8 παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά, που περιμένουμε το καλοκαίρι

8 παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά, που περιμένουμε το καλοκαίρι

Καλοκαιρινές γιορτές με άρωμα και γεύσεις παράδοσης στην κυπριακή ύπαιθρο

Γιορτές που αναβιώνουν την παράδοση, αναδεικνύουν την κυπριακή γαστρονομία και τα ντόπια προϊόντα του τόπου μας. Οργανώσου και συνδύασε τις φετινές σου εξορμήσεις με επίσκεψη σε ένα ή σε περισσότερα παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και όλων τα παραδοσιακά φεστιβάλ που τόσο αγαπάμε στα χωριά της Κύπρου επιστρέφουν το ένα μετά το άλλο ανακοινώνοντας τα προγράμματα των εκδηλώσεών τους. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά να συγκεντρώνουμε τα πρώτα από αυτά, σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλα, όμως, είμαστε τόσο ανυπόμονοι να τα ζήσουμε ξανά που οργανώσαμε ήδη το πρώτο καλεντάρι με γνωστά κι αγαπημένα παραδοσιακά φεστιβάλ στο χωριό. 

1

Φεστιβάλ Λεβάντας, Αυγόρου 

Ο παραμυθένιος βοτανόκηπος CyHerbia στο χωριό Αυγόρου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου φιλοξενεί κάθε χρόνο, τον μήνα Ιούνιο που ανθίζουν οι λεβάντες το ομώνυμο και γνωστό πια Φεστιβάλ Λεβάντας. Η διοργάνωση μάλιστα συμπληρώνει φέτος αισίως δέκα χρόνια δράσης και ζωής. Αν και το πάρκο είναι ανοικτό καθημερινά για τους επισκέπτες μέχρι όμως τις 26 Ιουνίου που διαρκεί το φεστιβάλ προσφέρει ξεχωριστές δράστηριότητες και εμπειρίες. Μπορείς να βρεθείς εκεί με την οικογένεια, τα παιδιά και τους φίλους να περιηγηθείς στους βοτανικούς του κήπους, να περπατήσεις μέσα στον μοναδικό στην Κύπρο λαβύριθνο να κάνεις τα ψώνια σου με προϊόντα που έχουν βάσ τη λεβάντα και να απολάυσεις το δροσιστικό σου τσάι λεβάντας στο Botanicus Bistro. Παράλληλα, θα χαρείτε και τις διάφορες δραστηριότητες του φεστιβάλ

Μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου, Βοτανηκός Κήπος CyHerbia, Αυγόρου. 

3

4ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας, Οδού

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιούλη, τα Μελισσοχώρια της Ορεινής Λάρνακας, δίνοντας ξανά ζωή στον τόπο τους, ετοιμάζονται για τέταρτη φορά να τιμήσουν το μέλι με το φεστιβάλ το οποίο φιλοξενείται στο πιο ορεινό χωριό των μελισσοχωριών της περιοχής, στο γραφικό χωριό της Οδούς. Στο φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας λαμβάνουν μέρος πέραν των 30 εκθετών με μέλι και προϊόντα μελιού, από όλη την Κύπρο ενώ θα υπάρχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων γαστρονομίας, ομορφιάς και ευεξίας με μέλι. Το φεστιβάλ επιστρέφει μετά από διακοπή λόγω της πανδημίας και οι διοργανωτές υπόσχονται ότι οι επισκέπτες θα περάσουν τη μέρα τους φαντάστηκα. Στο φεστιβάλ θα μάθουμε για τη μέλισσα και το μέλι ενώ θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία έχουν ως βάση το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας (γύρη, βασιλικός πολτός, κερί, πρόπολη). Κυριακή 26 Ιουνίου, στην πλατεία της Οδού στην Ορεινή Λάρνακα, 10.30-19.00. 

2

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι

Το γραφικό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το Κοιλάνι ανακοίνωσε την επιστροφή μίας αγαπημένης μας παραδοσιακής και... γλυκιάς γιορτής. Η Γιορτή του Γλυτζιστού επανέρχεται φέτος την Κυριακή 3 Ιουλίου στην αυλή του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κοιλανίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα. Η Γιορτή του Γλυτζιστού είναι μια εκδήλωση που καθιερώνεται κάθε χρόνο στο πανέμορφο χωριό Κοιλάνι Λεμεσού. Εκεί θα μάθεις για την ιστορία αυτού του παραδοσιακού γλυκού, θα δεις πως φτιάχνεται από τις έμπειρες Κοιλανιώτισσες του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανιού και θα γευτείς τις πλούσιες γεύσεις του. Η εκδήλωση συνοδεύεται με χορούς, τραγούδια, τσιαττιστά και βεβαίως από διάφορα περίπτερα με χειροτεχνίες, με νόστιμα εδέσματα, φαγητά και για τους μικρούς μας φίλους φουσκωτά. Επίσης, για τους λάτρεις της παραδοσιακής τέχνης τα μουσεία του χωριού θα είναι όλα ανοικτά και για τους λάτρεις του κρασιού τα οινοποιεία του χωριού θα υποδέχονται τους επισκέπτες. Κυριακή 3 Ιουλίου, αυλή του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κοιλανίου από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα.

4

6ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος, Ξυλιάτος 

Με γνώμονα την αγάπη για το περιβάλλον και την επιτακτική ανάγκη προστασίας του οι ομάδες των Πράσινης Ασπίδας, το You Reforest Cyprus σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον σύνδεσμο Αγκαλιάζω διοργανώνουν για έκτη φορά το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος με θέμα «Περιβάλλον Συγγνώμη» στο υπέροχο Φράγμα Ξυλιάτου μερικά χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Το φεστιβάλ προσφέρει στους επισκέπτες του φαγητό και ποτό, μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα, ποδηλατικό γύρο, πεζοπορία, δραστηριότητες για παιδιά. Εκεί θα τραγουδήσουν οι Παντελής Θαλασσινός, Άγγελος Αυγουστή, Σταύρος Κωνσταντίνου, Ευδοκία Καδή, Άννα Βιλανίδη. Αγοράζοντας ένα κουπόνι 5 ευρώ το κοινό θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ. Κυριακή 3 Ιουλίου, εκδρομικός χώρος φράγματος Ξυλιάτου, 13.00.

6

13ο Φεστιβάλ Καρπουζιού, Φρέναρος

Εδώ και 13 χρόνια το Φρέναρος στην επαρχία Αμμοχώστου διοργανώνει το φεστιβάλ το οποίο τιμά ένα από τα πιο δημοφιλή εποχιακά φρούτα, τα καρπούζια. Έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί το 13ο Φεστιβάλ Καρπουζιού στο Κοινοτικό Στάδιο Φρενάρου και ο κόσμος θα μπορεί να δοκιμάσει δωρεάν το πιο δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού. Άλλωστε, το Φρέναρος φημίζεται για τα εξαιρετικά του καρπούζια όπως ακριβώς και πολλές κοινότητες των Κοκκινοχωρίων. Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν και πολλά προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα με βασικά υλικό, τι άλλο, από καρπούζι. Παρασκευή, 8 Ιουλίου, Κοινοτικό Στάδιο Φρενάρους.

3

2ο Φεστιβάλ Καρότου, Λιοπέτρι

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε ένα δημοφιλές λαχανικό που ευδοκιμεί ιδιαίτερα και παράγεται από την κοινότητα Λιοπετρίου που φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας καρότα του. Το φεστιβάλ θα μας δώσει την ευκαιρία να γευτούμε και να δούμε το καρότο δε πολλές και διαφορετικές εκδοχές από γλυκό του κουταλιού μέχρι μαρμελάδα και από κέικ κρουασάν με μαρμελάδα καρότου, λουκουμάδες, παγωτό, χυμούς, μαργαρίτα και κοκτέιλ καρότου. Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα που θα προμηθεύουν το κοινό διάφορα άλλα εδέσματα όπως σουβλάκια, κλέφτικο, hot dogs με σαλάτα κόσλοου, καρότα ξιδάτα, καρότα τηγανιτά με αβγά, κρέπες και διάφορα ποτά. Αναμφίβολα, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022, Αχυρώνα Λιοπετρίου.

3

8ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας, Αυγόρου

Το χωριό Αυγόρου που είναι ένα από τα χωριά με την ονομασία «Κοκκινοχώρια», ετοιμάζεται να υποδεχθεί για 8η φορά το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικά με πολλές εκπλήξεις. Στη ξεχωριστή αυτή γιορτή θα βρεθούν ο Νίκος Κούρκουλος, η Κέλλυ Κελεκίδου και οι KINGS. Επίσης, θα λειτουργούν περίπτερα με είδη γεωργίας και αγροτικής παραγωγής. 

Σάββατο, 30 Ιουλίου, Κοινοτικό Στάδιο Αυγόρου, 20:00. 

6

Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού, Κάτω Πύργος

Για άλλη μία χρονιά, μετά τις αναβολές λόγω πανδημίας, το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και τη Νεολαία Τυλληρίας, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού. Το Φεστιβάλ θα γίνει και πάλι στην πλατεία Κάτω Πύργου. Εκεί θα γίνει επίσης και έκθεση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει τα πάντα για τα δύο αυτά υπέροχα προϊόντα της περιοχής, το σύκο και το χαλίτζι. Πρόκειται για ένα σχεδόν άγνωστο είδος τυριού της Κύπρου που παράγεται κυρίως στην Τυλληρία. Παρασκευή 19-Σάββατο 20 Αυγούστου, Πλατεία Κάτω Πύργου

6

2ο Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι

Το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού επιστρέφει ξανά και θα απολαύσουμε φρέσκο ψάρι με μουσική και πολλά άλλα. Στις 27 Αυγούστου, στο πανέμορφο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου θα έχουμε τη χαρά να ζήσουμε το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού το οποίο είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων, κεράσματα, μουσική, χορός, φαγητό, μπόλικο φρέσκο ψάρι, βαρκάδες και επιδείξεις από γνωστούς σεφ. Σάββατο 27 Αυγούστου, αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου. 

 

Loader