Singlish, η ανεπίσημη γλώσσα των περισσότερων πολιτών της Σιγκαπούρης

Singlish, η ανεπίσημη γλώσσα των περισσότερων πολιτών της Σιγκαπούρης

Μια γλώσσα μοναδική στη χώρα και αντικειμενικά ενδιαφέρουσα

Singlish, η ανεπίσημη γλώσσα των περισσότερων πολιτών της Σιγκαπούρης

Ας φανταστούμε, μας προτρέπει το AtlasObscura, πως η γλώσσα που μιλάμε με τους φίλους και τους συγγενείς μας και τους περισσότερους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά, μια γλώσσα μοναδική στη χώρα και αντικειμενικά ενδιαφέρουσα, θεωρείται ξαφνικά υποδεέστερη από τις άλλες επίσημες γλώσσες που ομιλούνται, και πως οι Αρχές δηλώνουν πως θα πρέπει να καταργηθεί η χρήση της. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Σιγκαπούρη ενώ η γλώσσα που απειλείται είναι τα αποκαλούμενα singlish.

H Σιγκαπούρη είναι μια χώρα μεταναστών με τέσσερις επίσημες γλώσσες: τα αγγλικά, τα κινεζικά (μανδαρινικά), τα μαλαϊκά και τα ταμίλ. Επίσημα, τα αγγλικά είναι η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο στα νοικοκυριά της Σιγκαπούρης, έχοντας πρόσφατα μόλις ξεπεράσει τα μανδαρινικά. Ανεπίσημα, όμως, ο ισχυρισμός αυτός πολύ πιθανώς να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί κατά πάσα πιθανότητα η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο στην πόλη – κράτος των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι τα singlish.

«Τα singlish βασίζονται στα αγγλικά γιατί η Σιγκαπούρη ήταν αποικία των Άγγλων για το μεγαλύτερο διάστημα της σύγχρονης ιστορίας της. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της μετανάστευσαν από χώρες που η αγγλική γλώσσα δεν ήταν η κυρίαρχη, κυρίως από την ηπειρωτική Κίνα, τη Μαλαισία και την Ινδία. Και έτσι γεννήθηκαν τα singlish», μια κατεξοχήν, οπότε, κρεολή γλώσσα.

Τα αγγλικά της Σιγκαπούρης ομιλούνται από μέλη όλων των εθνοτικών ομάδων και όλων των κοινωνικών τάξεων. Αλλά από το 2000 η κυβέρνηση ηγείται του «Speak Good English Movement», μιας εκστρατείας με στόχο να σταματήσουν σταδιακά οι πολίτες να μιλάνε τη γλώσσα που δημιούργησαν οι πρόγονοί τους, και να χρησιμοποιούν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, την αγγλική.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι απλό και αφορά το γεγονός ότι τα αγγλικά είναι η γλώσσα του παγκόσμιου εμπορίου, οπότε η Σιγκαπούρη έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο λαός της στο έπακρο. Κάποιοι θεωρούν, με λίγα λόγια, ότι τα singlish αποτελούν τροχοπέδη «στη διεθνή οικονομική επιτυχία» της χώρας. Πάντως οι ειδικοί αποκλείουν να καταλήξουν σύντομα μια νεκρή γλώσσα. Γιατί όταν οι πολιτικοί επιδιώκουν να έρθουν πραγματικά σε επαφή με τους πολίτες, όπως την περίοδο πριν από τις εκλογές, για παράδειγμα, είναι αδύνατο να μην τους απευθύνουν τον λόγο και στα «αγγλικά της Σιγκαπούρης».

Loader