Η φαρμακευτική έρευνα της Ευρώπης στη μάχη

Η φαρμακευτική έρευνα της Ευρώπης στη μάχη

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο ευρωπαϊκός κλάδος φαρμακευτικής έρευνας

Έχει ήδη ξεκινήσει την κλινική ανάπτυξη πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών κοινοποιούνται σε κυβερνήσεις & άλλους εταίρους.

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), της φωνής του ευρωπαϊκού κλάδου φαρμακευτικής έρευνας, επισημαίνει πως η βιομηχανία, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του COVID-19.

Η EFPIA έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με την ερευνητική, αλλά και την ιατρική κοινότητα, αξιοποιώντας τόσο την κορυφαία παγκοσμίως επιστημονική γνώση των μελών της Ένωσης, όσο και τους ανθρώπους και τους πόρους της ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία. Στόχοι της EFPIA είναι:

η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην κάθε χώρα  και της ασφαλούς παροχής φαρμάκων στους ασθενείς που τα χρειάζονται, η προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών, καθώς και η συνεργασία και υποστήριξη οργανισμών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του COVID-19.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, μέλη της EFPIA έχουν ήδη ξεκινήσει την κλινική ανάπτυξη πιθανών εμβολίων κατά του κορωνοϊού και ακολούθως κοινοποιούν τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών σε κυβερνήσεις, αλλά και άλλες εταιρείες, σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών. Παράλληλα, διευρύνουν τις παραγωγικές δυνατότητές τους και ανταλλάζουν πληροφορίες σε σχέση με τις δυνατότητές τους για επιτάχυνση της παραγωγής μόλις αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.

Παράλληλα, η EFPIA συνεργάζεται με κυβερνήσεις και διαγνωστικούς συνεργάτες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων εκτέλεσης δοκιμών για προϊόντα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με εθνικά συστήματα υγείας για να διασφαλίσει πως όταν εγκριθούν νέες θεραπείες και εμβόλια, θα είναι άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά.

Επιπρόσθετα, μέσω της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου και της ακαδημαϊκής κοινότητας και στοχεύει στην επίσπευση της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών, οι εταιρείες διενεργούν γρήγορο έλεγχο των τεράστιων διεθνών φαρμακευτικών βιβλιοθηκών για τον εντοπισμό πιθανών θεραπειών. 

Σε στιγμές κρίσης, η επικοινωνία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και η άμεση διάχυση πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας. Για αυτό τον λόγο, η EFPIA έχει δημιουργήσει απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ παρασκευαστών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) καθώς και της ομάδας των Επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA) στοχεύοντας στην αδιάλειπτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αποθέματα, την παραγωγική ικανότητα, και τα σημεία έντασης στην αγορά, ώστε να προβλέπεται και να αντιμετωπίζεται προνοητικά η οποιαδήποτε πιθανή διακοπή στην παραγωγή ή έλλειψη.

Τέλος, τα μέλη της EFPIA παρακολουθούν συνεχώς τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ενώ προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι έχουν εφοδιάσει με φάρμακα τα άτομα που τα χρειάζονται.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ κ. Κυριάκος Μικέλλης τόνισε πως τόσο η ΚΕΦΕΑ, όσο και οι εταιρείες- μέλη της, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. «Όλες οι εταιρείες εφαρμόζουν εδώ και μέρες την εργασία από το σπίτι περιορίζοντας έτσι σημαντικά την μετακίνηση του προσωπικού τους, ενώ παράλληλα παρακολουθούν συνεχώς τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι δεν θα παρατηρηθούν οποιεσδήποτε ελλείψεις στην κυπριακή αγορά», κατέληξε.

Loader