Δείτε στην Digital Tv μία σημαντική σειρά αφιερωμάτων στους Κύπριους καλλιτέχνες από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε στην Digital Tv μία σημαντική σειρά αφιερωμάτων στους Κύπριους καλλιτέχνες από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Με τη σειρά αφιερωμάτων "Art in the city", το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου παρουσιάζει το έργο Κυπρίων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης

H σειρά αφιερωμάτων πραγματοποιείται στo πλαίσιo της προβολής και διάσωσης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Με τη σειρά αφιερωμάτων "Art in the city", το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου παρουσιάζει το έργο Κυπρίων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης, στo πλαίσιo της προβολής και διάσωσης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής έχουν γυριστεί 8 επεισόδια. Τα δύο πρώτα μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει μέσω της πλατφόρμας της Digital (εδώ και εδώ), απ’ όπου θα υπάρχει πρόσβαση και για τα υπόλοιπα επεισόδια σύντομα, αλλά και από την σελίδα  του ΓΤΠ στο Facebook. 

7

Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Ανδρέα Χαραλάμπους

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1947 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικοβ της Μόσχας. Μέσα από τα έργα του εξυμνεί την Κύπρο και την φύση της, τον άνθρωπο, την μυθολογία και εκφράζει φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η Λευκωσία, όπου γεννήθηκε και ζει, είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα του θέματα. Έχει διοργανώσει πολλές προσωπικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη του συνεισφορά στην τέχνη, τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος της.

7

Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Χρίστο Φουκαρά

Ο Χρίστος Φουκαράς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου. Σπούδασε ζωγραφική στη Μόσχα, στην Ακαδημία Ζωγραφικής «Σούρικωφ». Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης. Οργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σημεία αναφοράς στο έργο του είναι οι απλοί άνθρωποι και η φύση της Κύπρου. Πέρα από την ζωγραφική ασχολήθηκε επίσης με τη ξυλογλυπτική και το ανάγλυφο με τσιμέντο.

Επεισόδια που θα ακολουθήσουν: 

Επ. 3: Εικαστικός καλλιτέχνης, Νίκος Κουρούσιης

Ο Νίκος Κουρούσιης γεννήθηκε το 1937 στο Μιτσερό και ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε τέχνη στην Σχολή Καλών Τεχνών Saint Martin’s και στο Horney College of Art στο Λονδίνο. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Κύπρου. Η θεματογραφία του Νίκου Κουρούση συνδέεται άμεσα με το μύθο ενώ μέσα απο τα έργα του μας καλεί να στοχαστούμε για την ανθρώπινη, κοινωνική διάσταση μέσα από νέες εικαστικές κατευθύνσεις και καινούργια εκφραστικά μέσα. Το 2021 του απονεμήθηκε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Νίκος Κουρούσιης ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο σκηνογραφίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Επ. 4: Ζωγράφος Ρέα Μπέιλυ (Rhea Bailey) 

Η Ρέα Μπέιλυ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Άρχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, στο Sir John Cass School  of Art  και τις ολοκλήρωσε στο College of Art στο Λίβερπουλ. Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργάστηκε για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολεία της Κύπρου.  Το έργο της υπερβαίνει την καθημερινή εμπειρία προς αναζήτηση της ουσίας που βρίσκεται πέρα απο το πεδίο της μορφής. Είναι με αυτόν τον τρόπο μια έκφραση πνευματικότητας.  Η Ρέα Μπέιλυ παρουσίασε το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Αγγλία, ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισπανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνής εκθέσεις και Φεστιβάλ Τέχνης στο εξωτερικο. Εκτός από το σχέδιο και τη ζωγραφική ασχολήθηκε επίσης με την υφαντική.

Επ. 5: Ζωγράφος Ελένη Νικοδήμου  

Η Ελένη Νικοδήμου γεννήθηκε στο χωριό Άλωνα το 1955. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας.  Το 1978 ξεκίνησε τις σπουδές τις στις Καλές Τέχνες στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts του Παρισιού. Το 1983 πήρε το δίπλωμα της ζωγραφικής και χαρακτικής. Το 1986 έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Matisse από την Γαλλική Πρεσβεία της Κύπρου, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 22 Ατομικές Εκθέσεις σε Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, και εχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 Ομαδικές Εκθέσεις.

Επ. 6: Εικαστικός Νίνα Ιακώβου 

Η εικαστικός Νίνα Ιακώβου γεννήθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου το 1933. Είναι η πρώτη Κυπρία που παρακολούθησε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη δεκαετία του 1950 –πριν από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα– και μαθήτευσε σε εργαστήρια επωνύμων δασκάλων της Νεότερης Ελληνικής Τέχνης. Η Νίνα Ιακώβου, εμπνεόμενη από την παραδοσιακή τεχνική, μέσα απο το έργο της  κράτησε ζωντανή την παραδοσιακή κεραμική δουλεύοντας σε διάφορες παραλλαγές τις μοναδικές ανθρωπόμορφες κούζες της Αμμοχώστου, τις «κουκουμάρες», οι οποίες σηματοδοτούν μεγάλο μέρος του έργου της και με τις οποίες έχει ταυτιστεί το όνομά της. Ως πρόσφυγας έζησε την τραγωδία του 1974 και αποτύπωσε και αποτυπώνει στα έργα της τη φρίκη του πολέμου, την αγωνία και τον πόνο της προσφυγιάς, το δράμα των αγνοουμένων και των σκοτωμένων. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Λάρνακα όπου συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί μέχρι και σήμερα.

Επ. 7: Διεπιστημονική καλλιτέχνης Λία Λαπίθη

Η Λία Λαπίθη είναι μια διεπιστημονική καλλιτέχνης που εστιάζει τα έργα της στην πολιτική, στην αρχαιολογία, στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στον φεμινισμό και στην περφόρμανς. Έχει πάνω από 26 ατομικές εκθέσεις τέχνης, πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις και έργα της περιλαμβάνονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Το 2023 επιμελήθηκε και εκπροσώπησε την Κυπριακή Εθνική συμμετοχή (μέρος μίας ομάδας) στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Ιστοσελίδα: www.lialapithi.com

Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lia_Lapithi

Επ. 8: Ζωγράφος Ανδρέας Λαδόμματος.

Από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους Κύπριους ζωγράφους, ο Ανδρέας Λαδόμματος γεννήθηκε το 1940 στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα τέχνης από τον μεγάλο Κύπριο καλλιτέχνη Τηλέμαχο Κάνθο. Σπούδασε τέχνη στο Camberwell School of Art στο Λονδίνο, από το οποίο έλαβε το Εθνικό Δίπλωμα Σύνθεσης (National Diploma in Design) με ειδίκευση στη ζωγραφική.  Πήρε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν από διάφορους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως επίσης και σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε και Τριενάλε, στις Ινδίες, στην Αίγυπτο, στην Πολωνία, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη και στη Γιουγκοσλαβία.  Πέρα από τη ζωγραφική ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη σκηνογραφία και την και την εικονογράφηση. 

Loader