Ρεμπέτικη ΦαΤριάς: "Ρεμπέτικο τραγούδι σημαίνει βιώματα"

Ρεμπέτικη ΦαΤριάς: "Ρεμπέτικο τραγούδι σημαίνει βιώματα"

Η Ρεμπέτικη ΦαΤριάς λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη 23 μιλά στην Avant Garde για αυτή τη συναυλία, το ρεμπέτικο και τη σχέση της παράδοσης με το σήμερα

Η μουσική ομάδα Ρεμπέτικη ΦαΤριάς, παραμένοντας πάντα πιστή στη μεταφορά ήχου και στίχου, την Πέμπτη 27 Ιουλίου, με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Θέλω Τραγούδια να σου πώ, σκοπούς να σου Χορέψω» θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη 23 τις γέφυρες της κοινής μουσικής παράδοσης Κύπρου, Ελλάδας και Μικράς Ασίας όπου μέσα στο πέρασμα των χρόνων, οι λαοί συνυπήρξαν σε κοινές πολιτιστικές δράσεις.

Τι θα δει και τι θα ακούσει το κοινό;

Τραγούδια και οργανικούς σκοπούς που προέρχονται από τα ιστορικά βάθη της προφορικής μουσικοχορευτικής παράδοσης Κύπρου, Μικράς Ασίας και Ελλάδας, χωρίς να παραλείπουμε την κοινή κληρονομιά του γλεντιού αλλά και του Καφέ Αμάν.   

Τι σημαίνει για εσάς το ρεμπέτικο τραγούδι;

Σίγουρα το ρεμπέτικο τραγούδι για το κάθε μέλος της ομάδας σημαίνει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό. Πολύ πιθανόν βιώματα. Και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να ταξινομηθεί. Από τη μια, το Ρεμπέτικο αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού αστικού λαϊκού πολιτισμού, που άκμασε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα διατηρώντας επιρροές από το δημοτικό και το μικρασιάτικο τραγούδι και, από την άλλη, αντικατοπτρίζει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής όπου αναπτύχθηκε. Ξεπέρασε τις καταβολές του, πρότεινε κοινωνικότερη στιχουργική και νέες μουσικές φόρμες και έτυχε μεγάλης αποδοχής. Θα μπορούσαμε επομένως να πούμε  ότι, το ρεμπέτικο τραγούδι είναι για το μουσικό μας σχήμα, για εμάς, ένας τρόπος επικοινωνίας και συγχρόνως, ανάγκη μελέτης και προώθησης της Λαϊκής Αστικής Μουσικής.

Με ποιο σκεπτικό κάνετε την επιλογή των τραγουδιών που θα ακουστούν στην παράσταση;

Διαλέξαμε να παρουσιάσουμε στην παράσταση μας τραγούδια και ρυθμούς τα οποία συνδέει η κοινή μουσική παράδοση Κύπρου, Ελλάδας & Μικράς Ασίας. Κυρίως τραγούδια του γλεντιού. Τραγούδια τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μουσική κουλτούρα που δημιουργήθηκε και εξελίσσεται μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ιδιαίτερα από το ’22 και μετά όπου πολλοί Μικρασιάτες επέλεξαν ως καινούρια πατρίδα τους το μικρό μας νησί. 

Μπορεί να υπάρξει γέφυρα στην παράδοση με το σήμερα; Με ποιο τρόπο;

Μα φυσικά! Και από μόνο του το γεγονός, ότι σήμερα μιλάμε για «παράδοση», είτε αυτό είναι έθιμο, φαγητό, τέχνη, στην περίπτωσή μας μουσική, τραγούδι, χορός κλπ. Αυτό αποτελεί την «γέφυρα». Το ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες διαφόρων ηλικιών, ειδικοτήτων και μόρφωσης για διάφορες κληρονομιές της παράδοσης, αυτό αποτελεί «γέφυρα». Όποια κοινωνική δραστηριότητα ή έκφραση διατηρήθηκε μέχρι σήμερα αναλλοίωτη ή έστω διαφοροποιημένη λόγω των διαφόρων επιδράσεων, αυτό σημαίνει ότι πέρασε τη γέφυρα για να φτάσει στο σήμερα. Μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Από την οικογένεια και το σχολείο, στα παιδιά. Ατομικές και συλλογικές προσπάθειες, συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση αλλά και αφύπνιση της πολιτιστικής παράδοσης και λαϊκού πολιτισμού μας και καλλιεργούν την ιστορική συνείδηση. Αυτό κάνουμε και εμείς. Προβάλλουμε την μουσική μας παράδοση, ενίοτε και με νέα δεδομένα (όπως εξελιγμένα μουσικά όργανα, με ηχητικά μέσα κλπ.) διατηρώντας όμως αναλλοίωτες τις ρίζες. Γι’ αυτό και θα πρέπει αυτή η θέληση και δυναμισμός να αξιοποιείται, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για παράδειγμα αλλά, και το Υπουργείο Πολιτισμού, ευαισθητοποιημένο, να στηρίζει οικονομικά και ηθικά τις προσπάθειες για διατήρηση της παράδοσης και αξιοποίηση του πολιτισμικού παρελθόντος. Εξάλλου, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, προβάλλεται και η δημόσια εικόνα της Κύπρου και υποβοηθείται η εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία με άλλες χώρες. Η Λαϊκή μας παράδοση αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά. Λόγω της ραγδαίας αστικοποίησης και της επίδρασης του σύγχρονου τρόπου ζωής μέρος της έχει χαθεί, αλλά πολλά στοιχεία της συντηρούνται και εξελίσσονται. Σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αναβίωσης στοιχείων της παράδοσης, ως αναδημιουργία προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η παράδοση είναι αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους. Με την παράδοση χάσμα δεν υπάρχει. Η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες αλλά και με εκείνες που θα έρθουν. Συνάμα αποτελεί και προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού.

7

Info 

Πέμπτη 27 Ιουλίου, Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Παλιά Λευκωσία, 20:30. Τηλ: 22128157. Είσοδος ελεύθερη. 

 

Loader