«Στη σύγχρονη πολιτική πρέπει να ακούς περισσότερο από ότι μιλάς»

«Στη σύγχρονη πολιτική πρέπει να ακούς περισσότερο από ότι μιλάς»

«Στη σύγχρονη πολιτική πρέπει να ακούς περισσότερο από ότι μιλάς»
Νεαροί ηλικιακά υποψήφιοι, τοποθετούνται

Η παρούσα με την Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου από τον ΔΗΣΥ δημοσιεύεται στο πλαίσιο σειράς συνεντεύξεων με νεαρούς ηλικιακά υποψήφιους ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΕ αντίστοιχη συνέντευξη με Γιώργο Κουκουμά από ΑΚΕΛ

Τζιώρτζια καλησπέρα, γιατί νομίζεις πως έχεις επιλεγεί από το κόμμα σου ως υποψήφια και πώς πιστεύεις πως το μέχρι τώρα βιογραφικό σου θα φανεί χρήσιμο στο ευρωκοινοβούλιο;

Είναι πλέον κοινή αποδοχή ότι η πολιτική χρειάζεται αλλαγή, εκσυγχρονισμό στον πολιτικό λόγο, στις ιδέες και στις πρακτικές. Aυτό προκύπτει ως κοινωνική απαίτηση και αναγκαιότητα την οποία έχει αφουγκραστεί και η παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έτσι προέκυψε η δική μου ενεργός εμπλοκή με την πολιτική πριν κάποιους μήνες ως Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ, καθώς και η υποψηφιότητα μου στις ευρωεκλογές.

Πιστεύω στην ενωμένη Ευρώπη και στις θεμελιώδεις αξίες της και πιστεύω σε μια δυνατή Κύπρο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της πλέον φιλοευρωπαϊκής παράταξης στην Κύπρο που έχει φωνή στον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη επιρροή σήμερα.

Eίμαι κάτοχος μεταπτυχιακού LLM στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ζώντας εδώ και 17 χρόνια ως επαγγελματίας μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζω από πρώτο χέρι ως επαγγελματίας ποιες είναι οι αρχές, τα συμφέροντα και οι προτεραιότητές μας. Ασκώ το επάγγελμα της δικηγόρου αλλά είμαι και η διευθύνουσα συνέταιρος του δικηγορικού οίκου που ίδρυσα μόνη μου από το μηδέν το 2006. Ζούμε σε μία περίοδο αυξημένων προκλήσεων, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη. Δεν μπορούμε όλοι να τα ξέρουμε και να τα κάνουμε όλα. Θεωρώ ότι η πορεία μου και η εμπειρία μου μέχρι σήμερα, μου δίνει την δυνατότητα να μπορώ να έχω σημαντική συνεισφορά για τη χώρα μας, στους τομείς στους οποίους εξειδικεύομαι.

Πώς νομίζεις πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ολοένα και αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός;

Σε μια περίοδο ευρωφοβίας και ευρωσκεπτικισμού, πρέπει όλοι εμείς που πραγματικά πιστεύουμε στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, να υψώσουμε ανάστημα και να εμπλακούμε ενεργά, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την κάνουμε όπως την οραματιστήκαμε, να τη φέρουμε πιο κοντά στον Άνθρωπο. Είναι η Ευρώπη σήμερα αυτό που θέλουμε; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι αλλά εναπόκειται σε μας να παλέψουμε για μια καλύτερη οικογένεια, όπως ακριβώς πράττουμε και σπίτι μας. Γιατί η Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό: το σπίτι μας!

Η απαξίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ευρωσκεπτικισμός, εάν δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ιδεολογικών κωλυμάτων και πεποιθήσεων που δεν ασπάζονται το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Προκύπτουν πιστεύω και από την άγνοια των πολιτών ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητά μας αλλά και από την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν επαρκώς όλους τους ευρωπαίους πολίτες ότι στα ουσιαστικά ζητήματα υπάρχει κοινό όραμα και στρατηγική. Προκύπτει όμως και από την προσπάθεια κάποιων να αποκομίσουν πολιτικό όφελος και να πείσουν ότι για όλα φταίει η Ευρώπη. Κάτι ανάλογο έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο με το BREXIT με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και είμαστε όλοι, υπεύθυνοι για την Ευρώπη του σήμερα και την Ευρώπη του αύριο. Η απάντησή μου σε όλους όσοι πολεμούν συνεχώς την Ευρώπη, είναι απλά να αναλογιστούμε που θα ήταν σήμερα η Κύπρος εκτός Ε.Ε. δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Να έχουμε σοβαρό όραμα για το μέλλον χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στις λεγόμενες «φούσκες» ή «αρπαχτές» για να στηρίζουμε την οικονομία μας

Η Κύπρος επικρίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της «πολιτικής των χρυσών διαβατηρίων». Πώς θα υπερασπιστείς τη χώρα μας και κατ’ επέκταση τις πολιτικές του κόμματος από το οποίο προέρχεσαι, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί;

Χρειαζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια δυνατή και ικανή φωνή, που να αντιλαμβάνεται από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τους κινδύνους της πραγματικής οικονομίας, για να μπορέσει να προωθήσει ουσιαστικά και επαρκώς τις δικές μας πολιτικές που θα προστατεύουν και θα θωρακίζουν και την κυπριακή οικονομία αλλά και το επαγγελματικό μας περιβάλλον.

Επειδή επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στον τομέα των υπηρεσιών, αντιλαμβάνομαι πλήρως τις προεκτάσεις και τις προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, ως όφειλε, εισήγαγε πολύ πρόσφατα νέες πρόνοιες για περισσότερο έλεγχο των επενδυτών του σχεδίου πολιτογράφησης, εισαγάγοντας το due diligence (μέτρα δέουσας επιμέλειας) για τους αιτητές ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της παραχώρησης διαβατηρίων σε άτομα που διώκονται ποινικά από τις χώρες καταγωγής τους. Ζούμε σε ένα επενδυτικό περιβάλλον επιρρεπές, αν όχι εξαρτώμενο από εξωτερικές επιδράσεις. Όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρα αυστηρές αλλαγές στην αντιμετώπιση των αλλοδαπών επενδυτών με το compliance να είναι πλέον εξαντλητικό και συχνά χωρίς επιτυχή έκβαση.

Θα πρέπει να εναρμονιστούμε και ως κράτος πλέον με αυτές τις απαιτήσεις. Δυστυχώς, είναι θέμα αξιοπιστίας, την οποία αξιοπιστία απωλέσαμε με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον απαιτείται διπλάσια ενέργεια και συντονισμένες προσπάθειες για να ανακτήσουμε αυτή τη χαμένη αξιοπιστία. Να βρεθεί πιστεύω η κατάλληλη ισορροπία κατανοώντας και διασφαλίζοντας το εθνικό μας συμφέρον, μέσα από όλα τα επίπεδα. Όμως μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην ανάγκη to re-invent ourselves, να επαναπροσδιοριστούμε ως κράτος, ως οικονομία και ως επιχειρηματικό περιβάλλον. Να έχουμε σοβαρό όραμα για το μέλλον, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στις λεγόμενες «φούσκες» ή «αρπαχτές» για να στηρίζουμε την οικονομία μας, όπως έχουμε πράξει στο παρελθόν.

Ζούμε στην εποχή της διαφάνειας, της καινοτομίας, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας. Ας μιλήσουμε με όρους σύγχρονους επιτέλους. Να ξυπνήσουμε και ως κοινωνία και ως πολιτεία και να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά.

Σε ένα κράτος όπου οι υπηρεσίες του αδυνατούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, που δεν είναι σύμμαχος και συνεργάτης μας, αλλά απλά ακόμα ένα εμπόδιο, οφείλουμε με στοχευμένες πολιτικές να φέρουμε τον εκσυγχρονισμό μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα, όχι άλλες καθυστερήσεις.

Ακόμα και στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Έχουν γίνει βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν στην πράξη επειγόντως περισσότερα. Χρειάζεται να δώσουμε κίνητρα στους νέους ώστε να δημιουργήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε ήδη τεράστια κονδύλια από την ΕΕ σε σχέση με την έρευνα και την καινοτομία. Εναπόκειται πλέον στο σύστημα να αξιοποιήσει σωστά τη δημιουργικότητα των λαμπρών μυαλών του τόπου μας προς όφελος της Ευρώπης, της Κύπρου, και γιατί όχι και του τομέα υπηρεσιών.

Τέλος πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον του τομέα υπηρεσιών και να μπουν στο τραπέζι φρέσκιες ιδέες εκσυγχρονίζοντας όλα τα σταθερά και σύγχρονα επενδυτικά και επιχειρηματικά προϊόντα μας για να είναι συνεχώς ανταγωνιστικότερα μέσα στο παγκόσμιο επενδυτικό και επιχειρηματικό πεδίο επιλογών. Επενδυτικά και επιχειρηματικά προϊόντα που θα προάγουν την εξειδίκευση και την εμπειρογνωμοσύνη.

Ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, χρειαζόμαστε ικανότητες, φρέσκο πολιτικό λόγο και σύγχρονες αντιλήψεις. Αν υπάρχει πολιτικός που τα συνδυάζει αυτά και συμβαίνει να είναι και νέα και γυναίκα, τότε πιστεύω ακόμα καλύτερα!

Προσωπικά μου αρέσει που αρχίζουμε να βλέπουμε συχνότερα στην πολιτική ζωή νέες γυναίκες. Πιστεύεις πως μια τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να βοηθήσει εποικοδομητικά ή μήπως είναι και λίγο ζήτημα πολιτικής ορθότητας;

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ειδικά στην πολιτική. Η παιδεία έχει θεμελιώδη ρόλο φυσικά να διαδραματίσει σε αυτό και πιστεύω χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Πρέπει και εμείς οι γυναίκες να είμαστε πιο διεκδικητικές. Συνάμα θα πρέπει να μας προστατέψει η πολιτεία μέσα από νομοθετικά μέτρα και κοινωνικές υποδομές που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στους πολλαπλούς και καθημερινούς απαιτητικούς μας ρόλους.

Ανεξαρτήτως φύλου, ένας σύγχρονος πολιτικός πρέπει να είναι ρεαλιστής, ανοιχτόμυαλος, διανοητικά ευέλικτος, διαφορετικά θα έχουμε πολιτικούς ξεροκέφαλους και προσκολλημένους, με αποτέλεσμα να τους ξεπερνά στο τέλος η πραγματικότητα και ασφαλώς να αδυνατούν να γίνουν φορείς αλλαγής. Πρέπει να έχει όραμα και το σημαντικότερο να ακούει περισσότερο από ότι μιλάει. Και όταν μιλάει, να λέει κάτι ουσιαστικό, χρήσιμο και σημαντικό.

Εφόσον μιλούμε για ευρωεκλογές, θα πρέπει να πω ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα πολύ διαφορετικό πεδίο πολιτικής από ότι η κυπριακή βουλή. Διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικός τρόπος λειτουργίας και κουλτούρας. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα μωσαϊκό με πολιτικούς από όλη την Ευρώπη που ο καθένας «κουβαλάει» τη δική του κουλτούρα, εθνικές προτεραιότητες και προσεγγίσεις και όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν στο πλαίσιο της σύνθεσης και της συναίνεσης για να βγει αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε λοιπόν φωνές σύγχρονες και δυναμικές, ικανές και με εμπειρίες στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, που να είναι fit for the job! Ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, χρειαζόμαστε ικανότητες, φρέσκο πολιτικό λόγο και σύγχρονες αντιλήψεις. Αν υπάρχει πολιτικός που τα συνδυάζει αυτά και συμβαίνει να είναι και νέα και γυναίκα, τότε πιστεύω ακόμα καλύτερα!

Ας κλείσουμε με κάτι ανάλαφρο, τι είναι αυτό που αγαπούν στην Τζώρτζια οι οικείοι της, τι χαρακτήρας και τι ιδιοσυγκρασία θα έλεγες πως είσαι;

Οι οικείοι μου αναμένω φυσικά ότι θα πουν ότι αγαπούν τα πάντα σε εμένα (γέλια)! Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι πάντα ο πιο εύκολος άνθρωπος και ίσως να έχω και ένα δυο χαρακτηριστικά τα οποία οι άνθρωποι που είναι κοντά μου βρίσκουν ενοχλητικά, ειδικά ο Πάνος, ο σύζυγός μου, ο οποίος επιμένει ότι πρέπει να του στήσουν άγαλμα!

Νομίζω το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι είμαι εκνευριστικά οργανωμένη και τα πάντα γύρω μου πρέπει να είναι σε τάξη, σε βαθμό που πριν κοιμηθώ πρέπει οπωσδήποτε να συγυρίσω τα τηλεκοντρόλς σε σειρά από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό, αλλιώς δεν μπορώ να ησυχάσω. Από την άλλη, αυτό που μου λένε οι δικοί μου ότι αγαπούν σε εμένα, ειδικά η Λητώ και η Νικολέττα, οι κόρες μου, είναι ότι δεν σταματώ ποτέ να τις φροντίζω και πάντα έρχονται σε μένα για να τους βοηθήσω να λύσουν ό,τι πρόβλημα έχουν.

Ως άτομο θεωρώ ότι είμαι δυναμικό και ανήσυχο πνεύμα, δεν εφησυχάζομαι ποτέ (δεν είναι πάντα καλό αυτό), αμφισβητώ συνεχώς θεωρίες και απόψεις οι οποίες δεν με εκφράζουν, μέχρι να δώσω στον εαυτό μου απαντήσεις που να με ικανοποιούν.

Πιστεύω στη συνεχή μάθηση, στην εξέλιξη και στην προσωπική βελτίωση. Πιστεύω επίσης στις ικανότητές και κυρίως στις δυνατότητες και στις δυνάμεις μου αλλά και ότι όλα τα πράγματα που αξίζουν, επιτυγχάνονται με σκληρή δουλειά, ήθος και με το να μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλω να περάσω στις δύο μου κόρες.

Θεωρώ ότι η ζωή δεν είναι μόνο για να την απολαμβάνεις αλλά και για να προσπαθείς να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Χρειάζονται θυσίες, έτσι ώστε να κοιτάξεις σε κάποια φάση πίσω και να νιώθεις ικανοποίηση από αυτό που θα δεις, ώστε να πετύχεις όσα πραγματικά μπορείς.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ:

Loader