Τρεις φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μάς μιλούν για τη μείωση του πλαστικού στη ζωή μας

Τρεις φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μάς μιλούν για τη μείωση του πλαστικού στη ζωή μας

Τρεις φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μάς μιλούν για τη μείωση του πλαστικού στη ζωή μας
Ακόμη και ανάμεσα στους νέους ανθρώπους του νησιού μας περιβαλλοντική συνείδηση δεν υπάρχει, πιστεύουν

Σήμερα διακτινιζόμαστε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτική Επικοινωνία , οι φοιτήτριες Δέσποινα Τσαταλπά, Αναστασία Αμβροσιάδου και Ελίνα Παή έχουν αρχίσει μια εκστρατεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης στα social media.

Το θέμα της εκστρατείας τους, η οποία έχει ονομαστεί Eco Friendly Vibes, έχει να κάνει με την ενημέρωση του κόσμου για τη μείωση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας στην Κύπρο και την αντικατάστασή του με φιλικότερα για τον πλανήτη υλικά.

Γεια σας, γεια σας. Γιατί επιλέξατε αυτό ως θέμα της εκστρατείας σας;

Επιλέξαμε αυτό το θέμα γιατί βλέπουμε πως στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη μείωση των πλαστικων, αφού υπάρχουν πολλές παρόμοιες εκστρατείες με τη δικιά μας. Διαπιστώσαμε πως στην Κύπρο οι πολίτες βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια ακόμα για τη μείωση του πλαστικού. Η μόνη αλλαγή που υπήρξε ήταν η αντικατάσταση των πλαστικών σακούλων στις υπεραγορές με τις επαναχρησιμοποιούμενες. Θελήσαμε λοιπόν να προωθήσουμε περισσότερο το θέμα και να ενημερώσουμε το κοινό, που μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για να βοηθήσει το περιβάλλον!

Θα λέγατε πως η πλειοψηφία των εικοσάρηδων στην Κύπρο έχουν ή δεν έχουν περιβαλλοντική συνείδηση;

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των νέων στην Κύπρο θα λέγαμε πως δεν έχει περιβαλλοντική συνείδηση, αφού όπως έχουμε παρατηρήσει και οι ίδιες, γίνεται υπερβολική κατανάλωση πλαστικού και πολλές φορές συνειδητά. Για παράδειγμα, στις καφετέριες, οι νέοι δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά ποτήρια για να πιουν το ποτό τους και επιλέγουν να το καταναλώσουν από το πλαστικό ποτήρι, επειδή θεωρούν πως είναι πιο εύκολο στη χρήση. Από την άλλη όμως, όπως έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την εκστρατεία μας, οι νέοι είναι γενικότερα πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία και είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν αλλαγές. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι εμείς να ξεκινήσουμε τις αλλαγές αυτές, δίνοντας τους την ώθηση και την έμπνευση να μας ακολουθήσουν.

στις καφετέριες οι νέοι δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά ποτήρια για να πιουν το ποτό τους και επιλέγουν να το καταναλώσουν από το πλαστικό ποτήρι

Ποια είναι τα φιλικά στο περιβάλλον υλικά που πιστεύετε πως μπορούν με ευκολία να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινότητα όλων μας;

Τα υλικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό είναι το bamboo και το stainless steel. Τα υλικά αυτά μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς από τα eco-shops που υπάρχουν και στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ακόμη τα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως είναι το γυαλί και το ύφασμα, είναι και αυτά μια εναλλακτική λύση για τη μείωση του πλαστικού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αντί για πλαστικές για τα ψώνια μας, χρησιμοποιούμε το δικό μας ποτήρι αντί πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και σας αναστατώνει γύρω από το ζήτημα

Παρόλο που υπάρχουν διάφορες κατευθυντήριες γραμμές από την Ε.Ε. σχετικά με τη μείωση του πλαστικού και γενικότερα στο εξωτερικό παρατηρείται δράση, στην Κύπρο βλέπουμε πως λίγοι είναι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται όντως να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού. Φαίνεται πως δεν αγγίζει και τόσο κόσμο αυτό το ζήτημα και ελάχιστοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν πραγματικά τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και γι’ αυτό θελήσαμε να δημιουργήσουμε την εκστρατεία.

Το facebook της εκστρατείας

και το blog

Loader