Ενημέρωση υποψηφίων βουλευτών ΔΗΚΟ στην Πάφο για Ακάμα

Ενημέρωση υποψηφίων βουλευτών ΔΗΚΟ στην Πάφο για Ακάμα

Χρειάζεται η σύμπνοια και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να σωθούν οι κοινότητες του Ακάμα.

Εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 6 Μαΐου, διαδικτυακή συνάντηση με τους τέσσερις υποψήφιους βουλευτές του ΔΗΚΟ στην επαρχία Πάφου, Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, Χρύσανθο Σαββίδη, Γρηγορία Ευριπίδου και Ιωάννη Παπαζαχαρία.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των υποψηφίων για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Ακάμα και η ανταλλαγή απόψεων, με αφορμή τη δημοσίευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης του Τοπικού Σχεδίου.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η περιοχή του Ακάμα είναι απομονωμένη οικονομικά και κοινωνικά και ότι θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που θα φέρουν πραγματική αναζωογόνηση στην περιοχή. Όπως ανέδειξε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, στην υποβάθμιση του Ακάμα συντέλεσε και η θέσπιση της Δήλωσης Πολιτικής του 1989, με την οποία μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης. Οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν αργότερα στο Δίκτυο Natura 2000, χωρίς ωστόσο να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο το δίκτυο.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, επεσήμανε ότι προκειμένου να επιβιώσουν οι κοινότητες η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει πρόνοιες οι οποίες θα επιτρέπουν κάποιου είδους ήπια ανάπτυξη στην περιοχή. «Δεν νοείται προστασία του περιβάλλοντος χωρίς προστασία του ανθρώπου. Αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια στον Ακάμα, είναι μια προσπάθεια να προστατευτεί το περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο άνθρωπος».

Ο κ. Παπαχριστοφή ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητούν οι κοινότητες του Ακάμα, δεν είναι το «τσιμέντωμα» της περιοχής και η μετατροπή της σε ένα τουριστικό θέρετρο που θα καταπατά κάθε περιβαλλοντική πρόνοια στον βωμό του χρήματος, αλλά η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ευημερία των ανθρώπων του Ακάμα.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι νέοι της περιοχής εκφράζουν κραυγή απόγνωσης για το μέλλον τους. «Η Νεολαία Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, με στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες των νέων ώστε να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε.

Όπως ανέδειξε ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος «Το περιβάλλον του Ακάμα θα το προστατέψουν οι άνθρωποί του, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν δεν παρθούν οι αποφάσεις για αντιμετώπιση του ζητήματος του Ακάμα, οι κοινότητες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες ακούσαμε αμέτρητες υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όμως το μόνο χειροπιαστό “αποτέλεσμα” που είδαμε είναι η μείωση της ποιότητας ζωής μας».

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΚΟ ανέφεραν ότι πρέπει να βρεθεί επιτέλους η πολιτική βούληση για να επιλυθούν τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα των κοινοτήτων του Ακάμα, που, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν, έχουν καταντήσει γηροκομεία. Πρόσθεσαν ότι, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η σύμπνοια και η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Loader