Καταργείται ο εκκλησιασμός στα σχολεία της Κύπρου*

Καταργείται ο εκκλησιασμός στα σχολεία της Κύπρου*

Καταργείται ο εκκλησιασμός στα σχολεία της Κύπρου*
Λαφαζαnews. Γιατί τα σκέτα news είναι boring

Αέρας από Γαλλία φύσηξε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, καθότι όπως μεταδίδει ο συντάκτης παιδείας και πολιτισμού, από τη νέα σχολική χρονιά το σχολικό μας σύστημα εκκοσμικεύεται και ο ελληνορθόδοξος προσανατολισμός της δημόσιας εκπαίδευσης αλλάζει ρότα.

Έφτασε ο καιρός το σύστημα μας να εκσυγχρονιστεί και τα Θρησκευτικά ως μάθημα να αποκτήσουν επιστημοσύνη, επισημαίνει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην AVANT GARDE ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρινίζει, δεν θα καταργηθεί αλλά θα αναδιαμορφωθεί ριζικά.

«Σαφώς η έμφαση θα δίδεται στη θρησκευτική ιστορία του τόπου μας και πώς αυτή έδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση της λαϊκής και εθνοτικής μας κουλτούρας, ωστόσο αυτό δεν θα γίνεται πια με προσηλυτισμό και δογματικές μεθόδους όπως γινόταν μέχρι τώρα ενώ οι μαθητές μας θα αποκτήσουν την ευκαιρία να διδάσκονται την ιστορία και άλλων σημαντικών θρησκειών».

Σε ερώτηση του συντάκτη μας κατά πόσο οι συνεχείς αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από ιεράρχες, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου έχουν διαδραματίσει ρόλο στην ευχάριστη αυτή εξέλιξη, ο Υπουργός Παιδείας αρκέστηκε να δηλώσει πως βρισκόμαστε πια στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα και είναι καιρός η παιδεία μας να εκκοσμικευτεί.

Θα δίνεται έμφαση στη θρησκευτική ιστορία του τόπου μας αυτό όμως δεν θα γίνεται πια με προσηλυτισμό

Είναι ωστόσο σίγουρο, επεσήμανε με νόημα ο Υπουργός, πως οι οπισθοδρομικές θέσεις της εκκλησίας για τις αμβλώσεις, την ομοφυλοφιλία και τις προγαμιαίες σχέσεις δεν πρέπει να έχουν πια θέση στα σχολεία μας, αφού μόνο ζημιά δύνανται να προκαλέσουν στα αθώα και υπό διαμόρφωση μυαλά μικρών παιδιών.

Τα θρησκευτικά πιστεύω είναι ιδιωτική υπόθεση και τουτοιοτρόπως θα αντιμετωπίζονται, κατέληξε. Ο δογματισμός δεν έχει πια θέση στα σχολεία μας. Σε αυτό το πλαίσιο , η καθιερωμένη καθημερινή προσευχή τα πρωινά στις τάξεις καταργείται και ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός των μαθητών παύει να υφίσταται.

Σε παρόμοιο, εκσυγχρονιστικό πνεύμα αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν προσεχώς και στη διδασκαλία της Ιστορίας.


*Το παραπάνω αποτελεί προϊόν φαντασίας και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα


Loader