14 Sep 2018

The 20 euros Review στο «Kika's Garden»

Η κυπριακή Τοσκάνη στην Καλλέπεια της Πάφου - Full brunch -15 ευρώ/Half brunch -10 ευρώ

Γράφει η Στέφανη Μαρίσα Λάμπρου.

Ο συνδυασμός της μεσογειακής φύσης με το ωραίο φαγητό είναι μαγικός. Ουσιαστικά, αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ίνας των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ανέκαθεν προτιμούσαν να βιώνουν την εμπειρία ενός καλού γεύματος με οικογένεια και φίλους «al fresco». Γιατί; Έκτος από τον προφανέστατο λόγο ότι είναι ωραία να είσαι έξω, η φύση δημιουργεί εμπειρίες. Οι εμπειρίες με τη σειρά τους γίνονται πολύτιμες αναμνήσεις και με αυτό τον τρόπο το φαγητό αποδεικνύεται πολύ σημαντικό, αφού φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Όταν ρωτήσαμε πως και επέλεξε στα 70 της να μετατρέψει το υπέροχο σπίτι της σε μπραντσάδικο, μας είπε ότι στην προηγούμενη της ζωή μάλλον ήταν πριγκίπισσα και τώρα ξεπλένει το κάρμα της

Έχω αμέτρητες φαντασιώσεις ότι μια μέρα θα βρίσκομαι με την παρέα μου στην Τοσκάνη απέναντι από ένα αμπελώνα, την ώρα που θα δύει ο ήλιος, τρώγοντας pici al’aglione με άπλετο pecorino και βασιλικό και πίνοντας Tignanello του 2015. Συζητώντας τα πάντα και τίποτα. Είναι όμως καλοκαίρι και βρίσκομαι … στην Κύπρο. Όταν λοιπόν μου επιβεβαιώθηκε ότι το Kika's Garden είναι κοντινό σε αυτή τη φαντασίωση, με τη διαφορά ότι, αντί για pasta θα πάω για brunch, άρπαξα την ευκαιρία και πήγα με οικογένεια και φίλους.

Φτάνοντας μας υποδέχτηκε η οικογένεια της κύριας Κίκας, μιας γυναίκας larger than life, η οποία έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγγλία, ασκώντας την οδοντιατρική. Όταν ρωτήσαμε πως και επέλεξε στα 70 της να μετατρέψει το υπέροχο σπίτι της σε μπραντσάδικο, μας είπε ότι στην προηγούμενη της ζωή μάλλον ήταν πριγκίπισσα και τώρα ξεπλένει το κάρμα της. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αυτή η υπέροχη κυρία είναι δικός μας άνθρωπος.

Πέρα από τη θερμή φιλοξενία και την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της οικοδέσποινας που προσθέτουν σημαντικά στη γοητεία του χώρου, η φύση και το κλίμα είναι επίσης εξαιρετικά ευχάριστα. Το μακρόστενο ξύλινο τραπέζι μας ήταν στρωμένο με σερβίτσια τύπου Wedgewood και είχε ως θεά το πανέμορφο μεσογειακό τοπίο της Καλλέπειας. Η άλλη μου φαντασίωση, να είμαι κομπάρσος σε ταινία ιταλικής παράγωγης, μόλις εκπληρωνόταν.

Αφού καθίσαμε, για υποδοχή έφτασαν δύο μεγάλες κανάτες φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού. Στο τραπέζι ήδη είχε μπουκαλάκια χαρουπόμελου που φτιάχνεται in house καθώς και υπέροχες μαρμελάδες, όλες σε mason jars. Προς ευχάριστη μου εκπληξη εφτασαν και δυο μεγάλα μπολ, το ένα με μια γενναιόδωρη ποσότητα σύκων και το άλλο με ντοματίνια διαφόρων ειδών και χρωμάτων, από cherry μέχρι kumatoes. Τα καλά πράγματα είναι άλλωστε πάντοτε τα πιο απλά. Στο σημείο αυτό ήμουν πλέον σίγουρη πως αυτό που θα ακολουθούσε θα είναι ένα από τα γεύματα που θα θυμάμαι για πάντα.

Aκολούθησαν πιατάκια από βούτυρο, υπέροχες μαρμελάδες (κιτρόμιλο, εσπεριδοειδή, φράουλα, ό,τι φανταστείς) φρέσκα αναρή και χαλούμι (και τα δυο τοπικής παραγωγής) μαζί με ένα θεσπέσιο ξύλινο μεγάλο πιάτο στο κέντρο του τραπεζιού, με 4 διαφορετικά είδη ψωμιού: pumpkin bread, honey bread, κριθαρένιο και τσουρέκι. Επίσης καλάθι με χωριάτικο ψωμί με προζύμι ΟΛΑ φτιαγμένα από τα χέρια της κ. Κίκας και της οικογένειάς της. Όλα σπιτικά, όλα ολόφρεσκα όλα καμωμένα με αγάπη. Δεν βρήκα λάθος σε τίποτα!

Και καθώς μου φαίνονταν όλα υπεραρκετά και τέλεια, ήρθε το κυρίως πιάτο! Ένα μεγάλο cast iron τηγάνι, με αυγά μανιτάρια, ντομάτας και καπνιστό κρασάτο μπέικον-λουντζα για να το μοιραστούμε. Ως παρουσίαση ήταν θεσπέσιο και ως γεύση άψογο. Ενώ συνήθως δεν απολαμβάνω τα αλλαντικά και το χοιρινό και ούτε μου πολυαρεσουν τα προγεύματα του είδους english breakfast, στο Kika's Garden ενθουσιάστηκα.

Στο χώρο αυτό το φαγητό εκπληρώνει τον ιερότερο του σκοπό

Αυτή η εκδοχη προγεύματος/brunch είναι διαφορετική, τη συστήνω και την προτιμώ, διότι είναι σπιτική και κάνει καλή χρήση των υλικων του τόπου μας. Πέρα από το ότι ως γεύμα είναι γευστικά κορυφαίο, είναι μια εμπειρία αξιομνημόνευτη. Στο χώρο αυτό το φαγητό εκπληρώνει τον ιερότερο του σκοπό: τη δημιουργία αναμνήσεων και αυτό είναι ό,τι σπουδαιότερο μπορείς να περιμένεις από ένα γεύμα.

Σχετικά με την συντάκτρια

Στέφανη Μαρίσα Λάμπρου

Η Στέφανη Μαρίσα πιστεύει ότι ο κυνισμός είναι ένδειξη ρομαντισμού και ο σαρκασμός βασικό συστατικό του χιούμορ. Επίσης πιστεύει πως ο Δάντης θα έγραφε μια διαφορετική εκδοχή της «Κόλασης» αν γνώριζε τους Κύπριους πολιτικούς

Δες κι αυτά

The 20 Euros Review