Με τι γελάμε οι Κύπριοι και που «φρενάρουμε» απότομα;

Με τι γελάμε οι Κύπριοι και που «φρενάρουμε» απότομα;

Ναι, αμέ, γελάμε. Όμως με τι;

Φορέστε τις «ζώνες ασφαλείας» γιατί τέσσερις stand up comedians απάντησαν με ειλικρίνεια και μέσα από την εμπειρία τους, σκιαγραφώντας έτσι το προφίλ της κοινωνίας μας σε σχέση με το χιούμορ. Με άλλα λόγια, Stop in the name of laugh!

Από το «Γελᾷ δ' ὁ μωρός, κἄν τι μὴ γέλοιον ᾖ», στο «Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν αλλιώς θα σε σκοτώσουν», μέχρι το «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε». Κοινός παρονομαστής το γέλιο και η στάση μας προς αυτό. 

Με τι γελάμε αλήθεια; Πόσο «ανθεκτικοί» και ανεκτικοί είμαστε απέναντι στο χιούμορ και που θέτουμε όριο, με τις ηχηρές συσπάσεις του διαφράγματος να κόβονται «μαχαίρι»;

Ρωτήσαμε τέσσερις stand up comedians να μας πουν «Με τι γελάνε πολύ οι Κύπριοι, εάν δέχονται το καλοπροαίρετο "πείραγμα" και με τι είδους αστεία θίγονται;» και μεταφέρουμε αυτούσιες τις απαντήσεις.

Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

4343433434345
Kωνσταντίνος Ψυλλίδης

Εξαρτάται από την ηλικία. Οι πιο μικροί σε ηλικία, από τα 40 και κάτω, δε διαφέρουν σχεδόν καθόλου από το κοινό του standup στην Αμερική. Πιάνουν τα πιο «δύσκολα» αστεία, δεν έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν μια περίπλοκη σκέψη και γενικά έχουν την κουλτούρα του standup (ξέρουν που να χειροκροτήσουν, αντιλαμβάνονται πότε ένα αστείο έφτασε στο τέλος, κ.α.). Όσον αφορά τώρα στους μεγαλύτερους, δεν είναι ότι δεν τα πιάνουν, απλώς έχουν συνηθίσει σε ένα πιο απλό χιούμορ, περισσότερη κίνηση, μιμήσεις και τέτοια. Επίσης, αντιδρούν πολύ αρνητικά στο βρίσιμο. Όλοι τώρα γελάνε με αστεία που μπορούν να ταυτιστούν. Σχέσεις ανδρογύνων, γονείς, παιδιά, ποδόσφαιρο, τέτοια. Και αστεία με σεξουαλικό περιεχόμενο. 

Είναι ανθεκτικοί στο πείραγμα; Πάρα πολύ. Κάνω πολύ παιχνίδια με το ακροατήριο και κάποτε το παρατραβώ επίτηδες. Μόνο σε δύο περιπτώσεις μου έτυχε να σηκωθεί κάποιος και να φύγει. Η συντριπτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι κάνεις πλάκα και ότι δεν τα εννοείς. Επίσης, οι γυναίκες είναι πολύ πιο δεκτικές στο πείραγμα παρά οι άντρες, κάτι που δεν περίμενα. 

Με τι είδους αστεία θίγονται; Με ότι έχει να κάνει με θρησκεία. Δεν είναι ότι θίγονται, απλώς πρέπει να προσέχεις να μην το παρατραβήξεις σε διάρκεια. Το παίρνουν καλά μόνο σε μικρές δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Breaking News: Στον Μπογδάνο η έδρα του ΕΛΑΜ* 

Κρύσταλ Χριστοφή

5456657890
Κρύσταλ Χριστοφή

Καταρχάς, το να είσαι γυναίκα σταντ απ κομίντιαν κάνει ήδη πιο δύσκολο το έργο σου να κάνεις τον θεατή να γελάσει με αστεία, που αν τα έλεγε άντρας το γέλιο θα ήταν σίγουρο. Το κοινό της Κύπρου ευτυχώς άρχισε να εκπαιδεύεται, όχι όμως ακόμα στο σημείο που θα δεχτεί εύκολα ένα πείραγμα χωρίς να παρεξηγηθεί. Σαν κωμικός πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε ποιον θα απευθυνθείς τί θα του πεις και τί απάντηση θα λάβεις. Υπάρχει ακόμα ταμπού όσον αφορά σε αστεία σεξουαλικού περιεχομένου και ειδικά όταν προέρχονται από μια γυναίκα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Μόνο στην Κύπρο με €10 παίρνεις ένα κιλό λουβί, ένα κιλό πατάτες και ένα rapid test*

Γιώργος Κυριάκου

43434556676
Γιώργος Κυριάκου

Eκ τεσσάρων χρόνων πείρας που έχω, μπορώ να πω ότι οι Κύπριοι ως επί το πλείστον γελούν με την ταύτιση και τη διασκεδαστική και πρωτότυπη περιγραφή του γνώριμου. Δηλαδή, να τους δώσεις με ένα φρέσκο τρόπο κάτι που ήδη ξέρουν και έχουν παρατηρήσει.

Ενώ κάνω τούτο που περιέγραψα πιο πάνω. Τείνω να γουστάρω παραπάνω το καλοπροαίρετο πείραγμα, όχι όμως των παρευρισκομένων. Το πείραγμα τζαι την αποδόμηση τζείνων που θεωρούμε ως δεδομένα. Πάντα με διασκεδαστικό και καλοδουλεμένο τρόπο. Αλλά δάμε κάποιοι Κυπραίοι τραβούν πισινή. Σε κάποιους εν αρέσκει τούτο τζαι μπορεί να χαλάσει τζιαι η νύχτα τους. Για τους αμέσως δίπλα τους όμως, μπορεί να είναι ο ορισμός του γιατί να υπάρχει το Stand up.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ >> Γιώργος Κυριάκου: Αν δεν έχει χρησιμότητα μια παράσταση, βαριέμαι

Επιπλέον, αστεία που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα, για κάποιους παραμένουν ταμπού. Όϊ με το σεξ. Για το σεξ ότι θέλεις πες, μάλλον εννά γελάσουν. Αλλά αν ασχοληθείς με τη σεξουαλικότητα ως έννοια τζιαι ως βίωμα, εν σάμπως τζαι λαλείς τους για τον Χριστό. Α ναι. Τζιαι η θρησκεία surprise surprise για κάποιους εν no go! Αλλά πάλε έτυχε μου να μου κάμνουν παραγγελία που το κοινό για να κράξω τις θρησκείες. Τι να σου πω. Απ' όλα έχει το πανέρι!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Πλατεία Ελευθερίας: Βάζουν φωτορυθμικά που θα φαίνονται από το διάστημα*

Αντρέας Αθανασίου (Andy Ahana)

65769809-0=-=-
Αντρέας Αθανασίου

Με τι γελάνε πολύ οι Κύπριοι: Με τον αυτοσαρκασμό και τις σχέσεις μεταξύ ανδρογύνων. Όλοι μπορούν να συσχετιστούν με ένα αστείο που αφορά ζευγάρια, ακόμα και οι ελεύθεροι αφού όλο και κάποιο φίλο θα έχουν που μπορούν να γυρίσουν να κοιτάξουν, και με το βλέμμα να εννοούν ότι το αστείο τους ταιριάζει γάντι. 

Εάν είναι ανεκτικοί και ανθεκτικοί στο καλοπροαίρετο "πείραγμα"; Εδώ είναι που την πατούν οι περισσότεροι κωμικοί. Όλοι έχουν όρια εκτός από εμάς εκείνη τη στιγμή. Όταν ξεπεραστούν τα όρια του θεατή και συνεχίσεις, τότε μπορεί να έχεις και αντιπαραθέσεις. Ο Κύπριος είναι ανθεκτικός και ανεκτικός φτάνει να πειράζεις κάποιον άλλο και όχι αυτόν. TYPICAL ΚΥΠΡΑΙΟΣ!

Και…με τι είδους αστεία θίγονται; Χωρίς αμφιβολία με αστεία που θα θίξουν την ομάδα, το κόμμα και την θρησκεία τους. Είμαστε πολύ θεοσεβούμενοι και πολύ απόλυτοι στο τι μας μετάδωσαν οι γονείς μας και κουβαλάμε από μωρά, τόσο που δεν δεχόμαστε ούτε να το κριτικάρουν ούτε να το σατιρίσουν. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Κύπριος οδηγός βραβεύτηκε επειδή δεν κόρναρε στα φώτα τροχαίας*


ΚΟΠΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ AVANT GARDE ΣΕ FACEBOOK ΚΑΙ INSTAGRAM 

Loader