε η Ευρώπη κι οι Ευρωπαίοι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε»

O Συμπρόεδρος του Volt Cyprus σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Avant-Garde

Το Volt είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα, που ήδη δραστηριοποιείτε σε περισσότερες από 30 χώρες. Όπως αναφέρετε μάλιστα στην ιστοσελίδα του, είναι «ένα πανευρωπαϊκό, πραγματιστικό και προοδευτικό κίνημα. Προωθούμε τη διαφορετικότητα και την ίδια στιγμή ερχόμαστε μαζί, λόγω των κοινών μας στόχων και αξιών».

Ο Co-President της Volt Cyprus μίλησε αποκλειστικά στην Avant-Garde για τις θέσεις τους, την  Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την κρίση της εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η πολιτική στην Κύπρο.

Κύριε Βελάρη, ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο βασικός στόχος του Volt και πώς συμβάλλει στην κοινωνία;

Το Volt φιλοδοξεί να δώσει φωνή και να αντιπροσωπεύσει το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν πολιτικά άστεγο. Παρόλο που η κυπριακή κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική, πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος με πιο προοδευτικές απόψεις, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα κοινωνικά ζητήματα, που – όπως κι εμείς που δημιουργήσαμε το Volt – ένιωθε δυσφορία και δεν μπορούσε να εκφραστεί μέσω των παλαιών κομμάτων. Ενδυναμώνοντας τους προοδευτικούς πολίτες της Κύπρου, το Volt μπορεί να συμβάλει στο να συγκρατήσει σε πιο μετριοπαθή πλαίσια το δημόσιο διάλογο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε μια ροπή προς το συντηρητισμό και το λαϊκισμό, λόγω της απουσίας ισχυρού αντιλόγου.

Πώς βλέπετε το ρόλο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε αυτήν τη σχέση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κοινό μας σπίτι, η κοινή μας πατρίδα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εμπεδώσουμε στη συνείδηση των Κυπρίων. Συχνά ακούμε να γίνεται αναφορά στην “Ευρώπη” και “τους Ευρωπαίους” σαν να είναι κάτι ξένο που δεν συμπεριλαμβάνει εμάς. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Εμείς είμαστε η Ευρώπη κι οι Ευρωπαίοι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Δυστυχώς, στα πρώτα 20 χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος δεν κατάφερε να έχει την επιρροή που θα μπορούσε. Βλέπουμε πολιτικούς από άλλα μικρά κράτη – μικρότερα από την Κύπρο, όπως τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο – να καταλαμβάνουν τα ανώτατα αξιώματα στην ΕΕ (αναφέρομαι στον τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ και στην νυν Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μετσόλα), καταρρίπτοντας το αφήγημα ότι η ΕΕ είναι ένα κλαμπ όπου οι μεγάλοι κάνουν ό,τι θέλουν. Ο λόγος που η Κύπρος δεν μπόρεσε να έχει την επιρροή που θα μπορούσε είναι επειδή αυτοί που μας αντιπροσώπευαν μέχρι σήμερα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν κατάφεραν να αναπτύξουν τις αναγκαίες σχέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και δεν έδειχναν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα πανευρωπαϊκά θέματα και τα προβλήματα των άλλων, έχοντας όμως την απαίτηση όλοι οι άλλοι να ενδιαφέρονται για τα δικά μας προβλήματα. Αυτό, αναπόφευκτα, είχε ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι να θεωρούνται μονοθεματικοί και να μην τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Το Volt, ως ένα πανευρωπαϊκό κόμμα, είναι σε πολύ καλύτερη θέση να ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι θέσεις που προβάλλουμε υποστηρίζονται από τους ευρωβουλευτές και τους άλλους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Volt σε όλες τις χώρες.

Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με τα κύρια πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος;

Το Volt θεωρεί ότι τα κύρια προβλήματα της Κύπρου είναι το άλυτο Κυπριακό κι η διαφθορά κι αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Από το 1964 που το κράτος μας λειτουργεί υπό το καθεστώς του δικαίου της ανάγκης, έχουν συσσωρευτεί υπερεξουσίες στο πρόσωπο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στη διαφθορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διορισμός των ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπου ο Πρόεδρος ουσιαστικά διορίζει όποιον θέλει. Στο Volt, που είναι το μοναδικό πραγματικά δικοινοτικό κόμμα της Κύπρου, πιστεύουμε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της μοναδικής εφικτής λύσης και αυτής που κατονομάζεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε η Κύπρος να γίνει επιτέλους ένα κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από τις παθογένειες που μας κρατούν πίσω. Ταυτόχρονα, στο Volt έχουμε ξεκάθαρες προοδευτικές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα, επειδή πιστεύουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς “ναι μεν, αλλά”.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε θέματα οικονομίας, εκπαίδευσης, υγείας και περιβάλλοντος;

Το Volt πιστεύει σε μια βιώσιμη οικονομία, που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις πραγματικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπήρχαν τεράστιες εισροές κεφαλαίου στην Κύπρο, ελάχιστα από τα χρήματα αυτά έμειναν στην κυπριακή οικονομία κι οι μόνοι που επωφελήθηκαν ήταν ένας πολύ μικρός αριθμός μεσαζόντων, οι οποίοι αποκόμισαν τεράστιες περιουσίες. Στο θέμα της παιδείας, το Volt θεωρεί ότι χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, διότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει μείνει πίσω και, με μεγάλη ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι, βγάζουμε μαθητές οι οποίοι αποστηθίζουν ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών, τις οποίες δεν ξέρουν πώς να τις αξιοποιήσουν. Δυστυχώς, οι μαθητές αυτοί θα καταστούν οι άνεργοι του μέλλοντος. Το Volt υποστηρίζει μια σύγχρονη, κοσμική παιδεία που να δίνει στα παιδιά μας τις δεξιότητες που χρειάζονται στο σύγχρονο κόσμο, που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τον αλληλοσεβασμό. Τέλος, το Volt επιθυμεί μια παιδεία που να προάγει την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία και όχι τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Στο θέμα της υγείας, το Volt θεωρεί ότι η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας δεν είναι προνόμιο, αλλά αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Γι’ αυτό θέτουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας την ενίσχυση του ΓΕΣΥ και την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ποια είναι η θέση σας για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί μας;

Η Κύπρος κινδυνεύει με ερημοποίηση, με διάβρωση των ακτών της, με καταστροφή των δασών της λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και με λειψυδρία, τα οποία επιδεινώνονται λόγω της άναρχης ανάπτυξης. Ασφαλώς, η προστασία του περιβάλλοντος είναι παγκόσμιο θέμα, το οποίο καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της, αλλά πρέπει όλοι να συμβάλουμε για τη σωτηρία του πλανήτη. Χρειαζόμαστε σχέδιο για τον επόμενο αιώνα, το οποίο θα περιλαμβάνει ταχεία μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθως και βιώσιμη χρήση της γης μέσα από ένα σχέδιο με χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Έχουμε στην Κύπρο 28 περιοχές Natura, αλλά η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να προστατευτεί η βιοποικιλότητα και τα παράλια μας από τη διάβρωση, μέσω της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων πάνω στην παραλία. 

Πώς το Volt έχει σκοπό να πετύχει ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο όσον αφορά το περιβάλλον;

Δυστυχώς, η Κύπρος βρίσκεται πολύ χαμηλά στους ευρωπαϊκούς δείκτες για τα περιβαλλοντικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το πράσινο στις πόλεις. Πρέπει να αυξήσουμε αριθμό των δέντρων, κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση της θερμοκρασίας, η οποία το καλοκαίρι στα αστικά κέντρα τείνει να γίνει αφόρητη. Κυρίως, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε περιβαλλοντική κουλτούρα και να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας που – είτε για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, είτε από αφέλεια – αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε αλλαγή της πολιτικής προσέγγισης για την ανάπτυξη, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο σχεδιασμό δημοσίων μεταφορών για ολόκληρη των Κύπρο, ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του κτιριακού αποθέματος μας. Θέλουμε επίσης τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες θα συμμετέχουν οι πολίτες και κοινοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα από τα οποία να μπορούν να επωφελούνται όσοι, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους. Όσο αφορά στην αφαλάτωση, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το είδος της ενέργειας που θα χρησιμοποιείται, καθώς και τη διαχείριση των καταλοίπων, ώστε να μη δημιουργήσουμε νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.

1

Η κλιματική κρίση είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα, μπορούν θεωρείτε να μετριαστούν λίγο οι επιπτώσεις της;

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων, η ΕΕ ανέλαβε ηγετικό ρόλο για να παρθούν τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία κι η Κίνα άρχισαν να αντιλαμβάνονται κι εκείνες ότι η καταστροφή του πλανήτη θα καταστρέψει όλες τις χώρες και πλέον υπάρχει συναντίληψη στην πλειοψηφία της ανθρωπότητας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Χρειάζονται όμως πολύ γενναία μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος. Αυτό που όλα τα κράτη πρέπει να κάνουν, είναι να σχεδιάσουν τη μετάβαση με δίκαιο τρόπο, ώστε να μην επωμιστεί δυσανάλογο κόστος οποιαδήποτε κατηγορία ανθρώπων. Χρειάζεται, δηλαδή, να δοθεί έμφαση στην κοινωνική και τη γενεακή δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να μετακυληθεί όλο το κόστος στην επόμενη γενιά. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, που θα αντιμετωπίζουμε όλο και συχνότερα ένεκα της κλιματικής αλλαγής.

Πώς το Volt σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κρίση της εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η πολιτική στην Κύπρο;

Είναι γεγονός ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν την πολιτική με μεγάλη δυσπιστία κι αυτό είναι δικαιολογημένο διότι τα παλαιά κόμματα απέτυχαν στην πρόταξη πολιτικών θέσεων και στα μάτια της κοινωνίας έδωσαν την εντύπωση ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ανάληψη πολιτειακών αξιωμάτων για τους ίδιους. Αυτό που μπορεί να κάνει το Volt είναι να δώσει το καλό παράδειγμα, αποδεικνύοντας στους πολίτες ότι υπάρχει κι ο σωστός τρόπος άσκησης της πολιτικής, αυτός που πολιτεύεται για να προβάλει τις θέσεις και τις αρχές κι όχι για το προσωπικό του συμφέρον, που στέκεται πιστός στις αξίες του και δεν μπαίνει σε αλλοπρόσαλλες συμμαχίες με ετερόκλητα σχήματα με μόνο σκοπό τη νομή της εξουσίας.

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή της Κύπρου και πώς σκοπεύετε να τους ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν;

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων αδιαφορεί για την πολιτική, με αποτέλεσμα να μην είναι καν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς υποστηρίζουμε την αυτόματη εγγραφή όλων των πολιτών στον εκλογικό κατάλογο, ώστε να καταστεί ευκολότερη η συμμετοχή όσων το επιθυμούν στις εκλογές. Απ’ εκεί και πέρα, είναι σίγουρα ανησυχητικό ότι οι πολίτες – κι ιδιαίτερα οι νέοι – αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν κάτι που δεν τους αφορά, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους. Ως πολιτικό κόμμα, συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ενημέρωση των πολιτών για το πώς η ζωή τους εξαρτάται από την πολιτική, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνεται μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος – κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει και πρέπει να αλλάξει. Τέλος, αν κι εμείς δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους βάσει της ηλικίας (εξ ου κι έχουμε μέλη από 18 μέχρι 90 ετών), θα ήθελα να αναφέρω ότι το Volt είναι σαφώς το πιο νεανικό κόμμα της Κύπρου, κάτι που βοηθά στην επικοινωνία με τους πιο νέους συμπολίτες μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι 7 από τα 9 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος μας είναι κάτω από 40 ετών.

Loader